Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 3. 2018,
18.57

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

Luka Mezgec Peter Sagan

Nedelja, 25. 3. 2018, 18.57

6 let, 1 mesec

Saganu še tretjič Gent-Wevelgem, Mezgecu zmanjkalo moči za sprint #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Trikratni svetovni kolesarski prvak Slovak Peter Sagan je še tretjič v karieri postal zmagovalec klasične spomladanske dirke Gent-Wevelgem. Osemindvajsetletni kolesar eklipe Bora-Hansgrohe je bil najhitrejši v sprintu skupine, v kateri je bilo približno 20 kolesarjev. Drugo mesto je zasedel Italijan Elia Viviani, tretje pa Francoz Arnaud Demare.

Sagan je postal šesti kolesar s tremi zmagami na tej dirki, a ker ima še eno drugo in dve tretji mesti, je postal njen najuspešnejši udeleženec vseh časov. Letos je bila sicer jubilejna, 80. izvedba dirke.

"Zaradi prijaznega vremena je bilo to ena lažjih dirk v Belgiji. Vetra ni bilo, zato je v cilj prišla tako velika skupina, kar za tu ni ravno običaj, ponavadi so v cilj prihajale manjše skupine. Z dobrim ekipnim delom smo prišli do sprinta, ki pa je velika loterija. Jaz sem se dobro postavil, sprint hitro začel in zdržal do konca. To je bila zame najlažja zmaga tu," je dejal Sagan. Slovak je moral v zaključku opraviti s kar nekaj sprinterskimi specialisti, ki naj bi bili na papirju močnejši, a tega niso znali izkoristiti.

Odlično se je na 251 kilometrov dolgi progi, z 11 krajšimi, a vseeno zahtevnimi vzponi ter tremi odseki z granitnimi kockami, držal tudi Luka Mezgec (Mitchelton Scott), ki je v sprint prišel z najboljšimi, a v sprintu ni sodeloval, ker je bilo v ekipi vse podrejeno Matteo Trentinu.

Tako se ni počutil še nikoli

Luka Mezgec | Foto: Vid Ponikvar Luka Mezgec Foto: Vid Ponikvar "Tako, kot sem se danes počutil, se na teh cestah nisem nikoli, a cela dirka je bila podrejena Trentinu, sam sem bil le plan B, če njega ne bil bilo zraven. Brez težav sem ga vlekel, ko je ostala v ospredju skupina, nato v zadnjih kilometrih pokril dva skoka, 500 metrov pred ciljem sem videl, da je dobro postavljen za sprint, tako da sem odnehal. Smo pač v profesionalnem svetu, kjer ne moreš delati, kar tebi paše, sem imel pa danes noge tudi za sprint," je dejstvo, da ni sodeloval v sprint obrazložil Kamničan, ki se je na koncu z 12 sekundnim zaostankom uvrstil na 23. mesto.

Kristijan Koren je zaostal pet minut in 39 sekund, zasedel 84. mesto, David Per je bil z zaostankom 11 minut in 47 sekund 129., v istem času sta na cilj na 131. in 134. mestu prišla tudi njuna moštvena kolega pri Bahrain Meridi Borut Božič in Luka Pibernik. Ekipa iz Bahrajna je bila ena največjih poraženk dirke, saj je bil njihov najboljši, Avstralec Heinrich Haussler, šele na 49. mestu, v ozadju je ostal tudi njihov kapetan Sonny Colbrelli.

Senzacionalnih rezultatov ne pričakuje

Kolesarji naslednji teden ostajajo v Belgiji, v sredo jih čaka še ena dirka svetovne serije Dwars door Vlaanderen, nato pa še višek belgijskih spomladanskih klasik na kockah, dirka po Flandriji. Na obeh čudežev od slovenskih kolesarjev ne gre pričakovati, saj bodo še najprej imeli vlogo pomočnikov. "Senzacionalnih rezultatov ne pričakujem, skrbeti bom moral za Trentina, na Flandriji pa se nam bo pridružil še Luke Durbridge, ki bo prav tako kapetan, saj naj bi bil odlično pripravljen," napoveduje Mezgec in dodaja: "Če svoje naredim, sem vesel. Tako je bilo tudi danes."

Ne spreglejte