Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
18. 6. 2014,
14.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Po Sloveniji Kristijan Koren Borut Božič

Sreda, 18. 6. 2014, 14.31

7 let, 12 mesecev

Si kdo upa vzeti premor od nogometa in napasti oči tudi kje drugje?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Res je, da se v tem času vse vrti okoli nogometnega svetovnega prvenstva, a se bodo v prihodnjih dneh vrtela tudi pedala na tradicionalni dirki Po Sloveniji, ki odpira vrata s spektaklom v Ljubljani.

Zastor 21. kolesarske dirke Po Sloveniji se bo dvignil v četrtek s kronometrom po ulicah Ljubljane. Zaprta vožnja po slovenskem glavnem mestu bo prava poslastica za ljubitelje hitrosti na kolesu. Lani je bil na 8,8 km dolgi vožnji, na kateri morajo kolesarji vrteti pedala z vso močjo, najhitrejši Kanadčan Sven Tuft iz ekipe Orica Green Edge, ki letos ne bo v kadru avstralske ekipe.

Kakovostna zasedba na slovenskih cestah

Svoj pečat na slovenski kolesarski pentlji želijo kot vedno pustiti tudi domači kolesarji. Jan Polanc (lani drugi), Kristijan Koren, Borut Božič, Grega Bole, Matej Mohorič, Jure Golčer, Aldo Ino Ilešič, Blaž Jarc, Gregor Gazvoda … so v preteklosti že opozorili nase in bodo poskušali narediti dirko še bolj zanimivo tudi letos. Kar štiri ProTeam ekipe bodo nastopile na naših cestah, na prvi pogled pa imata Lampre-Merida (ekipa Jana Polanca) in Cannondale (Kristijan Koren in Matej Mohorič) izjemno kakovostni zasedbi, da v Novo mesto, kjer bo v nedeljo cilj etape, pripeljejo svojega člana v rumeni majici.

A bodo svojo priložnost iskala tudi slovenska moštva na čelu z Adrio Mobilom, ki ima v svojih vrstah v Hrvatu Radoslavu Rogini aktualnega zmagovalca jubilejne 20. dirke Po Sloveniji.

Trije Kralji bodo okronali zmagovalca

Čeprav bo že prvi dan pomemben čas na kronometru, pa bo najbolj vroče kolesarjem v soboto, ko bo na sporedu kraljevska etapa, čeprav lahko selekcijo naredi tudi druga etapa, ki bo imela največjo oviro z vzponom na Strmo Rebro – povprečni naklon je 8,2-odstoten. Tretji dan kolesarji ravninskega dela praktično ne bodo imeli. Čaka jih ogromno vzponov z zaključnim na Tri Kralje, ki bodo skoraj gotovo tudi podali ime končnega zmagovalca, saj zadnja etapa s tradicionalnim ciljem v Novem mestu ne bo pretirano zahtevna.

Slovenec ali tujec? Rezultat je 10:10

Z največ lovorikami na dirki Po Sloveniji se lahko pohvalita slovenska kolesarja Jure Golčer in Mitja Mahorič, ki sta po dvakrat prikolesarila na cilj v rumeni majici, kot zadnjemu Slovencu pa je ta podvig uspel pred dvema letoma Janiju Brajkoviču, ki je dosegel deseto zmago za Slovenijo. Zato pa je Hrvat Rogina, ki ga sicer mnogi obravnavajo kot Slovenca, lani priboril tujcem prav tako deseto zvezdico. Kam se bo letos nagnila tehtnica, bomo videli v nedeljo v dolenjski prestolnici.

Res, da je v teh trenutkih nogomet tista poglavitna tema na svetu in tudi v Sloveniji, a bo prav tako dirka Po Sloveniji, ki ima pri nas tradicijo, dobila svoj prostor pod soncem. Vsi si boste lahko sprostili oči – tako ljubitelji kolesarstva kakor tudi tisti, ki radi pogledate za mičnimi dekleti, čeprav bodo imele več za videti predstavnice nežnejšega spola.

Ne spreglejte