Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
19.58

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

4

Natisni članek

Dirka po Franciji Primož Roglič Primož Roglič Tour Tour de France Tour de France

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 19.58

1 leto, 9 mesecev

Pred zaključnim delom dirke po Franciji

Rogliča s posebne vzmetnice pošiljajo v vojno #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

4

Primož Roglič Tour 2018 | Foto Twitter/LottoNL-Jumbo

Foto: Twitter/LottoNL-Jumbo

Šest etap je še do konca dirke po Franciji, tiste v boju za rumeno majico pa čakajo še štirje dnevi garanja. Po dnevu premora se vse začne v torek. Slovenci imamo na izvrstnem četrtem mestu Primoža Rogliča, ki se je na posebnih vzmetnicah v ponedeljek zagotovo spočil. Pred seboj ima tri zvezdnike kolesarstva, s katerimi bo bil bitko za rumeno majico. Vodilni Geraint Thomas poudarja, da jih čaka prava vojna.

Čeprav je Primož Roglič letos aprila še razlagal, da se gre na Tour spet učit in na skupno uvrstitev še ne bo meril, se je zgodba zasukala v povsem drugo smer. Z odličnim kolesarjenjem je celo četrti in za rumeno majico, ki je na plečih Gerainta Thomasa, zaostaja dve minuti in 38 sekund. Pred njim sta še Thomasov moštveni kolega pri Team Sky Chris Froome in Tom Dumoulin, ki imata pred nekdanjim smučarskim skakalcem 59 oziroma 48 sekund naskoka.

Primož Roglič
Sportal Lance Armstrong videl Rogličev padec v Planici: O moj bog … Nerealno. #video

Rogliču v vsakem hotelu zamenjajo vzmetnico

Primož Roglič | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Sicer je videti, da je to četverica, ki bo odločila o končnem zmagovalcu dirke po Franciji, a so v ozadju še nekateri kolesarji, ki bi lahko pomešali štrene. Zato pa je videti, da je zgornja četverica močnejša od drugih na kronometru, ki bo v soboto. Z gorskim predznakom je bil že lanski na svetovnem prvenstvu, na katerem je Dumoulin opravil s konkurenco. Izvrsten srebrn je bil Roglič, Froome pa bronast - za Nizozemcem sta zaostala 57 sekund oziroma minuto in 21 sekund.

Roglič sicer ni kapetan moštva – ta vloga pripada Stevenu Kruijswijku –, a je jasno, da je on njihov osrednji tekmovalec. Zanj v ekipi LottoNL Jumbo odlično skrbijo, prav tako tudi za preostale člane. Zelo skrbni so, da ima kolesarji udobje, ki ga na tritedenskih dirkah potrebujejo. Predvsem je pomemben počitek. In vsak kolesar ima svojo vzmetnico, ki ima različno trdoto, vzglavnik, prevleke za rjuhe ... V vsakem hotelu jih zamenjajo, za kar skrbi posebna ekipa – pogledate si lahko v spodnjem posnetku.

Kako pri LottoNL Jumbo skrbijo, da je spanec kolesarjev pravi

Primož Roglič
Sportal Rogličeva vožnja ima dodatne razsežnosti: še Armstrongu ni uspelo kaj takega

Roglič je fenomen, česar se zavedajo vsi. Šele leta 2013 je začel profesionalno pot kolesarstva, pred tem pa je bil skakalec. "Njegova pot kolesarja je fenomenalna. Za nas je izjemno, ko ga vidimo, kako se razvija," pravi športni direktor LottoNL Jumbo Merijn Zeeman.

Štiri dni garanja se začne v torek, že v sredo sledi brutalna etapa

Primož Roglič Tour 2018 | Foto: Reuters Foto: Reuters Pred Roglo so zdaj Pireneji, potem ko je z Alpami odlično opravil. Tri gorske etape so do sobotnega kronometra. Prva bo na sporedu že jutri. Kolesarje čaka 218 kilometrov dolga etapa od Carcassoneja do Bagneres-De-Luchona. Na poti bo pet gorskih ciljev. Po začetnem ogrevanju na dveh bodo sledili vzponi na Col de Portet, Col de Mente in zadnji na Col du Portillon, ki je z 8,3 kilometra najdaljši. Za tem bo sledil le še desetkilometrski spust. Če bo imel Primož dovolj moči, da bi se na zadnjem vzponu nekoliko otresel trojice, bi lahko z drzno vožnjo po hribu navzdol, kar je demonstriral že večkrat, pridobil še kakšno sekundo v primerjavi s tekmeci.

V sredo bo kolesarje čakala "le" 65 kilometrov dolga etapa, a bo brutalna. Ni malo takšnih, ki mislijo, da bi lahko bila tudi odločilna. Trasa se bo namreč začela vzpenjati že od začetka in po 14,9 kilometra (6,7-odstotni naklon) bo sledil prvi gorski cilj na Montee de Peyragudes. Kmalu zatem bo sledila 7,4 km vožnja navkreber na Col de Val Louron-Azet. Po spustu čaka kolesarje še najtežji del etape. Najtežje kategoriziran vzpon do cilja na Sain-Lary-Soulan. Kar 16 kilometrov dolg vzpon s povprečnim naklonom 8,7 km bodo morali prekolesariti. Z 880 m nadmorske višine se bodo povzpeli na 2.215 m. Najstrmejši del bodo začetni štirje kilometri in konec, saj bo v tem delu naklon več kot 10 odstoten.

Cort Nielsen tour
Sportal Brez sprememb na vrhu, Roglič ostaja na četrtem mestu, etapna zmaga Dancu

V petek še ena gorska etapa, v soboto zahteven kronometer

Primož Roglič | Foto: Reuters Foto: Reuters Zlasti tisti, ki zaostajajo za vodilno četvorko, bodo lahko naredili dirko še bolj zanimivo, saj bodo zagotovo poskušali z napadi in tako v skupnem seštevku iskali priključek z njimi. Romain Bardet, in Mikel Landa bosta iskala svojo priložnost. Kaj čaka kolesarje, je dal vedeti trenutno vodilni Thomas: "Vojna bo."

V četrtek bo šprinterska etapa, potem spet sledi gorska, 200,5 kilometra dolga etapa. Od tega bo kar 60 kilometrov vzponov. Dva od tega bosta tista najvišje kategorije. Po zadnjem vzponu na Col d'Aubisque bo sledil sklepni spust do Larunsa.

Telesa kolesarjev bodo že močno načeta, nato se bodo znašli še pred uro resnice. Kronometer dolžine 31 kilometrov, ki bo imel prav tako nekaj vzponov. Najtežji del bo pred ciljem, kjer jih bo čakal 900-metrski vzpon s povprečnim naklonom 10,2 odstotka.

In po soboti bo jasno, kdo bo na Elizejske poljane prišel v rumeni majici in se veselil velike zmage.  

Skupno:

1. Geraint Thomas (VBr/Sky) 62;49:47
2. Chris Froome (VBr/Sky) + 1:39
3. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) 1:50
4. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 2:38
5. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 3:21
6. Mikel Landa (Špa/Movistar) 3:42
7. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 3:57
8. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 4:23
9. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 6:14
10. Daniel Martin (Irs/UAE Emirates) 6:54
...

Gianni Moscon
Sportal Froome izgubil pomočnika, Moscon izgnan, ker je udaril tekmeca #video
Ne spreglejte