Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 10. 2024,
6.50

Osveženo pred

43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Natisni članek

kolesarstvo Matevž Govekar Matej Mohorič Matej Mohorič

Nedelja, 6. 10. 2024, 6.50

43 minut

SP v kolesarstvu na makadamu

Matej Mohorič brani naslov svetovnega prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Matej Mohorič | Matej Mohorič | Foto Guliverimage

Matej Mohorič

Foto: Guliverimage

Matej Mohorič in Matevž Govekar sta to nedeljo med zvezdniki svetovnega prvenstva na makadamskih cestah v Belgiji. Tekmovalce med mestoma Halle in Leuven čaka 185 kilometrov, od tega bo sto neasfaltiranih. Preizkušnja se bo začela ob 12. uri, naslov pa brani prav Mohorič.

Matej Mohorič
Sportal Mohorič brani naslov: Pripravljen sem na nedeljo

Tokrat ne tako zahtevna trasa kot zadnji dve sezoni v Benečiji je privabila večje število zvezdnikov kolesarstva. Med glavnimi kandidati za zmago so ob obeh Slovencih, Mateju Mohoriču in Matevžu Govekarju, še Nizozemec Mathieu van der Poel, Belgijci Tim Merlier, Tiesj Benoot in Jasper Stuyven ter Mehičan Isaac del Toro. Na štartu je tudi upokojeni olimpijski prvak iz Ria de Janeira Belgijec Greg Van Avermaet ter nekaj zvezdnikov ciklokrosa, eden najboljših tekmovalcev po makadamu Američan Chad Haga ter še številni drugi. Od Slovencev je na štartu še Adam Jordan.

Lani je v Benečiji Mohorič prepričljivo slavil na drugem SP v makadamu pred Belgijcem Florianom Vermeerschom (+0:45) in Britancem Connorjem Swiftom (+3:39). Tokrat bodo morali kolesarji na 185 kilometrov dolgi trasi premagati nekaj več kot sto kilometrov neasfaltiranih cest in 1.150 višinskih metrov.

Pravila makadamskega kolesarjenja so nekoliko drugačna, mešanica cestnega in gorskega dirkanja. Ob conah za okrepčila so postavljene tudi tehnične cone za popravila oziroma pomoč podporne ekipe. Vsakršna pomoč zunaj con za okrepčila ter tehnično pomoč ni dovoljena, za kar je predvidena diskvalifikacija. Dovoljena pa je pomoč reprezentančnih kolegov na trasi. Kolesarji morajo tekmovanje končati na istem okvirju, kot so preizkušnjo začeli.

Tadej Pogačar Giro dell'Emilia 2024
Sportal Pogačar znova deklasiral konkurenco, Roglič in Evenepoel odstopila
Ne spreglejte