Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2024,
20.56

Osveženo pred

1 dan, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Astana Qazaqstan Team Mark Cavendish

Sobota, 29. 6. 2024, 20.56

1 dan, 14 ur

Sanje o rekordu še živijo

Po 160 kilometrih trpljenja na peklenski vročini Mark Cavendish nasmejan stopil pred novinarje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Mark Cavendish | Čeprav je Mark Cavendish prvo etapo Toura končal med zadnjimi, je vseeno postal zgodba dneva.  | Foto Ana Kovač

Čeprav je Mark Cavendish prvo etapo Toura končal med zadnjimi, je vseeno postal zgodba dneva.

Foto: Ana Kovač

Čeprav Mark Cavendish v prvi etapi Dirke po Franciji, ki se je danes začela v Firencah v Italiji, ni ne zmagal niti ni bil uvrščen med prvo deseterico, je vseeno postal zgodba dneva. Njegov poskus, da osvoji še eno etapno zmago na francoskem Touru in se v zgodovino vpiše s 35. etapnimi zmagami, kar je največ v zgodovini te slovite dirke, bi se namreč lahko končala, še preden se je dobro začela. Po celodnevnem mučenju in z 39 minutami zaostanka je 39-letni sprinter v družbi ekipnih kolegov iz Astane vendarle dosegel cilj v Riminiju in poskrbel, da sanje o rekordu ostajajo žive.

39-letni Mark Cavendish, ki bo na letošnjem Touru skušal doseči vsaj še eno zmago, s čimer bi se v zgodovino vpisal kot rekorder po številu etapnih zmag na francoskem Touru (rekord si s 34. etapnimi zmagami na Touru zdaj deli z legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom), je že 160 kilometrov pred ciljem na prvem vzponu dneva močno popustil, nato pa v družbi ekipnih kolegov, ki so ga v peklenski vročini vseskozi hladili z mrzlo vodo, komaj prišel do cilja.

Mark Cavendish | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Vmes je celo bruhal, a se je kot lev boril do konca in z 39 minutami zaostanka za zmagovalcem etape Romainom Bardetom, cilj dosegel znotraj časovnega limita. Če bi zaostal dobrih deset minut, bi bila njegova zgodba na Touru končana, toliko (49 minut in 11 sekund) je namreč znašal čas časovne zapore.

Cavendish, ki je pred kratkim prejel viteški naziv, je kljub izmučenosti po nekaj minutah počitka brez oklevanja in nasmejanega obraza stopil pred novinarje, ki smo ga čakali pred avtobusom ekipe Astana Qazaqstan in pojasnil, kaj vse je danes doživljal na trasi.

Fotogalerija s cilja 1. etape Dirke po Franciji (Foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1
 / 24

"Kriva je bila vročina, danes je prizadela ogromno ljudi," je navedel kot razlog za današnje težave na trasi. "Če imate moj tip telesa, raje sploh ne začnite kolesariti, saj so ti časi minili," je namignil Cav. Slikovito je opisal dan z besedami, češ da je bilo tako težko, da je videl zvezde, a da so v ekipi vztrajali in se držali načrta, in ga na koncu tudi uresničili in se izognili časovni zapori.

Mark Cavendish | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Na koncu je lepa zgodba, ko si tako blizu časovni zapori, a dejstvo je, da ta ne obstaja zato, da bi kolesarje izločila iz dirke, ampak zato, da bi ustavila tiste, ki kljub bolezni in poškodbam vztrajajo pri dirki," je zbranim medijem razlagal Cavendish in nato sledil scenariju njegovih kolegov, ki so že pred njim za nekaj sekund posedeli v ledeni kopeli, nameščeni v bližnjem kombiju kazahstanske ekipe Astana, in se tako na hitro vsaj delno regenerirali po peklenskem dnevu, ki ga ni začinila samo trasa s kar 3.600 višinskimi metri, ampak tudi temperature krepko nad 30 stopinjami Celzija.

Astana Qazaqstan Team | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Zadnji Tour, ampak res zadnji

Letošnji Tour je 15. Tour za Marka Cavendisha in ta naj bi bil resnično zadnji. Res je sicer, da je to izjavil že lani, potem ko je maja med Dirko po Italiji napovedal, da bo konec leta končal športno kariero, a ker se je na lanskem Touru poškodoval in predčasno končal dirko in tako ostal brez tako želene etapne zmage številka 35, se je odločil, da z upokojitvijo počaka in poskusi še enkrat. Tokrat menda res zadnjič.

Ali bo Marku Cavendishu uspelo doseči 35. etapno zmago na Dirki po Franciji in se v zgodovino zapisati kot najuspešnejši etapni zmagovalec Toura?

  • Da! Držim pesti, da mu uspe.
    74,06 %
    257 glasov
  • Ne, ob tej konkurenci je to nemogoče.
    24,50 %
    85 glasov
  • Ne vem, ne spremljam kolesarstva.
    1,44 %
    5 glasov
Oddanih 347 glasov

Tudi jutri kolesarje na Touru čaka zahtevna etapa. Na trasi od Cesenatica, domačega kraja legendarnega italijanskega kolesarja Marca Pantanija, do Bologne, jih čaka 199,2 kilometra, med drugim bodo morali kar dvakrat preko znamenitega klanca San Luca (1,9 km/10,6 %) nad Bologno, kjer je v preteklosti že večkrat zmagal Primož Roglič (trikrat je dobil dirko po Emiliji in enkrat kronometer na Giru). Prva ravninska etapa bo na sporedu šele v ponedeljek, ko bo cilj v Torinu, četrti dan Toura pa se bo rumena dirka končno preselila na francoske ceste.

Preberite še:

Tadej Pogačar, TDF 2024, 1. etapa
Sportal Pogačar in Roglič sta si oddahnila, Mohoriča zdelala vročina #video
Romain Bardet. TDF 2024, 1. etapa
Sportal Francoskemu veteranu zmaga in rumena majica, Tadej Pogačar za začetek četrti
Dirka po Franciji Firence
Sportal Peklenska vročina na štartu Toura! Kako se nanjo pripravljajo v ekipi Ineos?
Ne spreglejte