Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
17.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rigoberto Uran Jan Polanc

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 17.59

8 let

Pred kolesarji je peklenski zadnji teden letošnjega Gira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ponedeljek, ki se izteka, je bil na 97. kolesarski dirki po Italiji na sporedu zadnji dan odmora. V igri za zmago v skupnem seštevku še šest kolesarjev. Do cilja v Trstu še dve etapi za šprinterje.

Lahko bi dejali, da je bilo na letošnji dirki na sporedu že nekaj klancev, a šele s torkovo 16. etapo se bo dirka začela zares. Kolesarje bo že pičle štiri kilometre po štartu pričakal 16,5 kilometra dolg vzpon na prelaz Gavia, ki leži na nadmorski višini 2618 metrov. Sledita spust in na 49. kilometru začetek 21,7 kilometra dolgega vzpona na prelaz Stelvio. Ta leži na nadmorski višini 2758 metrov. Klanec v 139 kilometrov dolgi etapi pa še ne bo dovolj, saj bodo morali kolesarji nato opraviti še z dobrih 22 kilometrov dolgim ciljnim vzponom v Val Martello. Cilj etape bo na nadmorski višini 2059 metrov. Na letošnji dirki smo lahko videli zelo izenačene tekmece, od katerih je imel vsak dan kakšen slab dan. V zadnjem tednu je bil najbolj konstanten Fabio Aru, ki je sicer kar nekaj časa izgubil na kronometru, a je nato s sijajno predstavo v 15. etapi, na kateri je zmagal, napredoval na 4. mesto v skupnem seštevku. Razlike med prvim Rigobertom Uranom in Italijanom Domenicom Pozzovivom, ki je na skupnem 6. mestu, so majhne. Natančno Pozzovivo za Uranom zaostaja dve minuti in dvainštirideset sekund. Toliko vsakdo lahko izgubi že v le eni izmed štirih etap, ki se bodo končale s ciljnim vzponom.

V sredo in nedeljo bosta na sporedu etapi, v katerih lahko pričakujemo ciljni šprint glavnine. V četrtkovi 18. etapi kolesarje čakajo vzpona na prelaza San Pellegrino in Redebus ter ciljni vzpon v Valsugano. V petek bo na sporedu skoraj 27 kilometrov dolg posamičen gorski kronometer, v katerem kolesarje čaka skoraj 20 kilometrov klanca (Cima Grappa), ob čemer bodo premagali skoraj 1600 višinskih metrov. Tudi sobotna etapa bo pravi spektakel za gledalce in prava mora za utrujene kolesarje. V 167 kilometrov dolgi etapi bodo na sporedu trije kategorizirani vzponi, od katerih bo najpomembnejši skoraj osem kilometrov dolg zahteven ciljni vzpon na Zoncolan. Vsekakor dirka še ni odločena. Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick Step), Cadel Evans (BMC Racing), Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), Fabio Aru (Astana), Nairo Quintana (Movistar) in Domenico Pozzovivo (Ag2r-La Mondiale) je šesterica kolesarjev, ki bo v prihodnjih dneh najbolj na očeh. Časa, da ob dobrem počutju napadejo tekmece in ob slabem dnevu izgubijo tisto, kar so si prigarali v prvih dveh tednih dirke, imajo vsi še dovolj. Vsekakor lahko glede na videno v zadnjih etapah največ pričakujemo od Aruja, Quintane in Majke.

Na dirki po odstopu Janija Brajkoviča (Astana) nastopajo še trije Slovenci. Najbolj se je v preteklih etapah izkazal 22-letni Jan Polanc (Lampre-Merida), ki je izjemno zahtevno 14. etapo končal na 4. mestu. Dan pred tem sta bila Luka Mezgec (Giant-Shimano) in Borut Božič (Astana) 7. in 10. v etapi. Oba bosta lahko še preizkusila svoje sposobnosti, a morata naprej preživeti zahtevno torkovo etapo. Tej po zadnjih podatkih zaradi napovedanega sneženja grozi celo odpoved oziroma v najboljšem primeru sprememba trase.

Ne spreglejte