Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 3. 2014,
22.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jan Polanc Katalonija

Petek, 21. 3. 2014, 22.22

8 let

Mezgec in Polanc na dirki po Kataloniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V ponedeljek se bo s 1. etapo v Calelli začela že 94. kolesarska dirka po Kataloniji (2.WT). Lansko zmago bo branil Irec Daniel Martin. Nastopila bosta tudi Slovenca Luka Mezgec in Jan Polanc.

Peta dirka letošnjega svetovnega koledarja spada med najstarejše etapne dirke na svetu. Termin dirke, ki je bila v preteklih letih vedno na sporedu v juniju, je organizatorjem že pred štirimi leti uspelo prestaviti na marec. Tako jim je na dirko uspelo privabiti veliko več odličnih kolesarjev, kot jih je na dirki v zadnjih letih nastopalo v juniju, ko se je večina najboljših pripravljala na dirko po Franciji.

Tudi letošnja dirka bo imela na sporedu sedem etap, v katerih v nobeni ne bo na sporedu posamičnega kronometra. Organizatorji so na dirko poleg osemnajstih ekip z licenco WorldTeam povabili še štiri ekipe s profesionalno kontinentalno licenco. Španski ekipi Caja Rural-RGA so se pridružile še francoska ekipa Cofidis, poljska ekipa CCC Polsat in belgijska ekipa Wanty-Groupe Gobert. Na dirki bosta nastopila zmagovalec dirke Pariz-Nica Carlos Alberto Betancur (Ag2r-La Mondiale) in zmagovalec dirke od Tirenskega do Jadranskega morja Alberto Contador (Tinkoff-Saxo).

Da bo konkurenca še boljša, bosta poskrbela zmagovalec lanske dirke po Franciji Christopher Froome (Sky) in zmagovalec lanskega točkovanja dirk svetovnega koledarja in nekdanji zmagovalec dirke po Kataloniji Joaquim Rodriguez (Katjuša). Na dirki, katere trasa je letos še težja kot lanska, bo zmago branil Irec Daniel Martin (Garmin-Sharp), medtem ko bodo skušali čim boljši rezultat doseči tudi zmagovalec lanske dirke po Španiji Christopher Horner (Lampre-Merida), Nairo Quintana (Movistar), Rigoberto Uran (Omega Pharma-QuickStep), Richie Porte (Sky), Laurens Ten Dam, Wilco Kelderman (oba Belkin), Samuel Sanchez, Tejay Van Garderen (oba BMC Racing), Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol), Pierre Rolland (Europcar), Luis Leon Sanchez (Caja Rural-Seguros RGA) ter še nekaj odličnih kolesarjev.

Na dirki bo na sporedu 25 kategoriziranih gorskih ciljev. Zahtevna bo že prva etapa, medtem ko bo druga etapa nekoliko lažja, a bo imela tik pred ciljem na sporedu kratek, a strm vzpon ter nato dobre tri kilometre spusta do cilja.

Odločilni bosta 3. in 4. etapa, čeprav bo tudi zadnja, v kateri bodo morali kolesarji kar osemkrat prekolesariti vzpon na Montjuic (dva kilometra), vse prej kot lahka. Prav zaradi tako zahtevnih etap bo na dirki nastopilo zelo malo šprinterjev. Poleg Slovenca Luke Mezgeca (Giant-Shimano) naj bi na dirki nastopila še Italijan Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing) in Roberto Ferrari (Lampre-Merida).

Na dirki bo nastopil tudi Jan Polanc, ki se vrača po kratkem tekmovalnem premoru. "V tem obdobju sem opravil odlične treninge in pričakujem, da bo dobra tudi moja pripravljenost. Zdaj bom kar nekaj časa v Španiji, saj me po dirki po Kataloniji čaka še nastop na enodnevni dirki za Veliko nagrado Miguela Induraina ter dirki po Baskiji," je za Sportal pred odhodom v Španijo povedal Jan Polanc.

Zanimivo je, da bodo na dirki nastopili tudi vsi trije najstarejši kolesarji, ki nastopajo na dirkah najvišjega ranga. Italijan Davide Rebellin (CCC Polsat), Nemec Jens Voigt (Trek Factory Racing) in Američan Christopher Horner bodo letos dopolnili že 43 let.

Ne spreglejte