Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2016,
7.00

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Oglasno sporočilo

Natisni članek

kolesarska dirka kolesarjenje

Četrtek, 16. 6. 2016, 7.00

3 tedne, 6 dni

Ponosni smo, da smo del velikega spektakla

Oglasno sporočilo

Udeleženci 23. dirke Po Sloveniji se bodo tretji dan pomerili v Celju, kjer ima sedež podjetje Pocinkovalnica, d. o. o., ki je pokrovitelj dirke in podpornik kolesarstva nasploh. Gorazd Ratajc, vodja prodaje in namestnik direktorja v podjetju Pocinkovalnica, d. o. o., pričakuje, da bo kolesarska dirka velik spektakel. Tudi njihovi zaposleni bodo vztrajno navijali za kolesarje, ki bodo z gorskim kronometrom na Celjsko kočo še kako potrebovali glasno spodbudo.

Gorazd Ratajc, vodja prodaje in namestnik direktorja v podjetju Pocinkovalnica, d. o. o. (Foto: Boštjan Čadej) | Foto: Gorazd Ratajc, vodja prodaje in namestnik direktorja v podjetju Pocinkovalnica, d. o. o. (Foto: Boštjan Čadej)

Ste veliki ljubitelji kolesarstva, zato ne preseneča, da ste to pomembno kolesarsko dirko podprli kot pokrovitelj. Zakaj prav kolesarstvo?

V podjetju že več let organiziramo interno kolesarsko dirko na Svetino, ki je že postala tradicionalna. Skladno s tem pa so se naša predanost kolesarstvu in aktivnosti, povezane s kolesarstvom, stopnjevale. Vedno več je udeležencev in priprave so vedno večje. Z veseljem opažamo, da se vedno več sodelavcev vključuje v kolesarske in druge športne aktivnosti.

Vsako leto v Pocinkovalnici za zaposlene organizirajo kolesarsko dirko na Svetino, okoliški hrib v bližini Celjske koče. | Foto: Vsako leto v Pocinkovalnici za zaposlene organizirajo kolesarsko dirko na Svetino, okoliški hrib v bližini Celjske koče.

Kaj za vas pomeni, da se bo ena od etap letošnje dirke po Sloveniji odvijala prav v Celju?

Mislim, da je tokrat prvič, odkar poteka dirka Po Sloveniji, da se ena od etap konča v Celju. Predvidevam, da bo dirka zelo zanimiva in vredna ogleda. Glede na informacije, ki jih imam, naj bi kolesarji za končni vzpon na Celjsko kočo tudi zamenjali kolesa, kar bo res zanimivo! S svojo podporo in prisotnostjo na dirki želimo pokazati, da se zavedamo pomena in vpliva, ki ga ima šport na družbeno okolje in na zdravje človeka, z vidika našega podjetja pa tudi na timsko povezovanje. Predstavniki Pocinkovalnice, d. o. o., bomo prisotni ob progi gorskega kronometra na Celjsko kočo in bomo aktivno navijali za vse kolesarje. Zavedamo se namreč, da je v času najtežjih trenutkov vzpona še kako dobrodošla beseda spodbude, ki daje zagon in kolesarje dodatno motivira, da vztrajajo do konca. K navijanju smo povabili tudi naše poslovne partnerje, da se nam pridružijo ob poti, kjer bo potekala dirka, ali na cilju na Celjski koči.

Za vroče cinkanje velja, da je do okolja prijazno, enako velja za kolesarjenje. Vse bolj se spodbuja tudi kolesarjenje na delovno mesto kot oblika trajnostne mobilnosti. Kakšno vlogo ima kolesarjenje v vašem podjetju?

Kolesarjenje v našem podjetju je prisotno tudi kot način prevoza na delovno mesto. Nekateri zaposleni, ki živijo v Celju, se v službo pripeljejo s kolesom. Tega smo veseli, saj pravijo, da kolesarjenje spodbuja srečo. Srečni in zadovoljni zaposleni pa so vsekakor pomemben člen v delovnem procesu.
Tako kot športna aktivnost varuje zdravje, pa vroče cinkanje pred propadanjem ščiti jeklene konstrukcije. Poleg tega je bila Pocinkovalnica Celje med prvimi podjetji, ki je v Sloveniji pridobila okoljsko soglasje skladno z evropsko IPPC direktivo (Direktiva o celovitem preprečevanju in nadzoru onesnaženja op.p.). Zaradi bistveno manjšega obremenjevanja okolja, kot ga povzročajo lakiranje in druge alternativne zaščite proti koroziji, ter izredno dolgotrajne zaščite, gradnjo z vroče pocinkanimi konstrukcijami štejemo med trajnostno in zeleno gradnjo. Torej je med kolesarjenjem in vročim pocinkanjem kar nekaj pozitivnih vzporednic.

