Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 11. 2020,
12.13

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

1

Natisni članek

Allan Peiper Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 24. 11. 2020, 12.13

1 leto, 2 meseca

Bo Pogačar branil zmago na Touru? Ni še odločeno.

Koronska zima za Tadeja Pogačarja ni nujno slaba novica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

1

Allan peiper | Športni direktor pri ekipi UAE Emirates Allan Peiper je prepričan, da je koronska zima za Tadeja Pogačarja prej prednost kot slabost. | Foto Guliverimage

Športni direktor pri ekipi UAE Emirates Allan Peiper je prepričan, da je koronska zima za Tadeja Pogačarja prej prednost kot slabost.

Foto: Guliverimage

Zima, polna omejitev zaradi širjenja novega koronavirusa, bi bila za Tadeja Pogačarja lahko blagoslov v preobleki, je prepričan Allan Peiper, športni direktor ekipe UAE Emirates. Zakaj? Zaradi ukrepov, namenjenih zajezitvi širitve okužb z virusom, ki je spremenil naša življenja, ima precej manj obveznosti, kot običajno čakajo zmagovalce najpomembnejše kolesarske dirke francoskega Toura. Bo Pogačar branil zmago na Touru? Ni še odločeno, je presenetil Avstralec. 

"Tadej preživlja eno najbolj običajnih posezonskih obdobij, kar ni značilno za zmagovalca Toura," je športni direktor ekipe UAE Allan Peiper izjavil v pogovoru za kolesarski portal VeloNews.

Če bi bilo leto normalno, bi bil zmagovalec Dirke po Franciji v obdobju po dirki razpet na vse smeri. Bil bi zasut s sponzorskimi in medijskimi obveznostmi, udeleževal bi se raznih večerij, gostoval bi v raznih televizijskih oddajah. Vse to je zdaj Tadeju Pogačarju prihranjeno in zaradi tega bo precej manj iztrošen, kot bi bil, če bi moral izpolniti vse zgoraj naštete obveznosti.

"Pandemija je za Pogačarja lahko le blagoslov"

"Koronavirus in zaprtje javnega življenja vplivata na celotno družbo in življenjski slog, a ko govorimo o Tadeju, je to lahko le blagoslov," je prepričan Peiper, do katerega mladi šampion goji ogromno spoštovanje, kar je izrazil tudi v daljšem pogovoru za Sportal.

"Nič od tega, kar zahtevajo in pričakujejo od zmagovalca Toura ne more početi. Ne leti po vsem svetu, zato da bi se srečal s sponzorji, udeleževal raznih večerij in podelitev nagrad. V tem smislu ima Tadej eno najbolj normalnih posezonskih obdobij, kar je jih je zmagovalec Toura imel kadarkoli prej in to mu lahko samo koristi," je prepričan Peiper.

Razlog vidi v tem, da se mladenič ne bo iztrošil v nizu številnih obveznosti in se bo lahko kar v največjem miru pripravljal na novo sezono ter se hkrati odpočil tako fizično kot psihično.

Odločitev o tem, ali bo Tadej Pogačar prihodnje leto branil zmago na Touru, bodo v ekipi UAE Emirates sprejeli po uradni predstavitvi trase Gira in Vuelte. | Foto: Reuters Odločitev o tem, ali bo Tadej Pogačar prihodnje leto branil zmago na Touru, bodo v ekipi UAE Emirates sprejeli po uradni predstavitvi trase Gira in Vuelte. Foto: Reuters

Bo Pogačar nastopil na Touru? Odločitev še ni bila sprejeta.

Čeprav javnost pričakuje, da bo Pogačar, eden od kandidatov za prestižno kolesarsko nagrado zlato kolo (Velo d'Or), prihodnje leto branil zmago na Touru, pa Peiper pravi, da odločitev o tem še ni bila sprejeta.

Po poročanju portala VeloNews bodo v ekipi UAE počakali na uradno predstavitev tras prihodnjega Gira in Vuelte, nakar bodo postavili temelje kolesarskega urnika, ki mu bo v prihodnji sezoni sledil Pogačar.

Tadej Pogačar lev
Sportal Tadej Pogačar: Vsi smo vedeli, kaj pričakujemo, ampak obrnilo se je tako, kot se je #video

"Letošnja trasa je bila za Tadeja skoraj popolna, z zaključnim kronometrom in veliko vzponi že od štarta v Nici. Prihodnje leto bo trasa Toura precej bolj tradicionalna. Že prvi teden v francoski Bretanji bo zelo stresen, na sporedu bosta dva ravninska kronometra. Trasa je veliko bolj pisana na kožo kolesarjem, kot sta Froome in Dumoulin, vendar pa ne vidim, da bi bila kronometra Tadeju v škodo. Bosta pa zagotovo odločilna, saj trasa s samo tremi gorskimi cilji ne ponuja veliko možnosti za ustvarjanje razlike v skupni razvrstitvi," napoveduje Peiper.

Mlad, a zelo zrel | Foto: Reuters Mlad, a zelo zrel Foto: Reuters

Navdušuje ga Pogačarjeva zrelost

60-letni Avstralec, ki je bil nekdaj tudi sam kolesar in je v svoji karieri sodeloval s številnimi vrhunskimi kolesarji, je navdušen nad Pogačarjevo zrelostjo, ki jo kaže pri rosnih 22 letih.

Na vprašanje, koliko rumenih majic bi Pogačar še lahko osvojil, Peiper nima odgovora ozirima nanj ne želi odgovoriti.

"Ko je Ullrich prvič zmagal na Touru, so bili vsi menja, da bo zmagal še sedemkrat, pa ni zmagal nikoli več. Ljudje mi pogosto zastavljajo to vprašanje in vedno jih zavrnem, češ, zakaj bi se sploh pogovarjali o tem. Zakaj raje ne proslavljamo te zmage, ki jo je Tadej dosegel na res spektakularen način."

Ne spreglejte