Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2013,
17.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Simon Špilak Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič kolesarstvo

Petek, 18. 10. 2013, 17.15

7 let, 12 mesecev

Mohorič, Špilak in Mezgec poskrbeli, da letošnje sezone ne bomo zlepa pozabili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S kronometrom narodov se bo v nedeljo končala sezona kategoriziranih kolesarskih dirk v Evropi. V nedeljo bo v Podsmreki na sporedu zadnja tekma pri nas.

Za ekipe z licenco World Tour je letos nastopalo deset slovenskih kolesarjev. Borut Božič, Jani Brajkovič (oba Astana), Jure Kocjan, Robert Vrečer (oba Euskaltel-Euskadi), Grega Bole (Vacansoleil-DCM), Kristjan Koren (Vacansoleil), Marko Kump (Saxo-Tinkoff), Luka Mezgec (Argos-Shimano), Jan Polanc (Lampre-Merida) in Simon Špilak (Katjuša).

Kljub temu da je bilo to največ do zdaj, pa lahko rečemo, da je kar nekaj kolesarjev dirkalo slabše, kot smo od njih pričakovali. Jure Kocjan, ki danes praznuje 29. rojstni dan, je imel vso sezono zdravstvene težave in ni imel nikakršnih možnosti, da bi izkoristil najpomembnejšo sezono v svoji karieri. Grega Bole je prestopil v ekipo, v kateri niso upoštevali njegovih tekmovalnih želja in je moral večji del sezone krpati luknje v ekipi in nastopati na dirkah, za katere ni bil predviden. Zato se ni mogel pripraviti za tekme, na katerih je želel dobro dirkati. Robert Vrečer, ki je na dirki po Švici osvojil majici najboljšega na gorskih ter letečih ciljih, je svoj najboljši letošnji rezultat dosegel na dirki po Poljski, drugo etapo s ciljem na prelazu Pordoi je končal na 46. mestu. Kje bodo omenjeni trije kolesarji nadaljevali kariero, še ni znano, a zagotovo je pred njimi glede na dejstvo, da je brez pogodb še 150 kolesarjev, obdobje negotovosti.

Najbolj pomembno zmago je letos dosegel Matej Mohorič (Sava), ki je osvojil naslov svetovnega prvaka med mlajšimi člani. Sledi zmaga Simona Špilaka, ki je zmagal na zahtevni gorski četrti etapi dirke po Romandiji. Poleg Špilaka je zmago na eni izmed dirk svetovnega koledarja dosegel le še Luka Mezgec, ki je pretekli torek zmagal na zadnji etapi dirke po Pekingu. Odmevne so bile tudi zmage Špilaka na dveh enodnevnih dirkah Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt ter dirki za veliko nagrado Miguela Induraina. Zmago na dirki prve kategorije je slavil tudi Blaž Jarc – na enodnevni dirki GP Stad Zottegem. Od mladih kolesarjev (mlajši člani) sta se poleg Mohoriča izkazala še Jan Polanc in Luka Pibernik (oba Radenska). Polanc je osvojil prvo mesto na dirki po Furlaniji, kjer je dobil tudi kraljevsko etapo, medtem ko je Pibernik na cestni dirki osvojil naslov prvaka Slovenije. Tudi on je v zadnjih dveh sezonah opozoril nase in ni več daleč dan, ko bo kariero nadaljeval med profesionalci. Tem se bo v prihodnji sezoni pridružil Matej Mohorič, nastopal bo za ekipo Cannondale. Kot trenutno kaže, bo v letu 2014 za ekipe z licenco World Tour nastopalo osem slovenskih kolesarjev.

Ne spreglejte