Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 3. 2012,
16.48

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Luis Leon Sanchez

Petek, 9. 3. 2012, 16.48

2 leti, 6 mesecev

Luis Leon Sanchez zmagovalec šeste etape

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Osemindvajsetletni španski kolesar Luis Leon Sanchez je zmagovalec 6. etape dirke Pariz-Nica. Slovenec Grega Bole je zasedel sijajno 5. mesto. Bradley Wiggins ostaja v rumenem. Špilak 5.

V zelo razgibani etapi je bilo na sporedu pet kategoriziranih vzponov. Cote de Buisson, Cote du Pas du Ventoux, Cote d’Aurel, Cote des Mourres in Cote des Marquises, so bili vzponi preko katerih je moralo kolesariti 159 kolesarjev, ki so bili na štartu 178 kilometrov dolge etape. Že šestič v sedemdesetletni zgodovini dirke je cilj etape dirke gostil Sisteron. Doslej so se etapne zmage v mestecu, ki ima v povprečju 300 sončnih dni na leto, veselili Laurent Jalabert (1997), Andrej Čmil (1998), Jacky Durand (1999), Matteo Tosatto (2000) in Alex Zuelle (2001).

Že na šestem kilometru je glavnini pobegnila skupina šestindvajsetih kolesarjev. V slednji od kolesarjev, ki so bili pred etapo uvrščeni v deseterico najboljših v skupnem seštevku ni bilo Valverdeja, Špilaka, Monforta, Jeannessona, Chavanela in Kišerlovskega. Na štiridesetem kilometru je glavnina uspela uloviti večji del ubežnikov. V ospredju so ostali le še Frederik Veuchelen (Vacansoleil-DCM), Jens Voigt (RadioShack-Nissan), Simon Geschke (Project 1t4i), Luis Leon Sanchez (Rabobank), Mickael Cherel (Ag2r-La Mondiale), Anthony Geslin (FDJ-BigMat) in Daniel Navarro (Saxo Bank). Luis Leon Sanchez je bil najvišje uvrščen kolesar med ubežniki v skupnem seštevku pred pričetkom etape. Za vodilnim Wigginsom je na 17. mestu zaostajal 9 sekund manj kot 4 minute. Sanchez je že leta 2009 zmagal v skupnem seštevku na tej dirki.

Prednost sedmih ubežnikov je 40 kilometrov do cilja znašala dve minuti. Trasa je bila nato veliko bolj položna in v naslednjih kilometrih je prednost ubežnikov ponovno pričela naraščati. Dvaintrideset kilometrov do cilja je ponovno znašala dve minuti in pol in nastopil je zadnji trenutek, da se na čelo glavnine postavijo kolesarji ekip, ki imajo v svojih vrstah šprinterje. Na čelo glavnine so se res postavili kolesarji ekip Liquigas-Cannondale, Cofidis, Astana in Europcar. Prednost se je pričela manjšati in je 13 kilometrov do cilja znašala minuto. Takoj zatem je bil na sporedu zadnji vzpon v etapi na katerem se je ubežna skupina prepolovila.

V ospredju so ostali Sanchez, Cherel in Voigt. Glavnina, na čelu katere so bili kolesarji ekipe Omega Pharma-Quick Step, je 10 kilometrov do cilja za njimi zaostajala minuto in osem sekund. Tempo, ki so ga narekovali je bil prepočasen in je vse kazalo na to, da ne želijo uloviti ubežnikov. Dobrih 8 kilometrov do cilja je odpadel še Cherel. Dva kilometra in pol do cilja sta bila v ospredju le še Sanchez in Voigt. V ozadju je namreč glavnina ulovila vse preostale ubežnike. Že 8 kilometrov do cilja je bilo jasno, da se bosta za etapno zmago borila ubežnika, ki sta zadnji kilometer pričela skupaj. Nato sta taktizirala vse do zadnjih tristotih metrov, ko je prvi s šprintom pričel Voigt. Le dva metra do cilja ga je za las prehitel Luis Leon Sanchez, ki se je veselil etapne zmage. To je že njegova tretja v karieri na tej dirki.

Šprint glavnine, ki je zaostala 14 sekund, je dobil Heinrich Haussler. Slovenec Grega Bole je kljub temu, da je moral dvakrat močno zavirati, osvojil tretje mesto in etapo končal kot peti. ''Žal je v kolesarstvu prisotnih veliko dejavnikov, ki ti lahko onemogočijo uspeh. Danes sem moral v šprintu dvakrat zavirati, ker so me zaprli v ograjo. Vseeno sem zadovoljen s 5. mestom. Sobotna etapa je zame pretežka. Poleg tega sem se nekoliko prehladil in bom sedaj vse misli in usmeril v priprave na dirko Milano-San Remo,'' je po etapi za Sportal povedal Bole. V glavnini stotih kolesarjev sta ciljno črto prečkala tudi Jani Brajkovič in Simon Špilak, ki je zadržal 5. mesto v skupnem seštevku.

Ne spreglejte