Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 4. 2014,
22.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Sagan Fabian Cancellara Borut Božič Blaž Jarc Kristijan Koren

Četrtek, 3. 4. 2014, 22.30

8 let

Se bo Saganu v nedeljo uspelo zapisati med nesmrtne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nedeljo bo na sporedu 98. enodnevna kolesarska dirka po Flandriji (1.WT). Na drugi od petih najpomembnejših enodnevnih klasičnih dirk bodo nastopili tudi Borut Božič, Blaž Jarc in Kristijan Koren.

Dirka po Flandriji spada v peterico najpomembnejših enodnevnih klasičnih dirk. Poleg dirke po Flandriji so to še dirka Milano‒San Remo, dirka Pariz‒Roubaix, dirka Liege-Bastogne‒Liege in dirka po Lombardiji. In na zadnjih kljub nespornemu talentu svojo prvo zmago še vedno lovi 24-letni Slovak Peter Sagan (Cannondale), ki je lani na drugem mestu končal tako dirko Milano‒San Remo kot dirko po Flandriji.

Vsekakor je sposoben v nedeljo prvi prečkati ciljno črto, a bo za to potreboval tudi nekaj sreče. Sedemnajst klancev, 200 kolesarjev iz 25 ekip bo vsekakor dovolj, da bo dirka zelo razburljiva. Če k temu dodamo še tlakovane in ozke ceste, dež, mraz in veter, bo naravna selekcija na dirki dovolj velika, da bodo zadnjih 50 kilometrov 259 kilometrov dolge dirke v ospredju le še najboljši.

Lani so ob koncu v ospredju ostali Fabian Cancellara, Peter Sagan in Jurgen Roelandts. Cancellara se je nato na zadnjem vzponu otresel še omenjenih dveh tekmecev in sam prikolesaril v cilj v mestece Oudenaarde. Slavil je drugo zmago v karieri na tej dirki. Tam bo cilj tudi letos.

Na dirki bodo letos nastopili trije slovenski kolesarji. Še najbolj proste roke bo na dirki imel 33-letni Borut Božič, za katerega bo to že četrti nastop na tej dirki v karieri. Najboljšo uvrstitev je dosegel lani, ko je končal na 38. mestu.

"Zadovoljen in optimističen odhajam na dirko. Nič ne bi napovedoval, a prepričan sem, da lahko presenetim. Vesel sem, da nisem nastopil na dirki Trije dnevi De Panna, saj s tem ne bi veliko pridobil. Doma sem opravil nekaj dobrih treningov in v Belgijo odhajam zelo motiviran. Kakšno bo vreme, me ne skrbi, saj se na to ne oziram. Upam le na nekaj sreče in močne noge," je za Sportal povedal Božič, ki bo po dirki ostal v Belgiji. V prihodnjem tednu ga namreč čakata še nastopa na dirki Scheldeprijs in dirki Pariz‒Roubaix.

Kristijan Koren bo moral zagotovo vse podrediti Petru Saganu, ta je poleg Fabiana Cancellare največji favorit za zmago. Tudi za Korena bo to četrti nastop na tej dirki, tako kot Božič je najboljšo uvrstitev dosegel lani. Zasedel je 37. mesto. Za Blaža Jarca bo letošnji nastop na dirki tretji v karieri in zagotovo bo sam najbolj vesel, če bo potem, ko bo opravil svoje delo, imel še toliko moči, da bo tekmovanje končal. Doslej mu to še ni uspelo.

A nista le Sagan in Cancellara tista, ki sta v teh dneh v dobri formi. Zagotovo zadnje besede še ni rekel Belgijec Tom Boonen, ki je doslej že trikrat zmagal. Pred njim je najpomembnejših osem dni v letošnjem letu. Prihodnjo nedeljo bo namreč na sporedu še dirka Pariz‒Roubaix. V igri za odlično uvrstitev bodo še Geraint Thomas, Sep Vanmarcke, John Degenkolb, Jurgen Roelandts, Niki Terpstra, Zdenek Stybar, Sylvain Chavanel, Greg Van Avermaet, Andrey Amador, Luca Paolini, Arnaud Demare, Edvald Boasson Hagen ter še nekaj kolesarjev, saj nekatere ekipe še niso potrdile seznama svojih tekmovalcev kolesarjev za nastop.

Ne spreglejte