SiolNET. Sportal Kolesarstvo
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Selfieji tudi na slovenskih cestah?

4

termometer

Snemanje selfiejev na kolesarskih dirkah je na lanskem Touru zaživelo v vsej svoji nesmiselnosti. Glede tega so se pritoževali tudi številni kolesarji. Bo to težava tudi na dirki Po Sloveniji?

Za varnost v času 22. kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo na sporedu od 18. do 21. junija 2015, bo skrbelo približno 25 policistov. Nekateri bodo karavano spremljali na motorju, nekateri v osebnih vozilih.

Za njihovo usklajenost bo tako kot že nekaj let skrbel višji policist Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije. Zanimalo naj se, ali bomo tudi na slovenskih cestah priča snemanju selfijev s kolesarsko karavano in incidentom, kakršen se je na primer zgodil na drugi etapi Dirke po Italiji, kjer je eden od gledalcev na kolesu tebi nič meni nič zapeljal v glavnino?

Dvakrat premislite, preden stopite na progo "Težava z gledalci je prisotna vsepovsod in tudi na dirki Po Sloveniji ne bo nič drugače. Ljudje se ne zavedajo, ali pa napačno ocenijo nevarnost, ki jo povzročajo sebi in tekmovalcem. Ključnega pomena je, da udeleženci dvakrat premislijo, preden stopijo na progo in naredijo karkoli nespametnega," poudarja Leskovar.

"Želimo si več strpnosti" Opaža, da ljudje takim prireditvam, še posebej v večjih mestih, niso preveč naklonjeni. Trn v peti so jim predvsem cestne zapore, ki začasno ohromijo mesto. "Tu bi si želeli več strpnosti," pravi, kajti posledično to pomeni več dela za policijo in za organizatorja.

Varnostni načrt dirke pripravi organizator, v primeru dirke Po Sloveniji je to kolesarski klub Adria Mobil. Določijo se rediteljska mesta, na večjih križiščih oziroma tistih mestih, kjer organizator pričakuje, da reditelji delu sami ne bodo kos, za varnost skrbijo tudi policisti.

Ograja le na štartu in cilju Proga je ograjena le na štartu in cilju, drugod je to nemogoče zagotoviti. "V cilju so hitrosti ogromne in to je lahko tudi za gledalce dokaj nevarno, če se seveda izpostavljajo po nepotrebnem. Glavna težava je v tem, da si nekateri na vsak način želijo prečkati cesto. Za varovanje je v tem smislu najzahtevnejša in najbolj težavna Ljubljana, saj je tam največ gledalcev in mimoidočih. Vsi si želijo prečkati cesto in vsi si želijo priti na neki cilj, in to ne glede na posledice. Predlagam, da namesto slabe volje, ki jo čutijo zaradi cestnih zapor, raje navijajo, kot pa tarnajo."

Slabi zgledi vlečejo Leskovar težav s selfieji na trasi do zdaj še ni opazil, jih pa pričakuje. "Ljudje se teh stvari zelo hitro navzamejo s televizije, to pa je lahko precej nevarno," pravi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin