Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 11. 2021,
18.10

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia

Sreda, 3. 11. 2021, 18.10

1 leto, 2 meseca

Predstavitev madžarskega dela Gira 2022

Na štartu Gira se obeta sprememba, prost dan že po treh dneh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22
Giro Budimpešta | 105. izvedba Dirke po Italiji se bo že štirinajstič začela izven Italije. Tokrat bo prve tri etape gostila Madžarska.

105. izvedba Dirke po Italiji se bo že štirinajstič začela izven Italije. Tokrat bo prve tri etape gostila Madžarska.

Organizatorji Dirke po Italiji so letos izjemno skrivnostni. Na današnji predstavitvi trase 105. izvedbe Gira so razkrili le prve tri etape, ki jih bo gostila Madžarska, preostale bodo razkrivali po delih. Kolesarje prvi prost dan čaka že po treh dneh dirkanja. In to z razlogom.

Italijanski Giro bi se na Madžarskem moral začeti že lani, a so organizatorji, agencija RCS Sport, zaradi epidemije novega koronavirusa dogajanje raje zadržali znotraj italijanski meja. Dirka se je takrat začela na Siciliji.

Kot rečeno, bodo prihodnje leto rožnato pentljo končno dočakali tudi na Madžarskem, kjer bodo gostili t. i. Grand Depart.

Na slovesni predstavitvi prvih treh etap Gira je bil tudi madžarski kolesar Valter Attila, ki je lani dve etapi prevozil v rožnati majici vodilnega.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na slovesni predstavitvi prvih treh etap Gira je bil tudi madžarski kolesar Valter Attila, ki je lani dve etapi prevozil v rožnati majici vodilnega. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dirka se bo začela s 195 kilometrov dolgo ravninsko etapo s ciljem navkreber (vzpon 4. kategorije), od Budimpešte do gradu na Višegradu, drugi dan pa bo na sporedu 9.2 kilometrska posamična vožnja na čas, ki bo speljana skozi madžarsko prestolnico, kar bo zaradi izjemnih turističnih znamenitosti, ki vsako leto privabijo ogromno število turistov, vsekakor prava paša za oči.

Štart 2. etape bo v mestnem predelu Pest, na Trgu herojev (tam se bo začela tudi prva etapa), cilj pa v predelu Buda.

Kolesarji se bodo zapeljali čez most na Donavi, mimo madžarskega parlamenta in spomenika pesnika Atila Josefa. Zadnji del trase (1.3 km) bo rahlo navkreber, s strmimi odseki, z do 14-odstotnim naklonom in tlakovanim odsekom pred ciljem na trgu Buda.

Tako kot prvi dan bodo tudi tretji dan svojo priložnost iskali predvsem šprinterji, ki jih čaka 201 kilometer dolga ravninska trasa ob obali Blatnega jezera od mesta Kaposvár do Balatonfüred. Hitra palačinkasta trasa bo imela zgolj en kategoriziran vzpon, in sicer vzpon 4. kategorije na Tihany Abbey.

Prvi prost dan že po treh dneh dirkanja

Sledil bo prvi prosti dan, ki bo tokrat izjemoma že po tretji etapi, saj karavano čaka daljši transfer do Sicilije, ki bo 10. maja 2022 gostila 4. etapo.

Preostale etape bodo organizatorji razkrivali postopoma. Ravninske etape bodo predstavili prihodnji ponedeljek, dan pozneje bodo razkrili razgibane etape, v sredo pa gorske etape. Zaključek 29. maja - pričakuje se, da bo šlo za vožnjo na čas po ulicah Verone in zaključku v areni -  bodo obelodanili prihodnji četrtek.

Traso Gira 2022 bodo organizatorji razkrivali po delčkih:

Giro 2022 | Foto:

Nov obisk Slovenije

Že zdaj je znano, da bo Giro v petek, 27. maja 2022, za kratek čas obiskal tudi Slovenijo. Del 19. etape, ki bo čezmejna, bo namreč vodil skozi občino Kobarid. Štart in cilj 19. etape za zdaj še nista znana, je pa tržaški časnik Il Picollo konec septembra poročal, da se bo etapa najverjetneje začela v obmorskem letovišču Lignano, končala pa v romarskem središču Castelmonte oz. Stari Gori nad Čedadom, le nekaj kilometrov zahodno od slovensko-italijanske meje.

Slovenski navijači so lani v Goriških Brdih pripravili pravi navijaški praznik.  | Foto: Ana Kovač Slovenski navijači so lani v Goriških Brdih pripravili pravi navijaški praznik. Foto: Ana Kovač

Za zdaj je o štartni listi še preuranjeno govoriti, je pa dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji Tadej Pogačar že večkrat izjavil, da se enkrat želi preizkusiti tudi na Giru. Da bi se to zgodilo že prihodnje leto, je bolj malo upanja, saj je vodilni kolesar lestvice UCI že napovedal nov naskok na zmago na Touru, med Girom in Tourom pa je bolj malo manevrskega prostora, zgolj dober mesec dni, da bi bil lahko uspešen na obeh frontah. 

Tudi preostali dve tritedenski dirki se bosta prihodnje leto začeli na tujem. Francoski Tour v Kopenhagnu na Danskem, španska Vuelta pa v Utrcehtu na Nizozemskem.

 

Ne spreglejte