Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 6. 2013,
21.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Po Sloveniji

Nedelja, 2. 6. 2013, 21.38

7 let, 12 mesecev

Orica-GreenEdge z odlično zasedbo na dirki Po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Znanih je sedem kolesarjev avstralske ekipe Orica-GreenEdge, ki naj bi nastopili na kolesarski dirki Po Sloveniji. Sedmerica je v dosedanji karieri osvojila 8 naslovov svetovnega prvaka.

Prva avstralska ekipa s Pro Team licenco obstaja šele drugo sezono. Ekipa je bila ustanovljena 17. januarja 2011 v mestu Adelaide. Konec leta 2011 (6. decembra) je licenčna komisija Mednarodne kolesarske zveze ekipi podelila Pro Team licenco za sezoni 2012 in 2013. Ekipo v letošnji sezoni sestavlja 28 kolesarjev, od katerih jih 15 prihaja iz Avstralije in eden iz Nove Zelandije. Poleg tega so v ekipi še trije Nizozemci, dva Kanadčana, dva Litvanca, Eritrejec, Belgijec, Japonec, Južnoafričan in Švicar. Ekipo vodita menedžerja Andrew Ryan in Shayne Bannan, ki sta pred pričetkom lanske dirke po Italiji uspela v ekipo pripeljati družbo Orica, ki je prvi sponzor ekipe. Od takrat se ekipa tudi imenuje Orica-GreenEdge. V krstni sezoni so kolesarji ekipe vknjižili 32 zmag, od katerih so bile zagotovo najbolj pomembne Milano-San Remo, GP de Quebec, Santos Tour Down Under (vse Simon Gerrans) ter zmaga Michaela Albasinija na dirki po Kataloniji, kjer je slavil tudi dve etapni zmagi.

V letošnji sezoni so kolesarji ekipe dosegli že 17 zmag na kategoriziranih dirkah Mednarodne kolesarske zveze. Poleg tega so dosegli tudi 7 uvrstitev na 2. in 14 uvrstitev na 3. mesto. Od kolesarjev, ki bodo nastopili na dirki Po Sloveniji sta zmago slavila Kanadčan Svein Tuft, ki je zmagal posamičen kronometer na dirki Tour de San Luis in Litovec Tomas Vaitkus, ki je zmagal 5. etapo dirke po Azerbajdžanu. Michael Hepburn je v svoji karieri osvojil že pet naslovov svetovnega prvaka na dirkališču in bil lani srebrn v Londonu.

Brett Lancaster je na dirkališču osvojil dva naslova svetovnega prvaka ter naslov olimpijskega prvaka. Svetovni prvak je bil tudi Tomas Vaitkus, ki je leta 2002 na kronometru ugnal vse mlajše člane. Allan Davis ima od sedmerice največ zmag na kategoriziranih dirkah. Doslej jih je zbral 26. Nizozemec Sebastian Langeveld je letos dirko Pariz-Roubaix in dirko po Flandriji končal na 7. in 10. mestu. Belgijec Jens Keukeleire bi utegnil biti prvi mož ekipe za skupni seštevek, a sestava ekipe daje občutek, da bodo lovili etapne zmage. Vsekakor imajo v svojih vrstah štiri zelo hitre kolesarje, ki bodo največji favoriti, da že prvi dan dirke slavijo etapno zmago in oblečejo rumeno majico vodilnega. Član ekipe je tudi Slovenec Miha Peterlin, ki opravlja delo maserja.

Ne spreglejte