Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
17. 6. 2017,
16.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Natisni članek

Rafal Majka Tadej Pogačar Tadej Pogačar Giovanni Visconti Luka Mezgec Po Sloveniji

Sobota, 17. 6. 2017, 16.45

6 let, 6 mesecev

Slovenski mladenič z junaškim delom spravil starše v jok, slavil Rafal Majka

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78
Rafal Majka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V izjemno razburljivi kraljevski etapi dirke Po Sloveniji je imel največ moči Poljak Rafal Majka, ki je z zmago na vzponu na Roglo dal vedeti, da so noge dobro pripravljene za sloviti Tour. Od slovenskih kolesarjev je navdušil vsega 18-letni dijak Tadej Pogačar.

Že pred začetkom dirke je bilo jasno, da bo sobotna kraljevska etapa od Celja do Rogle dala odgovor glede končnega razpleta na dirki Po Sloveniji. Poljak Rafal Majka je bil v zaključku najmočnejši.  

Skupaj z Jackom Haigom in Giovannijem Viscontijem se je na koncu udaril za zmago in pokazal najmočnejše noge. V zadnjih nekaj deset metrov je skočil zadnjič, potem ko je že prej nekajkrat poskušal s pobegi in prišel do zelene majice vodilnega v skupnem seštevku. To pomeni, da bo najverjetneje postal novi kralj slovenske kolesarske pentlje.

"Mislim, da sem prepozno napadel, ker zaključek ni bil tako strm. Na koncu sem Viscontiju z vsemi napadi verjetno vzel nekaj moči. Če bi bil bolj spočit, bi me v ciljnem šprintu zagotovo premagal," je zadnji del etape opisal poljski kolesar. V Slovenijo je prišel neposredno z višinskih priprav v Sierri Nevadi, vse misli pa ima usmerjene proti slovitemu Touru, kjer bo skušal doseči odmevnejši rezultat.

Starše spravil v jok, ko je spisal največji dosežek kariere

Tadej Pogačar je bil slovenski junak dneva. Z 18 leti je bil bitko z najboljšimi in prikolesaril na cilj kot peti ter oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja. | Foto: Vid Ponikvar Tadej Pogačar je bil slovenski junak dneva. Z 18 leti je bil bitko z najboljšimi in prikolesaril na cilj kot peti ter oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Foto: Vid Ponikvar Tudi Slovenci smo imeli svojega junaka. Čeprav se je veliko pričakovalo od Jana Polanca, ta tokrat ni bil pravi in je hitro odpadel iz boja za zeleno majico. Se je pa zato srčno boril kolesar njegovega nekdanjega kluba Roga iz Ljubljane. Vsega 18-letni Tadej Pogačar je v velikem slogu sledil najboljšim in navdušil zbrane. Z zaostankom 36 sekund je osvojil peto mesto in oblekel majico najboljšega mladega kolesarja, ki jo imajo rogovci vseskozi v svoji lasti.

Nad uspehom dijaka so bili na cilju na Rogli navdušeni tudi njegovi starši. Preplavila so jih čustva in na obrazu so bile solze sreče, saj je to velik uspeh za tako mladega kolesarja.

Težko je usklajevati šolo in kolesarstvo

Največ moči izmed trojice Majka, Visconti in Haig je imel Majka. | Foto: Vid Ponikvar Največ moči izmed trojice Majka, Visconti in Haig je imel Majka. Foto: Vid Ponikvar "Nisem pričakoval, da bo tako. Zadnja dva dneva sem se dobro počutil, zato sem lahko danes kolesaril na vso moč. Ko so se prvi trije odcepili, sem si rekel, da moram nadaljevati v svojem tempu in bo vse dobro," je razlagal Pogačar, ki ni podlegel evforiji in v slogu izkušenih kolesarjev odgovarjal na vprašanja.

Poudaril je, da je težko usklajevati šolo in kolesarstvo: "Z učenjem je težko, zlasti ko si pod stresom. Izpustil sem Irsko, ki bi bila zame dobra priprava. Tudi na Češkem sem bil v slabši formi, je bil pa to dober trening za dirko Po Sloveniji. Prejšnji teden še nisem bil v najboljši formi, zdaj sem."

To je zanj največji uspeh, čeprav je že v preteklem letu nekajkrat opozoril nase z odličnimi dirkami v mlajši kategoriji. Zmagal je na primer v Italiji na Giro della Lunigiana.

Kako je bilo na kraljevski etapi dirke Po Sloveniji?

Šprinter Mezgec lep čas vodil lokomotivo

Majka je v Slovenijo pripotoval z višinskih priprav v Sierri Nevadi, kjer se je pripravljal na znameniti Tour, na katerem ima velike načrte. | Foto: Vid Ponikvar Majka je v Slovenijo pripotoval z višinskih priprav v Sierri Nevadi, kjer se je pripravljal na znameniti Tour, na katerem ima velike načrte. Foto: Vid Ponikvar Od slovenskih kolesarjev sta se v ospredje prebila še Žiga Grošelj iz Adrie Mobila, ki je bil prvi na gorskem cilju Veliko Tinje in drugi na gorskem cilju Padeški Vrh. V zadnjem delu trase je bil nekaj časa v središču pozornosti Luka Mezgec. Petkov junak šprinta v Ljubljani je danes kolesaril v zeleni majici in ob začetku vzpona na Roglo nekaj časa pomagal ekipnemu kolegu Haigu.

"Vsak klanec sem se počutil bolje. Od Gira dobiš bolj ekonomične noge. Ko sem videl, da se je naredila selekcija, sem šel na čelo in opravil delo. Vedel sem, da je vseeno, ali bom na koncu šesti ali 60. Pomagal sem Jacku, mi pa radio ni delal in nisem vedel, ali hoče Jack hitreje ali počasneje," je povedal Mezgec.

V skupnem seštevku ima zdaj Majka štiri sekunde naskoka pred Viscontijem. Zadnja etapa od Rogaške do Novega mesta bo spet pisana na kožo šprinterjem, zato je praktično že znano, da je Poljak Rafal Majka novi junak dirke Po Sloveniji.

Rezultati 3. etape: Celje-Rogla

1. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe) 4:34:08
2. Giovanni Visconti (Ita/Bahrain - Merida) +0:03
3. Jack Haig (Avs/Orica-Scott) 0:11
4. Gregor Mühlberger (Avt/Bora-Hansgrohe) 0:25
5. Tadej Pogačar (Slo/Rog-Ljubljana) 0:36
6. Hermann Pernsteiner (Avt/Amplatz-BMC) 0:38
7. Mattia Cattaneo (Ita/Androni-Sidermec-Bottecchia) 0:58
8. Pawel Cieslik (Pol/Elekov-Author Cycling Team) 1:03
9. Ivan Santaromita (Ita/Nippo-Vini Fantini) 1:05
10. Edward Ravasi (Ita/UAE Team Emirates) 1:21
...
14. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 2:03
17. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 3:06
23. Izidor Penko (Slo/Rog-Ljubljana) 4:15
33. Jure Golčer (Slo/Adria Mobil) 6:16
37. Marko Pavlič (Slo/reprezentanca Slovenije) 7:39

...
Uradni rezultati/Official results

Frutabela 3 | Foto: Telekom Po Sloveniji | Foto:

Ne spreglejte