Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2023,
10.10

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

Astana Qazaqstan Team Mark Cavendish

Sreda, 4. 10. 2023, 10.10

6 mesecev, 3 tedne

Mark Cavendish preložil upokojitev

Napovedal je slovo, a si je premislil. Bo padel rekord? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94
Mark Cavendish | Mark Cavendish ostaja v kolesarski karavani. Mu bo uspelo podreti rekord legendarnega Belgijca Eddyja Merckxa? | Foto Reuters

Mark Cavendish ostaja v kolesarski karavani. Mu bo uspelo podreti rekord legendarnega Belgijca Eddyja Merckxa?

Foto: Reuters

Britanski sprinter Mark Cavendish je na letošnji Dirki po Italiji napovedal konec kolesarske kariere, a si je očitno premislil. Glede na objavo na družbenih omrežjih je 38-letni Britanec podaljšal pogodbo s kazahstansko kolesarsko ekipo Astana in bo na Touru poskušal izboljšati rekord v etapnih zmagah. Rekord si za zdaj deli z legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom, oba imata 34 etapnih zmag.

Pri Astani so danes dopoldne najprej objavili videokolaž največjih uspehov Marka Cavendisha in zapis "Ni še konec", kar je dalo slutiti, da si je britanski sprinter premislil glede upokojitve in bo kariero nadaljeval. To je pozneje tudi sam potrdil v videoizjavi. Kot je pojasnil, je za mnenje vprašal tudi svoje otroke in dobil zeleno luč za nadaljevanje kariere. A le za eno sezono, je zatrdil Cav, ki ima v glavi samo en cilj, preseči rekord v etapnih zmagah na francoskem Touru. 

Britanec je rekord skušal podreti že na letošnjem Touru, a sta mu padec v 8. etapi in zlom ključnice prekrižala načrte. Kmalu po njegovem odstopu z dirke je šef Astane Alexander Vinokourov napovedal, da so Cavendishu pripravljeni podaljšati pogodbo, če bi to želel in mu s tem omogočiti nastop na še eni francoski pentlji.

Cavendish je maja napovedal slovo, a si je očitno premislil. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Cavendish je maja napovedal slovo, a si je očitno premislil. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Želimo si, da bi Mark kariero nadaljeval tudi v letu 2024, da bi nastopil na svoji 15. Dirki po Franciji in zmagal še na 35. etapi," je povedal za francoski časnik L'Equipe. "Pripravljeni smo mu ponuditi to priložnost, odločitev pa je njegova."

Cavendish je po operaciji ključnice potreboval nekaj časa za razmislek in kot kaže današnja objava Astane sprejel odločitev, da s kariero nadaljuje. Na dirke naj bi se vrnil še ta mesec in sicer na Dirki po Turčiji, ki bo potekala med 8. in 15. oktobrom.

V ekipi Astana Qazaqstan so bili medtem zaposleni z zagotavljanjem podpore za britanskega zvezdnika. V ekipo so pripeljali Maxa Kanterja in Davida Ballerinija, prav danes pa je bil potrjen tudi prestop danskega veterana Michaela Mørkøva, ki velja za enega najboljših pomočnikov pri sprintih na svetu. 

Preberite še:

Peter Sagan
Sportal Sagan in Bouhanni pomahala v slovo. Kdo še odhaja?
Remco Evenepoel Primož Roglič
Sportal Nov odhod iz Jumbo-Visme? Rogliču bi se v Bori lahko pridružil tudi njegov trener.
Ne spreglejte