Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 6. 2012,
16.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lampre Grega Bole

Torek, 5. 6. 2012, 16.11

7 let, 12 mesecev

Lampre žal brez Boleta v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Italijanska kolesarska ekipa Lampre na dirki Po Sloveniji ne bo imela v svojih vrstah slovenskega šprinterja Grege Boleta, ki ga čaka dirka po Švici.

Prvič se ime ekipe pojavi leta 1991, ko se je ekipa imenovala Lampre-Colnago-Sopran. Ekipa je nato delovala do leta 1995 ter se nato ponovno kot Lampre-Daikin-Colnago pojavila leta 1999. Takrat so bili najpomembnejši člani ekipe svetovni prvak Oscar Camenzind, Mariano Piccoli, Jan Svorada, Maro Serpellini in Franco Ballerini. Ekipa je nato kontinuirano delovala in z leti prerasla vse ovire. Leta 2005 je z ustanovitvijo Pro Toura dobila omenjeno licenco in postala članica elitne druščine svetovnih kolesarskih ekip. Ekipa, ki jo vodi nekdanji profesionalec Giuseppe Saronni, je od takrat vseskozi ena izmed najboljših kolesarskih ekip na svetu. Ekipa je v zadnjih letih znana tudi Slovencem saj je bil član ekipe že leta 2004 Andrej Hauptman. Leta 2005 je bil član ekipe Gorazd Štangelj kateremu se je za sezono 2006 pridružil še Tadej Valjavec. Oba sta bila člana ekipe tudi v sezoni 2007. V letih 2008 in 2009 je bil Simon Špilak edini Slovenec v ekipi, a se mu je za sezoni 2010 in 2011 pridružil še Grega Bole. Slednji je član ekipe tudi v letošnji sezoni, a na dirki po Sloveniji ne bo nastopil. V istem terminu bo namreč nastopil na dirki po Švici. Od leta 2005 pa do 1. 6. 2012 so kolesarji ekipe Lampre dosegli 168 zmag na kategoriziranih dirkah Mednarodne kolesarske zveze. Najpomembnejša je lanska na dirki po Italiji, ko se je naknadno zmage veselil Michele Scarponi. Velja omeniti še naslov svetovnega prvaka, ki ga je leta 2008 osvojil Alessandro Ballan. Leta 2010 je Alessandro Petacchi osvojil zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah na dirki po Franciji.

Ekipa Lampre-ISD je na dirki Po Sloveniji prisotna vse od leta 2006. Nastope na naši največji dirki niso pričeli najboljše, a sta dirko na 8. in 10. mestu končala Tadej Valjavec in Gorazd Štangelj. Toliko bolj udarni so bili kolesarji Lampreja leta 2007, ko je takoj v 1. etapi zmago slavil Danilo Napolitano, ki je bil tistega leta član ekipe. Poleg tega je dirko na 5. mestu v skupnem seštevku končal Giampaolo Caruso. V letu 2008 je dirko na 5. mestu končal Simon Špilak. Prekmurec je nato leta 2009 zmagal kraljevsko etapo s ciljem na Krvavcu. Leta 2010 je prvi dve etapi zmagal Grega Bole, ki je dirko kot najvišje uvrščeni kolesar Lampreja končal na 9. mestu in osvojil majico najboljšega kolesarja po točkah. Lani so bili kolesarji ekipe Lampre najuspešnejši doslej, saj je Diego Ulissi zmagal v skupnem seštevku dirke. Poleg tega je mladi Italijan, ki je pred dnevi podaljšal pogodbo z ekipo do konca leta 2013, zmagal še v kraljevski etapi s ciljem na Golteh. Simon Špilak je lani dirko končal na 5. mestu. Letos bo ekipa že sedmič zapored nastopila na dirki Po Sloveniji, a prvič v njej ne bo Slovenca.

Ne spreglejte