Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 8. 2014,
6.35

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nairo Quintana Movistar Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Nedelja, 24. 8. 2014, 6.35

1 leto, 9 mesecev

Quintana se otepa etikete favorita na Vuelti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
167 centimetrov visoki Kolumbijec se izogiba oznaki favorita na letošnji Vuelti. Poskušal bo preživeti prvi teden in v tretjem tednu, ko bodo kolesarji grizli v gore, ponovil scenarij z Gira.

24-letni Kolumbijec Nairo Quintana iz ekipe Movistar se je na sinočnji predstavitvi ekip, ki nastopajo na letošnji Vuelti, vztrajno izogibal oznakam favorita za skupno zmago. Če bi mu to uspelo, bi bila to zanj že druga zmaga na tritedenski dirki v isti sezoni, kar je nazadnje leta 2008 uspelo Špancu Albertu Contadorju (zmagal je na Giru in Vuelti), ki se na veliko veselje številnih španskih navijačev, po hudi poškodbi na Dirki po Franciji, vrača na domačo pentljo.

Ni optimalno pripravljen, a je sproščen

Čeprav je Quintana priznal, da daljša odsotnost s tekmovališč lahko pomeni slabšo pripravljenost v primerjavi s tekmeci, pa po drugi strani prinaša večjo sproščenost, saj sta osmoljenca z letošnje Dirke po Franciji (Froome, Contador) na španski pentlji zato, da poravnata račune iz preteklosti, ko sta se zaradi posledic padcev na francoskih cestah oba predčasno poslovila z najbolj prestižne dirke v sezoni.

Movistar ne čuti pritiska

"Imamo odlično ekipo in ne čutimo prav nobenega pritiska. Smo vrhunska ekipa WorldToura, Alejandro je trenutno vodilni na lestvici, jaz sem 14.," je bil zadovoljen Kolumbijec, ki je že na uvodnem ekipnem kronometru Vuelte ekipi Movistarja pomagal do zmage.

"Ciljamo na zmago. Če nam uspe, bo to odlično. Vem, da je to zahtevna naloga, a če se izognem padcem in prevelikemu zaostanku v prvem tednu, potem upam, da mi bo v gorah v tretjem tednu stvari uspelo postaviti na svoje mesto," se nadeja zmagovalec letošnjega Gira, ki se mu zdi, da bo letošnja prelomna točka kronometer v deseti etapi.

"Moja ekipa je odlična in upam, da me bodo lahko uspešno obvarovali pred nevšečnostmi na vseh etapah," je še izjavil (trenutno) prvi mož Movistarja, ki je prejšnji konec tedna zmagal na dirki po Burgosu, kjer si je soj žarometov na zmagovalnem odru delil s slovenskim kolesarjem v dresu Astane, Janijem Brajkovičem, ki je bil tretji.

Pogrešal bo Hornerja

Quintana obžaluje odsotnost lanskega zmagovalca Vuelte, Chrisa Hornerja, ki so ga dan pred začetkom dirke zaradi nizke vsebnosti kortizola v krvi umaknili iz ekipe Lampre-Merida. "Rad bi videl, da je tu. Nisem še povsem doumel, zakaj je moral oditi, vendar pa sem prepričan, da se bomo v prihodnje še srečevali na dirkah."

Z delitvijo vloge kapetana ne bo težav

Dotaknil se je tudi vprašanj okrog delitve kapetanskega naziva v Movistarju. Vlogo prvega moža si bo Quintana namreč delil z Alejandro Valverdejem, 34-letnim Špancem, ki je letošnji Tour de France končal na odličnem četrtem mestu.

"Mislim, da s tem ne bo nobenih težav. Čas bo pokazal svoje. Sva najbolje pripravljena kolesarja v ekipi in če se bo izkazalo, da je Alejandro boljši od mene, bomo pomagali njemu, če bom v boljši formi jaz, bodo pomagali meni. Popolnoma mu zaupam," je še dejal Nairo Quintana, ki ga jutri čaka 174 kilometrov dolga etapa od Algecirasa do San Fernanda.

Ne spreglejte