Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 3. 2021,
6.59

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

Natisni članek

Jumbo-Visma Pariz - Nica Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 7. 3. 2021, 6.59

3 leta, 1 mesec

Etapna dirka Pariz–Nica

Prvi test za Primoža Rogliča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12
Primož Roglič | Primož Roglič danes v predmestju Pariza z etapno dirko Pariz–Nica začenja sezono 2021. | Foto Guliver Image

Primož Roglič danes v predmestju Pariza z etapno dirko Pariz–Nica začenja sezono 2021.

Foto: Guliver Image

Danes se v predmestju Pariza začenja osemdnevna dirka Pariz–Nica, kjer bo sezono 2021 začel tudi prvi kolesar jakostne lestvice Mednarodne kolesarske zveze Primož Roglič. Njegovo moštvo Jumbo-Visma je lani nastop tik pred zdajci odpovedalo zaradi naraščajočih okužb z novim koronavirusom v svetu. Roglič bo edini Slovenec na dirki.

Pariz NIca | Foto:

Dirka Pariz–Nica (7. do 14. 3.), ki velja za eno najtežjih etapnih dirk na koledarju, ponuja vse – od posamičnega ravninskega kronometra (14 km), ki bo na sporedu v torek, do treh šprinterskih etap in štirih za hribolazce, od tega se bosta dve končali s ciljem na vzponu.

Največji užitek za hribolazce in hkrati najtežji izziv za šprinterje prinaša sedma kraljevska etapa s številnimi vzponi in zaključkom na Valdeblore la Colmiane (16 km vzpona, 6-odstotni naklon).

Profil sedme, kraljevske etape:

Pariz NIca | Foto:

Zaključni vzpon v 7. etapi:

Pariz NIca | Foto:

Na 79. izvedbi dirke "proti soncu", ki jo organizira ista agencija kot Tour, agencija A.S.O., bodo 31-letnega Primoža Rogliča podpirali Steven Kruijswijk, državni prvak Nove Zelandije George Bennett, novinec v ekipi Sam Oomen, Lennard Hofstede, Tony Martin in Jos van Emden.

Za Rogliča, ki se je pred dirko pripravljal na Tenerifih, bo to uvod v sezono, ki zanj prinaša dva glavna poudarka – Tour de France in olimpijske igre. Med zadnjo etapo Toura in cestno dirko na Japonskem je samo šest dni premora.

Kot je povedal za spletno stran ekipe, komaj čaka, da se kolesje spet zavrti. "Na začetku sezone je vedno v ospredju to, da vidimo, kako stvari delujejo. Všeč mi je novo kolo (pri JV so kolesa znamke Bianchi zamenjali za Cervélo), tudi disk zavore so korak naprej. Zaupam ekipi. Ko sem videl, kako dobro so vozili na Dirki po Združenih arabskih emiratih, sem komaj čakal na začetek sezone," je nestrpen Zasavec, ki sporoča, da si na prihodnjih dirkah želi biti najboljša različica samega sebe.

Favorit številka ena

Roglič spada v najožji krog favoritov za skupno zmago, košček zmagoslavja pa se bodo trudili odščipniti še lanski zmagovalec Dirke po Italiji Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) in njegov tekmec na lanskem Giru, Avstralec Jai Hindley (DSM). Francozi najbolj računajo na Davida Gauduja (FDJ), Warrena Barguila (Arkéa Samsic), Guillauma Martina (Cofidis) in Pierra Latoura (Total Direct Energie). Skupno zmago bo branil Nemec Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe).

Dirka se danes začenja z ravninsko, 166-kilometrsko etapo v pariškem predmestju St-Cyr-L’École, kjer bodo svoje mišice razkazovali predvsem šprinterji. Na štartni listi jih je kar precej, tudi domačin Arnaud Demare (FDJ), Michael Matthews (BikeExchange), Sam Bennett (Deceuninck - Quick Step)Pascal Ackermann (BORA) …

Profil 1. etape:
Pariz NIca 1. etapa | Foto:

Preberite še:

Strade Bianche Tadej Pogačar
Sportal Nizozemski as premočan za vse, odlična predstava Tadeja Pogačarja

 

Ne spreglejte