Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
4. 9. 2019,
14.26

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

3

Natisni članek

indijska konoplja marihuana Vuelta Vuelta

Sreda, 4. 9. 2019, 14.26

4 leta, 7 mesecev

Tudi to je šport

Ko ti helikopter na Vuelti uniči načrte in razkrije nasad konoplje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

3

Marihuana, kanabis, džojnt, droge, THC | Marihuana spada med prepovedane droge tako v Španiji kot tudi Sloveniji. | Foto Reuters

Marihuana spada med prepovedane droge tako v Španiji kot tudi Sloveniji.

Foto: Reuters

Kolesarska dirka Po Španiji, priljubljena Vuelta, spada med največje tovrstne športne spektakle na svetu. Izjemni dosežki Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja so jo letos približali v marsikateri slovenski dom, na njej pa ne manjka tudi nenavadnih prigod, ki nimajo veliko skupnega s športom. Eno izmed njih je zakuhala televizijska kamera, zaradi katere prebivalcu majhnega kraja v okolici Barcelone grozi zaporna kazen.

V želji, da bi televizijski gledalci dobili čim boljši vpogled na dogajanje na sloviti Vuelti, so prireditelji imeli pomoč helikopterja. Pričaral je kopico posnetkov iz zraka. To je že stalna praksa, s pomočjo katere pridobijo vsi. Tako gledalci pred zasloni kot tudi prizorišča kolesarskih etap, ki so deležna še bolj odmevne promocije, navsezadnje pa tudi sam dogodek. Ko si je kolesarska karavana na letošnji Vuelti utirala pot skozi katalonski kraj Igualada, je športnike, ki radi vrtijo pedale, zvesto spremljal tudi helikopter. 

Prenašal je dogajanje in razkrival tudi vsebino streh in vrtov bližnjih stavb. Na eni izmed njih so številni gledalci prepoznali nasad indijske konoplje, jo označili na videoposnetku, nato pa jo s pomočjo družbenih omrežjih spremenili v viralni hit. Posnetek je opazila tudi policija v Igualadi, ki je nato tri dni po 8. etapi, končala se je prav v mestu v okolici Barcelone, preiskala omenjeno zgradbo. Pregled je potrdil sum, saj so pripadniki javnega reda in miru našli kar 40 sadik rastline, iz katere se lahko pridelujejo prepovedane mehke droge, kot so npr. marihuana ali pa hašiš.

Osebo, odgovorna za postavitev nasada, bi lahko ob upoštevanju zakonskih določil v Španiji zaradi tega doletela huda kazen. Za takšno dejanje, ki je navzkriž z zakonom, je predvidena zaporna kazen od treh do šestih let! S tem je šport še enkrat več dokazal svojo nepredvidljivost. Spektakularni dogodek, kar Vuelta kot ena treh največjih kolesarskih dirk na svetu, vsekakor je, je namreč razkrinkal stvar, ki je pred tem veljala za skrivnost Igualade in nekomu pridno polnila žep.

Danes poteka 11. etapa dirke Po Španiji od Saint-Palaisa do Urdax-Dantxarinee. Dolga bo 180 kilometrov, vsi lastniki podobnih nasadov, kot je bil tisti iz Igualade, pa so verjetno v želji, da jim helikopter s kamero ne bi razkrinkal dobičkonosnega konjička, pravočasno prekrili konopljo ... 

Primož Roglič
Sportal Rogliča ne zaustavljajo niti odprte rane
Primož Roglič
Sportal Neverjetni Roglič letel do rdeče majice vodilnega: Španci bi rekli "muy bien"
Primož Roglič
Sportal Izjemni Roglič zmagal in oblekel rdečo majico, odličen tudi Pogačar
Ne spreglejte