Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 2. 2015,
12.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marco Pantani Lance Armstrong

Sobota, 14. 2. 2015, 12.35

6 let, 7 mesecev

"Medtem, ko enega grešnika še vedno častimo in obožujemo, je drugi osovražen in izločen"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na praznik zaljubljencev pred natanko enajstimi leti se je svet kolesarstva zavil v žalost. V javnosti je odjeknila novica o skrivnostmi smrti karizmatičnega italijanskega kolesarja Marca Pantanija.

Italijanski kolesar Marco Pantani, ki je bil po besedah najožjega sorodstva preprost, skromen in sramežljiv fant, v javnosti pa zaradi naglavne rute in uhanov znan tudi kot Pirat, je bil superioren predvsem na vzponih.

Eno najbolj veličastnih, pa tudi najbolj kontroverznih zmag, je Pantani dosegel leta 2000, ko je v kraljevski, 12. etapi francoskega Toura, tik pred ciljem na mogočnem prelazu Mont Ventoux ugnal kolesarskega šampiona Lancea Armstronga. Ta je kasneje zgodbo opisal po svoje, češ, da je Pantaniju v svoji okrnjeni italijanščini tik pred vrhom vzpona dejal, da mu prepušča zmago, Italijan pa naj bi ga razumel, da mu Armstrong namiguje, da bi moral iti še hitreje. Kakorkoli, njun dvoboj je eden najbolj gledljivih in vznemirljivih v zgodovini kolesarskega športa.

Lahko bi imel vse

Čeprav bi Pantani, ki je na pot kalvarije stopil že leta 1999, ko so ga zaradi zvišane vrednost rdečih krvničk izključili iz Gira, - uživanja prepovedanih substanc ni nikoli priznal -, lahko imel vse in vsakogar, je umrl sam in depresiven.

V hotelski sobi v obmorskem mestu Rimini, v bližini Pantanijevega domačega kraja Cesenatico, kjer je ostal pet dni, edini stik z zunanjim svetom pa je bil klic receptorju, s katerim je svoje bivanje podaljšal za nadaljnjih 24 ur, je umrl zaradi domnevne zastrupitve s kokainom. Star je bil le 34 let.

Njegova mati, odločna gospa v zrelih letih, Tonina Pantani, se s to razlago ni nikoli sprijaznila in kljub številnim preiskavam, ki domnevo o prekomernem odmerku koakina potrjujejo, še vedno trdi, da je bil njen sin žrtev zarote in kot tak umorjen.

Na velikega Pirata so se danes spomnili tudi na družbenih omrežjih. Tako je ekipni kolega Jana Polanca in Luke Pibernika, Filippe Pozzato na Twitterju zapisal, da je bil Pantani nerazumljeni šampion, ki ga ne bomo pozabili. Ki je zanamcem zapustil ogromno. "Počivaj v miru," je zapisal.

Mark Yake pa je izpostavil sprenevedanje in dvoumnost čaščenja enih in sramočenja drugih. "Medtem, ko enega grešnika še vedno častimo in obožujemo, je drugi osovražen in v izgnanstvu." Prvi je brez dvoma Pantani, drugi pa Armstrong.

Na pokojnega kolesarja se je spomnim tudi ljubitelj kolesarstva Mike Duin, ki je zapisal, da je Pantani pred enajstimi leti odšel kolesarit nekam drugam.

Ne spreglejte