SiolNET. Sportal Kolesarstvo
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Letošnja konkurenca je vrhunec vseh preteklih"

4

termometer

Srečko Glivar, enciklopedija kolesarstva in človek, ki živi za kolesarstvo, a - paradoksalno - za kolo pravzaprav nima časa, letošnjo konkurenco na dirki Po Sloveniji vidi kot vrhunec preteklih.

Srečko Glivar je že več kot 30 let nepogrešljiv del slovenske kolesarske karavane. Tudi dirke Po Sloveniji, edine etapne kolesarske dirke pri nas.

"Od 21 dirk Po Sloveniji sem izpustil le eno, pa še to zaradi neodložljivih obveznosti," je v preddverju Austria Trend hotela v Ljubljani, kamor so včeraj pripotovali kolesarji največjih moštev, ki bodo na slovenski pentlji obračali pedale, pripovedoval Glivar, znan tudi kot enciklopedija kolesarstva, saj predstavnike sedme sile vestno zalaga s preverjenimi statističnimi podatki in osvetljuje dogajanje v novomeškem klubu Adria Mobil.

Domač teren in motivacija lahko pomenita marsikateri dodatni vat

Nekdanji kolesar novomeške Krke je na dirki Po Sloveniji najprej sodeloval kot kolesar, nato kot trener, danes pa je del organizacijske ekipe. Kot prekaljen maček v slovenski kolesarski verigi je prav gotovo pravi naslov za mnenje o kakovosti letošnje dirke. In ta je pomenljiva.

"Menim, da je letošnja konkurenca vrhunec kakovosti vseh preteklih dirk Po Sloveniji. Mislim, da je kar 20 kolesarjev sposobnih zmagati na etapi, tudi Slovenci so v zelo dobri formi, poleg tega moramo vedeti, da domač teren in motivacija pomenita marsikateri vat več, kot bi ga bili kolesarji sicer sposobni iztisniti iz sebe. Vemo, da imajo nekateri od teh kolesarjev plače v višini proračuna vse ekipe Adria Mobil in verjetno si jih tudi zaslužijo, a kot rečeno, domač teren in motivacija pred domačimi ljudmi lahko spremenita marsikaj," poudarja Glivar, ki ne skriva svojih favoritov za končno zmago.

Kdo so Glivarjevi ožji favoriti?

"Stavil bi na štiri kolesarje, Kristijana Korena, Jana Polanca, Radoslava Rogino in Diega Ullisija. To so moji favoriti glede na traso in njihovo motivacijo za uspeh, v igri pa je vsaj še od 10 do 15 imen. Tudi presenečenja so vedno mogoča, saj ne vemo, koga bodo pripeljali Kolumbijci in ekipa Bardiani - SCF, ti imajo v svojih vrstah kar dva kolesarja, ki sta na Giru dobila dve etapi," pravi Glivar.

Ne bo Vršiča ali Krvavca, bodo pa Trije kralji

Letošnja dirka Po Sloveniji poteka po nekoliko spremenjeni trasi, kraljevi vzpon ne bo ne na Vršič ne na Krvavec, temveč na Tri kralje (1.189 metrov nadmorske višine) nad Slovensko Bistrico. Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke, je dejal, da je Slovenija preprosto preveč lepa, da bi se kolesarji vozili le po enih in istih cestah. Pogled in razgled je treba razširiti, s tem se strinja tudi Glivar.

"Kar naprej sprašujejo, zakaj letos ni cilja na Vršiču, pa saj ni nujno, da gremo vedno po isti poti! Ljudem lahko pokažemo tudi kaj drugega. Cilj organizatorjev dirke je, da pokažejo svojo državo, kolesarstvo pa je eden od najprimernejših športov, s katerim lahko ljudem pokažeš, kaj imaš. Veliko kolesarjev šele na dirki spozna naše kraje, zakaj jim ne bi pokazali vsega, kar imamo?" se sprašuje sogovornik in dodaja, da je slišati, da kolesarji radi prihajajo v Slovenijo, saj je v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami manj prometna, zelena in še precej neposeljena.

Zaveda se, da se dirka Po Sloveniji po podpori ob progi ne more primerjati z dirkami, kot sta Giro ali Tour, saj se tja zgrinjajo navijači z vsega sveta, a so tudi s podporo, ki so je deležni kolesarji v Sloveniji, lahko zadovoljni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin