Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 1. 2014,
9.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Richie Porte kolesarstvo Matej Mohorič Matej Mohorič

Sobota, 25. 1. 2014, 9.04

8 let

Richie Porte zmagovalec kraljevske etape

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Richie Porte je zmagovalec kraljevske 5. etape kolesarske dirke Santos Tour Down Under (2.WT). Matej Mohorič 64. V skupnem seštevku je vodstvo spet prevzel Avstralec Simon Gerrans.

Predzadnji dan dirke je bila na sporedu 151 kilometrov dolga etapa, ki se je končala s ciljnim vzponom. Glavnina je takoj po začetku etape dovolila, da so pobegnili Matteo Trentin (Omega Pharma-Quick Step), Jens Voigt (Trek Factory Racing), Jose Lobato (Movistar) in Mihail Ignatiev (Katjuša). Četverica ubežnikov si je hitro prikolesarila 8 minut prednosti pred glavnino in prva začela prvega od dveh vzponov na klanec, imenovan Willunga. A že na spustu je glavnina ulovila vse ubežnike. Etapa se je odločila dva kilometra do vrha ciljnega vzpona, kjer je pobegnil Richie Porte. Nekaj časa mu je uspel slediti Cadel Evans, a je kmalu moral priznati premoč mlajšemu Porteju. V zadnjih metrih etape Evans ni zmogel slediti Italijanu Ulissiju in Simonu Gerransu, ki sta se borila za 2. mesto. Zaostal je 4 sekunde in po zaslugi odbitnih sekund, ki jih je Gerrans dobil za 3. mesto, izgubil vodstvo v skupnem seštevku dirke. Sicer le za sekundo, a je slednja "zelo" velika pred jutrišnjo zadnjo etapo. "Ekipa je opravila izjemno delo. Žal mi je za etapo, v kateri je zmago slavil Evans, saj sem vzpon začel preveč zadaj. A danes sem se odlično počutil, imeli smo načrt in ga odlično izpeljali. Zmaga je več kot sem pričakoval. Moštveni kolegi so do pričetka ciljnega vzpona opravili izjemno delo. Zmaga na tej dirki mi pomeni največ. Ekipa Sky je izjemna in vesel sem, da se lahko na takšen način zahvalim za zaupanje, ki ga imajo vame," je po etapi povedal Porte. Slovenec Matej Mohorič je zaostal 5 minut in osvojil 64. mesto.

V nedeljo bo na sporedu zadnja etapa, ki bo potekala po ulicah mesta Adelaide. Na razpolago bo največ 9 odbitnih sekund na letečih ciljih ter največ 10 odbitnih sekund za zmago v etapi. Za slednjo se bodo potegovali šprinterji, medtem ko ima Evans zelo malo možnosti, da bi ukanil Gerransa in mu odvzel zmago v skupnem seštevku dirke. Gerransu se tako obeta že tretja zmaga v karieri na tej dirki.

Ne spreglejte