Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2022,
20.30

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,36

1

Natisni članek

UAE Emirates Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Jan Polanc Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Petek, 19. 8. 2022, 20.30

1 leto, 8 mesecev

Dirka po Španiji, 1. etapa

Sanjski začetek Vuelte za Rogliča in Jumbo-Vismo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,36

1

Primož Roglič | Primož Roglič bo v soboto štartal kot drugi. | Foto Guliverimage

Primož Roglič bo v soboto štartal kot drugi.

Foto: Guliverimage

V Utrechtu na Nizozemskem se je z ekipnim kronometrom začela 77. izvedba dirke po Španiji, kjer bo Primož Roglič poskušal doseči četrto zaporedno skupno zmago. Vuelta se je za slovenskega kolesarja začela odlično, saj je z ekipo Jumbo-Visme na zahtevni trasi v dolžini 23,3 kilometra postavil najboljši čas (24:40), rdečo majico vodilnega pa je po prvi etapi oblekel Rogličev moštveni kolega Robert Gesink. Jan Polanc je z UAE Emirates osvojil peto mesto (+0:33).

Ekipa Jumbo-Visme s Primožem Rogličem je bila od vsega začetka daleč najhitrejša na cestah po Utrechtu. Vuelta se je sicer četrtič v zgodovini začela v tujini, drugič na Nizozemskem. Že na prvem vmesnem času je imela Jumbo-Visma 13 sekund naskoka pred ekipo Quick-Step Alpha Vinyl ter 17 pred Ineos Grenadiers. V cilju je nato britanska zasedba, ki je pospešila ritem v drugem delu trase, ugnala belgijski Quick-Step za vsega sekundo. Slabih osem minut pozneje pa je v cilju Jumbo-Visma do tedaj vodilni čas 24:53 izboljšala za 13 sekund.

Ekipa Jumbo-Visme s Primožem Rogličem je bila od vsega začetka daleč najhitrejša. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ekipa Jumbo-Visme s Primožem Rogličem je bila od vsega začetka daleč najhitrejša. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ker je prvi ciljno črto prečkal izkušeni Robert Gesink, bo v drugi etapi po domačih cestah od Hertogenboscha do Utrechta (175,1 km) oblekel tudi rdečo majico vodilnega. "Še vedno ne morem verjeti, res sem hvaležen fantom, da lahko tukaj odgovarjam kot vodilni. Bili so noro močni in res bi se jim zahvalil, da bom lahko oblekel rdečo majico. To je eden vrhuncev moje kariere. Cilj je bil, da sledim Primožu in ostalim hitrim fantom. Vedno opravljam vlogo pomočnika za Primoža in ostale fante, s tem, da mi dovolijo obleči rdečo majico, pa so se mi zahvalili za vso pomoč v vseh teh letih. Vožnja v majici vodilnega po domačih cestah bo uresničitev sanj," je dejal 36-letni Nizozemec.

Robert Gesink bo v soboto nosil rdečo majico. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Robert Gesink bo v soboto nosil rdečo majico. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Roglič: Dobro sem se počutil

Roglič bo sobotno preizkušnjo začel kot drugouvrščeni. "To je res odličen občutek, mislim, da smo si to zmago zaslužili. Danes je bila res lepa etapa v odličnem vzdušju z mojimi kolegi. Vsi so opravili odlično delo, zato smo res uživali. Dobro sem se počutil, zato sem še toliko bolj vesel. Robert je danes prvi prečkal ciljno črto, ker si je zaslužil. On je eden od tistih, ki si najbolj zaslužijo in res sem vesel, da že toliko let vozim z njim. Z njim sem tudi začel mojo pot pri ekipi, veliko me je naučil in lepo je, da smo zmagali na domačih tleh z domačim kolesarjem," je bil po koncu zadovoljen Roglič.

Od favoritov za skupno zmago sta najbližje Rogliču Ekvadorec Richard Carapaz (Ineso Grenadiers) s 13 sekundami zaostanka in Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), ki zaostaja še sekundo več.

Drugi slovenski predstavnik Jan Polanc je skupaj z ekipo UAE Emirates na koncu za zmagovalno ekipo zaostal 33 sekund in osvojil peto mesto.

V soboto se bodo kolesarji iz Hertogenboscha podali ob 13.23, organizatorji pa najboljše v cilju v Utrechtu pričakujejo okoli 17.30.

Izidi, 1. etapa (Utrecht, 23,3 km, ekipni kronometer):
 1. Jumbo-Visma   - Primož Roglič      24:40
 2. Ineos Grenadiers                          + 0:13
 3. Quick-Step Alpha Vinyl                      0:14
 4. BikeExchange-Jayco                          0:31
 5. UAE Team Emirates  - Jan Polanc      0:33
 6. Groupama-FDJ                                0:38
 7. Bora-Hansgrohe                              0:41
 8. Trek-Segafredo                              0:42
 9. Bahrain-Victorious                      isti čas
10. Movistar                                    0:43
...