Preverjanje kakovosti pocinkanih izdelkov je ključni del procesa, preden jih pošljemo stranki. (Foto: Boštjan Čadej) | Foto: Preverjanje kakovosti pocinkanih izdelkov je ključni del procesa, preden jih pošljemo stranki. (Foto: Boštjan Čadej)

V kolesarstvu gre za tekmo enega, pa vendar je to precej timski šport, kjer vsi kolesarijo za enega in eden za vse. Kako se to odraža pri opravljanju vaše dejavnosti?

V Pocinkovalnici je sodelovanje vsekakor zelo pomembno. Tukaj je poudarek predvsem na timskem delu, ki si sledi od prodaje, prevoza, cinkanja do dostave stranki. Šele takrat, ko vsak od sodelavcev uspešno opravi svoje delo in so sklenjeni vsi našteti procesi, pridemo do cilja, to je zadovoljnega kupca. Vedno poskušamo v celoti izpolniti pričakovanja kupcev. Včasih se znajdemo pred velikim izzivom zaradi zelo kratkih želenih rokov pocinkanja ali posebnih zahtev kupca, vendar, kot že omenjeno, celotno podjetje deluje kot tim, ki se zaveda svoje vloge in poslanstva. Poleg tega predstavljajo veliko naših kupcev podjetja, ki niso končni uporabnik pocinkanih konstrukcij. Širše gledano je torej tudi Pocinkovalnica skupaj s poslovnimi partnerji del tima podjetij, ki želijo navdušiti končnega kupca oziroma investitorja. Tudi v tem pogledu je ključ do uspeha dobra medsebojna komunikacija in usklajeno delovanje.

Sodelovanje je temelj uspešno opravljenega dela, zato je vsak zaposleni v Pocinkovalnici Celje pomemben člen končnih rezultatov. (Foto: Peter Marinšek) | Foto: Sodelovanje je temelj uspešno opravljenega dela, zato je vsak zaposleni v Pocinkovalnici Celje pomemben člen končnih rezultatov. (Foto: Peter Marinšek)

Za doseganje dobrih rezultatov je tako kot v kolesarstvu tudi v poslu potrebna vztrajnost. Vztrajnost in trajnost sta tudi vaši vrednoti. Kako sta vpeti v vaše poslovanje in kako vam dejavnost v kolesarstvu pripomore k uspehom v poslu?

Res je. Trajnost cinkove prevleke je zelo dolga, tudi sto let in več. Kar zadeva vztrajnost, je podobno kot pri kolesarjenju. Če bi to primerjali z ravninskimi etapami, je tako kot npr. dolgoletno sodelovanje s številnimi strankami, s katerimi smo izpeljali veliko uspešnih projektov po vsem svetu. Ko se srečujemo s kakšnimi težjimi poslovnimi izzivi, se tako kot pri kolesarjenju začne vzpon in takrat je treba stranko prepričati, zakaj smo boljši, zakaj smo ugodnejši, zakaj smo lahko hitrejši. Težji ko so poslovni izzivi, večji so vzponi. Vendar nas v doseganje cilja in uspešno izpeljavo projekta vodi skupen interes, in to je obojestransko zadovoljstvo.

Brez dobre opreme tako v kolesarstvu kot pri gradnji ni dobrih rezultatov. V tem se vaša dejavnost vročega cinkanja in kolesarstvo zagotovo srečujeta. Kako dobra oprema na enem in drugem področju pripomore k dobrim rezultatom?

Leta 2006 smo postavili povsem nov obrat pocinkovalnice in s tem so bili zagotovljeni pogoji za kakovostno izvajanje storitev cinkanja. Moderna tehnologija in dolgoletne izkušnje ter znanje nam omogočajo, da se uspešno spopadamo z vsakodnevnimi izzivi na trgu in da svojim kupcem zagotavljamo storitve najvišje kakovosti. Naši največji prednosti sta hitra odzivnost in zmožnost prilagajanja na trgu. Tukaj lahko potegnemo vzporednice s kolesarjenjem. Če je kolesar opremljen z dobro in kakovostno opremo, je lahko posledično hitrejši in dosega boljše rezultate. Primerjajte čase, ki jih na Vršič dosežejo kolesarji z dobrim cestnim kolesom ali s ponyjem (smeh, op. p.).

