Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2013,
10.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Božič Jure Kocjan Simon Špilak

Četrtek, 28. 2. 2013, 10.30

8 let

Se lahko Špilak zavihti še višje kot lani?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo se bo s prologom začela 71. kolesarska dirka Pariz-Nica (2.WT). Na drugi dirki letošnjega svetovnega koledarja bodo od Slovencev nastopili Borut Božič, Jure Kocjan in Simon Špilak.

Na letošnji dirki bodo kolesarji v osmih dneh prekolesarili 1174 kilometrov. Dirka se bo začela z manj kot 3 kilometre dolgim prologom. Sledilo bo še sedem etap, v katerih kolesarje triindvajsetih ekip čaka 23 kategoriziranih vzponov. Trasa prologa je povsem ravna. Sledijo tri etape, v katerih bodo priložnost iskali šprinterji. A prav v teh etapah bodo morali biti zaradi vetra izjemno pazljivi kolesarji, ki računajo na visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Sledijo štiri etape, ki bodo zelo zahtevne. V 4. etapi bo na sporedu sedem kategoriziranih vzponov, od katerih ni nobeden prve kategorije. Slednji bo na sporedu v 5. etapi kot ciljni vzpon, medtem ko bo pred tem na sporedu pet vzponov druge ali tretje kategorije. Ciljni vzpon v La Montagne de Lure bo dolg skoraj 14 kilometrov. Sledi 6. etapa, v kateri bo na sporedu pet kategoriziranih vzponov. Etapa bo dolga kar 220 kilometrov in bo zaradi tega še bolj zahtevna. Zadnji dan dirke bo tako kot lani na sporedu skoraj 10 kilometrov dolg posamičen (gorski) kronometer s ciljem na prelazu Eze. Slednji bo potrdil letošnjega zmagovalca dirke.

Lanske zmage ne bo branil Britanec Bradley Wiggins, ki bo kljub napovedim izpustil nastop na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Tudi slednja je dirka svetovnega koledarja. Od kolesarjev, ki so lansko dirko končali v deseterici najboljših, bodo nastopili Lieuwe Westra, Simon Špilak, Tejay Van Garderen, Arnold Jeannesson, Maxime Monfort, Sylvain Chavanel in Robert Kišerlovski. Poleg Špilaka bosta na dirki nastopila še Borut Božič in Jure Kocjan, ki še ni v formi, ki bi nakazovala, da bi lahko na dirki dosegel vidnejši rezultat. Veliko pa lahko pričakujemo od Simona Špilaka, ki je letos že s 4. mestom na dirki po Andaluziji potrdil, da je dobro pripravljen. A tudi Božič bo moral v prvi polovici dirke pokazati čim več, kar bi mu omogočilo nekoliko bolj mirno nadaljevanje sezone. Poleg Božiča bodo v igri za etapne zmage v prvi polovici dirke še Tom Boonen, Edvald Boasson Hagen, Philippe Gilbert, Samuel Dumoulin, Mark Renshaw, Elia Viviani, Nacer Bouhanni, Heinrich Haussler, Alexander Kristoff, Alessandro Petacchi, Gianni Meersman, Simon Gerrans, Michael Matthews, Jonathan Hivert, Marcel Kittel, Romain Feillu in še kdo. Čeprav bo letos več najboljših kolesarjev nastopilo na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja kot na dirki Pariz-Nica, se na slednji še vedno obeta zanimiv boj za zmago v skupnem seštevku. Robert Gesink, Richie Porte, Tejay Van Garderen, Rui Costa, Thomas Voeckler, Jonathan Tiernan Locke, Jean Christophe Peraud, Jakob Fuglsang, Jerome Coppel, Mikel Nieve, Arnold Jeannesson, David Millar, Andrew Talansky, Thomas Lofkvist, Xavier Florencio, Simon Špilak, Sylvain Chavanel, Peter Velits, Robert Kišerlovski in Lieuwe Westra so samo nekateri kolesarji, ki bi lahko krojili vrh letošnje dirke.

Ne spreglejte