 Skupni seštevek (1/21):
 1. Robert Gesink (Niz/Jumbo-Visma)            24:40
 2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)         isti čas
 3. Chris Harper (Avs/Jumbo-Visma)
 4. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)
 5. Rohan Dennis (Avs/Jumbo-Visma)
 6. Edoardo Affini (Ita/Jumbo-Visma)
 7. Sam Oomen (Niz/Jumbo-Visma)
 8. Mike Teunissen (Niz/Jumbo-Visma)
 9. Ethan Hayter (VBr/Ineos Grenadiers)       + 0:13
10. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)  isti čas
...
32. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)          0:33
...

...

Potek ekipnega kronometra v živo:

20.23: ekipa Jumbo-Visme je zmagovalka ekipnega kronometra! Nizozemska ekipa je na koncu za 13 sekund prehitela ekipo Ineos Grenadiers, tretje mesto je pripadlo kolesarjem Quick-Step Alpha Vinyla (+0:14). Rdečo majico vodilnega na dirki bo oblekel Robert Gesink, ki je kot prvi iz ekipe Jumbo-Visme prečkal ciljno črto, Primož Roglič je bil drugi in bo v soboto nosil zeleno majico, medtem ko bo pikčasto majico najboljšega gorskega kolesarja, simbolično, ker je danes osvojil tretje mesto, nosil Chris Harper.

20.09: ekipa Jumbo-Visme je odlično na poti, na vmesnem času so kolesarji nizozemskega moštva postavili najboljši čas (11:57), 14 sekund pred drugo ekipo Quick-Step Alpha Vinyl. Medtem je v cilju vodstvo prevzelo moštvo Ineos Grenadiers.

20.05: ekipa Quick-Step Alpha Vinyl je na vmesnem času postavila nov najboljši izid (12:11), tri sekunde pred moštvom Ineos Grenadiers in osem pred Boro-Hansgrohe.

19.59: v cilju je že ekipa UAE Emirates z Janom Polancem, ki je v tesnem zaključku le za dve sekundi zaostala za vodilnim moštvom Bikeexchange-Jayco in je trenutno na drugem mestu.

19.58: kot zadnji so se z rampe na progo podali še kolesarji Jumbo-Visme s Primožem Rogličem. Medtem so v cilj prišli tudi kolesarji ekipe Bora-Hansgrohe, ki so imeli po polovici preizkušnje najboljši čas, v cilju pa so za deset sekund zaostali za vodilno ekipo Bikeexchange-Jayco.

19.46: moštvo UAE Emirates s Polancem je na vmesnem času postavilo tretji najboljši čas, pet sekund za ekipo Bora-Hansgrohe in dve za trenutno vodilno ekipo v cilju Bikeexchange-Jayco.

19.34: pravkar je na Vuelti startal Jan Polanc, ki z ekipo UAE Emirates napada čim boljši čas. Vodstvo je medtem prevzelo moštvo Team Bikeexchange-Jayco, katere kapetan je zmagovalec Vuelte 2018 Simon Yates, s časom 25:11. V cilju je že deset ekip.

19.25: trenutno je v cilju osem izmed 23 ekip, še naprej je v vodstvu moštvo Groupama-FDJ s časom 25:18. Čez devet minut čaka start tudi Jana Polanca z UAE Emirates.

19.10: trenutno je v vodstvu francoska ekipa Groupama-FDJ, ki je postavila čas 25:18. Bliža se tudi prvi slovenski nastop, čez slabih 25 minut se bodo s starta pognali kolesarji UAE Emirates z Janom Polancem, čez manj kot uro pa sledi tudi nastop Jumbo-Visme s Primožem Rogličem. Na nekaterih delih proge še vedno rahlo dežuje, medtem ko so nekateri deli povsem cestišča povsem suhi.

18.57: ekipa Burgos-BH je kot prva prišla v cilj s časom 26:38.

18.50: za zdaj se je na kronometer podalo šest ekip, kot zadnja francoska ekipa Cofidis. Prva ekipa Burghos-BH je že prečkala prvi vmesni čas (12:58), za zdaj kronometer poteka brez posebnosti, vse ekipe še vozijo skupaj.

18.30: v Utrechtu se je s skupinskim kronometrom tudi uradno začela 77. izvedba Dirke po Španiji. Kot prvi so se na 23,3 km dolg skupinski kronometer podali kolesarji španske ekipe Burghos-BH. Trenutno v Utrechtu rahlo dežuje.

Naslednja ekipa se bo s starta podala natanko štiri minute pozneje in po istem vrstnem redu vse do Jumbo-Visme, ki bo startala ob 19.58.