"Naši največji prednosti sta hitra odzivnost in zmožnost prilagajanja na trgu." (Foto: Boštjan Čadej) | Foto: "Naši največji prednosti sta hitra odzivnost in zmožnost prilagajanja na trgu." (Foto: Boštjan Čadej)

Neznanka ni niti vaša podpora drugim družbeno odgovornim projektom. Ob investiciji v Srbiji ste sponzorirali srbsko košarkarsko reprezentanco, na dražbi za majico znanega kolesarja Chrisa Frooma, dvakratnega zmagovalca Dirke po Franciji, pa ste za dobrodelnost Botrstvo namenili pet tisoč evrov. Kakšen pomen ima družbena odgovornost za vaše podjetje?

Pocinkovalnica je družbeno odgovorno podjetje. Podpiramo več projektov, namenjenih spodbujanju redne telesne aktivnosti, in projektov, katerih cilj je preventivna vzgoja otrok v cestnem prometu. Res pa smo v projektu Botrstva dražili majico zmagovalca Dirke po Franciji. S temi aktivnostmi želimo prispevati k zdravi in pozitivno naravnani družbi, katere del smo tudi sami. Tudi to je eno od poslanstev Pocinkovalnice Celje.

Posebno skrb namenjate tudi zaposlenim. Ustanovili ste tudi športno društvo. Čemu je namenjeno?

Prav zaradi vse večjega zanimanja za šport med zaposlenimi smo ustanovili Športno društvo Maksim, ki izhaja iz imena našega krovnega podjetja Maksim. Povod za to je bilo v prvi vrsti naše sodelovanje v Poslovni nogometni ligi, kjer se nam je uspelo uvrstiti med prvih 16 ekip v Sloveniji. V okviru športnega društva bomo lažje in na bolj organiziran način spodbujali redno športno dejavnost naših zaposlenih. S sodelovanjem v teh dejavnostih se bodo med sodelavci ustvarjali dobri in sproščeni medsebojni odnosi, za katere vemo, da so temelj dobrega, zanesljivega dela in močnega tima v podjetju.

V Pocinkovalnici Celje sodelujejo v Poslovni nogometni ligi. Njihova predanost športu je bila tudi povod za ustanovitev Športnega društva Maksim. | Foto: V Pocinkovalnici Celje sodelujejo v Poslovni nogometni ligi. Njihova predanost športu je bila tudi povod za ustanovitev Športnega društva Maksim.

V okviru športnega društva bomo sodelavcem omogočili popuste za določene športne aktivnosti in pri nakupu športne opreme. Predvsem želimo zaposlenim ponuditi tiste športne aktivnosti, ki jih zanimajo. To je priložnost tudi za medsebojno spoznavanje tistih zaposlenih, ki sicer v delovnem procesu med seboj nimajo veliko stika.

Kaj pričakujete od letošnje dirke Po Sloveniji?

Pričakujemo, da bo to velik dogodek. Prijavljene so velike ekipe z zvenečimi imeni kolesarskega sveta, med njimi tudi Mark Cavendish. Zato smo res ponosni, da smo lahko pokrovitelj te kolesarske dirke. Navijali bomo za vse kolesarje, predvsem pa za Slovence. Čeprav prihaja nekaj res uglednih kolesarskih ekip, se pustimo presenetiti. Pri kronometru je namreč vsak kolesar odvisen od sebe, od trenutka, občutkov. Mi bomo tam in bomo vztrajno navijali!

"Zato smo res ponosni, da smo lahko pokrovitelj te kolesarske dirke in bomo navijali za vse kolesarje, predvsem pa za Slovence." (Foto: Boštjan Čadej) | Foto: "Zato smo res ponosni, da smo lahko pokrovitelj te kolesarske dirke in bomo navijali za vse kolesarje, predvsem pa za Slovence." (Foto: Boštjan Čadej)

Podjetje Pocinkovalnica, d. o. o., je del skupine Maksim, d. o. o. Osnovna dejavnost je vroče cinkanje jekla. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1997, tradicija in izkušnje vročega cinkanja v podjetju pa segajo v drugo polovico 19. stoletja. Več o podjetju si lahko preberete na www.pocinkovalnica.si.

Ne spreglejte