Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2013,
17.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jani Brajkovič

Sobota, 7. 9. 2013, 17.35

8 let

Rattu peklenska 14. etape dirke po Španiji, Brajkovič 42.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italijan Daniele Ratto je veliki zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Španiji. Vincenzo Nibali ostaja vodilni v skupnem seštevku dirke. Brajkovič 42. v etapi in 24. skupno.

Večina kolesarjev, ki nastopajo na dirki, si bo današnjo 155 kilometrov dolgo etapo zapomnilo po zahtevnih vremenskih razmerah. Po štirinajstih sončnih dnevih je danes na petintridesetem kilometru pričelo močno deževati. V drugi polovici etape so bili na sporedu štirje kategorizirani vzponi. Že na tretjem kilometru je glavnina dovolila pobeg skupini petih kolesarjev. Daniele Ratto (Cannondale), Philippe Gilbert (BMC Racing), Luis Leon Sanchez, Graeme Brown (oba Belkin) in Steve Chainel (Ag2r-La Mondiale) je bila ubežna peterica, ki se je prva soočila z zahtevnimi vremenskimi pogoji. Še preden so ubežniki pričeli skoraj 27 kilometrov dolg vzpon na prelaz Envalira, je temperatura ozračja padla na 12 stopinj Celzija. Takoj sta odpadla Brown in Chainel, medtem ko je ubežna trojica skupaj prečkala prvi gorski cilj. Na vrhu vzpona je bila temperatura le 5 stopinj Celzija. Glavnina, na čelu katere so bili kolesarji Katjuše, je za njimi zaostajala že več kot 12 minut.

Na spustu se je Daniele Ratto otresel Gilberta in Luisa Leona Sancheza. Slednji je pristal na tleh in nadaljeval z etapo, a je nekaj kilometrov zatem odstopil. Ratto je sam opravil z naslednjima dvema vzponoma (Ordino in Comella) ter prvi pričel z dobrih 7 kilometrov dolgim ciljnim vzponom v Collado de la Gallino. V ozadju sta v ospredju ostala le še Vincenzo Nibali in Christopher Horner, medtem ko je Alejandro Valverde odpadel na spustu s predzadnjega vzpona. Že na spustu s prvega vzpona je zaradi podhladitve odstopil Italijan Ivan Basso (Cannondale). V današnji etapi so poleg njega odstopili še Wouter Poels, Lieuwe Westra (oba Vacansoleil-DCM), Nick Nuyens, Michel Kreder (oba Garmin-Sharp), Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff), Ramon Sinkeldam (Argos-Shimano), Steve Chainel (Ag2r-La Mondiale), Cyril Bessy (Cofidis), Greg Henderson, Jurgen Van De Walle, Jelle Venendert (vsi Lotto-Belisol), Haimar Zubeldia (RadioShack-Leopard) in Luis Leon Sanchez (Belkin). Triindvajsetletni Ratto je uspel prvi prikolesariti v cilj. Slavil je svojo prvo profesionalno zmago. "Ne morem verjeti, da sem uspel zmagati. Na to zmago sem čakal tri leta in sem zelo vesel," se bile prve besede Ratta v cilju. V zadnjih metrih je s Hornerjem opravil Nibali, ki je zasedel 2. mesto. V skupnem seštevku je prišlo do sprememb. Nibali ostaja v rdečem, medtem ko je Horner napredoval na 2. mesto. Jani Brajkovič je zaostal 14 minut in zasedel 42. mesto. V skupnem seštevku je sedaj 24. V cilj je uspel prikolesariti tudi Grega Bole.

Ne spreglejte