Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 5. 2014,
21.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dirka po Italiji

Petek, 9. 5. 2014, 21.11

8 let

Kanadčanu Sveinu Tuftu za rojstni dan rožnata majica na Giru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z ekipnim kronometrom, ki je bil na sporedu v prvi etapi, se je na Irskem začela 97. kolesarska dirka po Italiji (2.WT). Zmago je slavila avstralska ekipa Orica- GreenEdge. Svein Tuft je prvi vodilni.

Nekaj vetra in dežja je pospremilo 198 kolesarjev iz 22 ekip na traso 21,7 kilometra dolge ekipne vožnje na čas. Že na polovici kronometra je bilo konec letošnje dirke za Irca Daniela Martina. Pol članov ekipe Garmin-Sharp je namreč na polovici preizkušnje padlo. Peti član ekipe je ob prečkanju jaška namreč pristal na tleh. Prek njega so poleteli vsi drugi kolesarji, ki so mu sledili. Grd padec polovice ekipe je bil usoden za Daniela Martina, verjetno si je zlomil ključnico. Zanj je bila dirka končana že v prvi etapi. Martin je spadal v ozek krog favoritov za visoko uvrstitev v skupnem seštevku. S povprečno hitrostjo skoraj 53 kilometrov na uro so traso prekolesarili kolesarji ekipe Orica-GreenEdge, ki so slavili etapno zmago. Pet sekund je zaostala belgijska ekipa Omega Pharma-Quick Step, sedem sekund pa ameriška ekipa BMC Racing. Prvi nosilec rožnate majice vodilnega je Kanadčan Svein Tuft, ki je prvi prečkal ciljno črto od kolesarjev ekipe Orica-GreenEdge. Svein Tuft ravno danes praznuje 37. rojstni dan. Lepšega darila, kot so mu ga podarili moštveni kolegi, si ne bi mogel želeti.

Vsi štirje Slovenci, ki nastopajo na dirki, so etapo končali skupaj z moštvenimi kolegi ekip, za katere nastopajo. Jani Brajkovič in Borut Božič sta bila z Astano 6., Luka Mezgec z ekipo Giant-Shimano 9., Jan Polanc z ekipo Lampre-Merida 17.

Tokratna dirka se je šele enajstič začela zunaj meja Italije. Prvič je "rožnata dirka" leta 1965 gostovala zunaj Italije (San Marino), zadnjič pa leta 2012, ko se je začela na Danskem. Najstarejši kolesar na tekmovanju je 40-letni Alessandro Petacchi (Omega Pharma-Quick Step), medtem ko je najmlajši Kolumbijec Sebastian Henao (Sky), ki ima 20 let. Povprečna starost vseh 198 udeležencev dirke je 28 let. Najstarejša ekipa je ruska Katjuša, kjer povprečna starost devetih kolesarjev, ki nastopajo, znaša 33 let. Prvič na dirki po Italiji nastopa 58 kolesarjev, med katerimi je tudi Slovenec Jan Polanc (Lampre-Merida). Nagradni sklad znaša skoraj 1,4 milijona evrov. Zmagovalec dirke bo prejel 200 tisoč evrov, zmagovalec etape pa 11 tisoč evrov.

V soboto bo na sporedu 219 kilometrov dolga etapa s štartom in ciljem v Belfastu. Glede na profil trase je namenjena šprinterjem. A vse lahko na glavo postavita slabo vreme in veter.

Ne spreglejte