Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
15.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tomaž Grm Matej Mohorič Matej Mohorič Kolesarska zveza Slovenije

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 15.12

7 let, 12 mesecev

Pet let po EuroBasketu v Sloveniji še najboljši kolesarji na svetu?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kolesarski praznik v Toskani je Sloveniji prinesel naslov svetovnega prvaka, ki ga je osvojil Matej Mohorič in hkrati utrdil prepričanje, da bi lahko nekega dne veledogodek priredili tudi v domovini.

EuroBasket je nakazal, kako uspešna je lahko združena Slovenija v vlogi gostitelja velikega športnega tekmovanja in koliko je pozitivnih stranskih učinkov, s katerimi širi prepoznavnost onkraj državnih meja. Ko se je slovenska delegacija vrnila s svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu, ki je več kot teden dni vzbujal pozornost v Toskani, ni skrivala želje, da bi svetovni festival vrtenja pedal ob prvi priložnosti gostila na domačih cestah. "O tem poteka veliko debat. Leto 2015 je zasedeno, saj bo prvenstvo v ZDA, leta 2016 bo prireditelj Katar, leta 2017, če se ne motim, Norveška. Tako je prva možnost, ko bi prvenstvo lahko gostila Slovenija, leto 2018," je Sportalu zaupal predsednik Kolesarske zveze Slovenije Tomaž Grm.

Zaradi naslova svetovnega prvaka v konkurenci mlajših članov, v soboto ga je s pomočjo vedno bolj znamenitega sloga, poimenovanega kar žuželka, osvojil Matej Mohorič in se zapisal v zgodovino svetovnih prvenstev, ni skrival dobre volje. Še nikoli v zadnjih dveh desetletjih se ni pripetilo, da bi kdo v dveh zaporednih letih postal svetovni prvak v različnih starostnih kategorijah. Slovenija se lahko z omenjenim najstniškim junakom pohvali kot prva država. Mohorič bo leta 2018, ko se ponuja možnost, da bi Slovenija kandidirala za prizorišče svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu, dopolnil 24 let. Če se bo njegova kariera še naprej tako strmo vzpenjala, bi bil lahko takrat eden izmed kandidatov za visoke uvrstitve v konkurenci članov, prav lahko pa se zgodi, da bi tekmoval na cestah, ki jih pozna kot lastno dlan.

Slovenija tako odmevnega kolesarskega tekmovanja še ni gostila, a je prepričana, da bi bila kos organizacijskim zahtevam. "Zavedamo se, da je težko dobiti priložnost in postati gostitelj takšnega prvenstva. Italija ga je v zadnjih 15 letih izvedla že štirikrat. To pa zato, ker se to nedvomno splača. In gotovo po prvenstvu nima negativnih rezultatov," razmišlja predsednik krovne kolesarske zveze. Prek evropske zveze je dal zahtevek na Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI), da bi na evropskih prvenstvih končno potekalo tudi tekmovanje za najmočnejši razred Elite.

''Izračun se zagotovo izide''

Prihod novega predsednika Briana Cooksona naj bi k temu pripomogel, saj je Britanec zagovornik omenjenega predloga. Najverjetneje se bo dolgoletna želja uresničila leta 2015, Slovenija pa bi v tem primeru kandidirala za izvedbo evropskega prvenstva leta 2016, ki bi bila dobra generalka za tekmovanje še večjega formata, kar svetovno prvenstvo nedvomno je. "Če bo šlo vse po načrtih, si bo Slovenija prizadevala za obe izvedbi," sporoča Grm. Pri tem ostaja previden, saj mora zadevo podpreti veliko različnih ponudnikov. Nikakor si ne želi, da bi se na koncu, če bi Slovenija prejela kandidaturo, odločitve spreminjale.

Predsednik je prepričan, da bi Slovenija kot gostiteljica svetovnega prvenstva pridobila številne prednosti. "Kolesarstvo ima veliko prednost, saj ni treba graditi nobenih novih objektov. Število navdušencev, ki hodijo na te dirke, je zelo veliko. Promet s tujci se zelo poveča, da ne govorim o stranskih učinkih, kot sta recimo turizem in prepoznavnost države. Tekmovalce spremlja tudi po milijon gledalcev, reprezentance pa so z vsem osebjem zelo številčne. Tudi mi vidimo, koliko denarja smo pustili v Firencah. Finančni izračun se zagotovo izide," ostaja trdno prepričan predsednik kolesarske zveze. Zdaj mora pridobiti soglasnost različnih ponudnikov, nato pa lahko zažari slovenska kandidatura. In morda bo čez pet let na slovenskih ulicah zelo živahno …

Ne spreglejte