Kaj prinaša 77. Dirka po Španiji?

Primož Roglič, Vuelta 2019
Sportal "Ljudje resno podcenjujejo škodo, ki jo lahko naredi Sierra Nevada"

Roglič je na četrtkovi spletni novinarski konferenci povedal, da si z ekipo trase še niso ogledali, da pa to nameravajo storiti pred etapo, ko bodo ceste že zaprte. V ekipi Jumbo-Visma so sicer v preteklih dneh na letališki stezi pilili podrobnosti ekipne vožnje na čas.

Nizozemska ekipa, ki ima v svojih vrstah olimpijskega prvaka v kronometru (Roglič) in tretjega v vožnji na čas z zadnjih olimpijskih iger (Rohan Dennis), je nesporni favorit za zmago prve etape.

Roglič bo kot lanski zmagovalec nosil startno številko 1. | Foto: A.S.O./Charly López Roglič bo kot lanski zmagovalec nosil startno številko 1. Foto: A.S.O./Charly López

Na startu v Utrechtu, ki gosti še tretjo tritedensko dirko (leta 2010 so gostili etapo Gira, leta 2015 pa dve etapi Toura), je bilo sicer 23 ekip, kot zadnja se je po rampi spustila osmerica ekipe Jumbo-Visma vključno s Primožem Rogličem, ki je zmagal na zadnjih treh izvedbah dirke in kljub poškodbi na Dirki po Franciji za prvega favorita velja tudi letos. Kot zmagovalcu lanske Vuelte mu je letos pripadla startna številka 1.

Primož Roglič Jumbo-Visma TTT | Foto: Jumbo-Visma Foto: Jumbo-Visma

Jan Polanc (UAE Emirates) bo tretjič nastopil na Dirki po Španiji.  | Foto: UAE Team Emirates Jan Polanc (UAE Emirates) bo tretjič nastopil na Dirki po Španiji. Foto: UAE Team Emirates

Ostri zavoji, krožišča, 180-stopinjski ovinek

Trasa ekipne vožnje na čas je bila ravna kot palačinka, s 23 ovinki in ozkimi cestami pa izjemno tehnično zahtevna. 

Uvodna etapa Vuelte se je začela na prireditvenem prostoru Jaarbeurs, le nekaj korakov od ogromnega kolesarskega parkirišča blizu glavne postaje v Utrechtu. Večina trase je bila speljana vzporedno z najbolj znano kolesarsko stezo na Nizozemskem.  

Kolesarji so se okoli središča mesta peljali obratno od smeri urnega kazalca. Na poti so prečkali ostre ovinke. krožišča in 180-stopinjski ovinek na velikem krožišču v zeleni soseski Overvecht. Zatem so se kolesarji obrnili proti jugozahodu, se zapeljali čez Hogeweidebrug in Parkwijk.

Vuelta 1. etapa 2022 | Foto:

Cilj etape je bil v bližini glavne postaje, kjer bodo pozneje pozdravili prvega etapnega zmagovalca letošnje Vuelte.

Glede na to, da je šlo za ekipni kronometer, je čas ekipe enak času, ki ga je ob prečkanju ciljne črte postavil peti kolesar iste ekipe. Vsi, ki so v cilj pripeljali v isti skupini, so dobili enak čas, medtem ko so kolesarji, ki so ciljno črto prečkali naknadno, deležni slabšega. 

Spolzka uvodna etapa zgodovinske Vuelte 2019

Ekipni kronometer je bil na Vuelti nazadnje leta 2019, prav tako v prvi etapi. Zaradi vode iz bližnjega otroškega bazena, ki je zalila traso vožnje na čas, se je takrat na tleh znašlo več ekip, tudi Rogličeva Jumbo-Visma in UAE Tadeja Pogačarja.

Favorizirana Jumbo-Visma je z zaostankom 40 sekund osvojila šele 18. mesto, Roglič je v cilj pripeljal z raztrganim dresom, UAE Tadeja Pogačarja pa so bili še slabši, z minuto in sedmimi sekundami zaostanka, so se znašli šele na 21. mestu. Zaostanek se slovenskima asoma v nadaljevanju ni poznal, Roglič je dirko končal s skupno zmago in zeleno majico najboljšega po točkah, Pogačar pa s tretjim mestom in belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Preberite še:

Julian Alaphilippe & Patrick Lefevere
Sportal Šef zažugal Alaphilippu: Upam, da ne bo uporabil lanskega trika
Tom Dumoulin
Sportal Rogličev moštveni kolega predčasno sklenil kolesarsko kariero
Richard Carapaz
Sportal Britanci potrdili: zadnja Vuelta za Ekvadorca v dresu Ineosa

 

Ne spreglejte