Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2024,
18.50

Osveženo pred

2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

Natisni članek

Grischa Niermann Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 2. 7. 2024, 18.50

2 dneva

Jonas Vingegaard po porazu proti Tadeju Pogačarju jasno odgovarja: Moj čas bo prišel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78
Jonas Vingegaard | Jonas Vingegaard je po prvih štirih etapah pričakoval več zaostanka. | Foto Guliverimage

Jonas Vingegaard je po prvih štirih etapah pričakoval več zaostanka.

Foto: Guliverimage

Po velikem zmagoslavju Tadeja Pogačarja v četrti etapi Dirke po Franciji so mu v ekipi Visma | Lease a Bike čestitali, zavedajo pa se, da je Jonas Vingegaard izgubil veliko časa v primerjavi s slovenskim kolesarjem. A si s tem ne beli glave. Pred začetkom Toura je pričakoval, da bo izgubil čas kar v treh od štirih etap. "Pričakoval sem, da bom izgubil dve minuti ali več," je presenetil Vingegaard. Športni direktor Grischa Niermann je prav tako komentiral dogajanje četrtega dne in dal jasno vedeti, zakaj je prišlo do takšne razlike med Pogačarjem in njihovim kapetanom.

Tadej Pogačar je v velikem slogu pokoril tekmece v četrti etapi Dirke po Franciji. Pričakovano je napadel na Col du Galibier, ki je bil zadnji vzpon pred spustom do cilja v Valloireju. Prvič je skočil 800 metrov pred ciljem. Jonas Vingegaard mu je kot edini sledil. Z novim skokom je poizkusil še 500 metrov in si na vrhu prikolesaril ravno toliko prednosti, da Danec pri spustu ni mogel držati priključka.

Pogačar je pošteno poizkusil

Pogačar je po koncu dneva razložil, da je spust zelo dobro poznal in ga je že večkrat prekolesaril, a je športni direktor Grischa Niermann v pogovoru za Eurosport prav tako poudaril, da je Jonas poznal pasti spusta: "Jonas je tudi naredil pregled tega spusta, ampak ne smemo pozabiti, da je pred tremi meseci padel na spustu. Zaupanje verjetno še ni popolno. Vedeli smo, da bo Pogačar na vso moč napadel pri spustu. Če bi bil Jonas na vrhu za hrbtom, bi se ga težko otresel. Pogačar je to naredil. Pošteno je poizkusil. Kolesarjenje ni le vzpenjanje, ampak tudi spuščanje."

Tadej Pogačar je bil premočan za konkurenco. | Foto: Guliverimage Tadej Pogačar je bil premočan za konkurenco. Foto: Guliverimage

Po lanskem velikem zmagoslavju so imeli v letošnjem letu v taboru ekipe Visma | Lease a Bike ogromno nesreče. Številni kolesarji so poškodovani, ekipa je posledično prišla na Tour dodobra zdesetkana. Kot zadnji je odpadel še Američan Sepp Kuss, ki je imel covid-19: "Danes smo videli, da smo pogrešali Kussa. Nimamo takšnega kolesarja za klanec v ekipi. Vedno je bil zadnji pri Jonasu. Matteo (Matteo Jorgenson, op. a.) in drugi so tudi odpadli."

Tadej Pogačar
Sportal Junak Tadej Pogačar govoril o sanjskem scenariju, Primož Roglič o izboljšavi

Vingegaard presenetil z odgovorom o pričakovanem zaostanku

Odlično ekipo pa imajo na letošnjem Touru za gorske etape pri UAE Emirates, kar so pokazali danes, ko sta v zaključku vzpona na Col du Galibier Juan Ayuso in Joao Almeida dodobra pospešila tempo. "Imajo zelo močno ekipo pri vožnji navkreber, kar ni presenečenje," pravi Niermann.

Jonas Vingegaard je bil v primežu ekipe UAE Emirates. | Foto: Guliverimage Jonas Vingegaard je bil v primežu ekipe UAE Emirates. Foto: Guliverimage

Vingegaard je v skupnem seštevku na tretjem mestu in za Pogijem zaostaja 50 sekund, med njima pa je s 45 sekundami zaostanka še Remco Evenepoel, medtem ko je Primož Roglič peti z zaostankom 1:14. "Rad bi bil bližje, ampak se je čas povečeval. Prvi del spusta sem držal, drugi del je bil bolj raven, tam ti teža bolj pomaga. Njemu je. Tako je in moram sprejeti. Rad bi ostal z njim, vendar je takšno življenje. Ko smo prišli na Tour, smo se zavedali, da bomo v treh od štirih etap izgubili čas. Izgubili smo ga le v eni, kar je dobrodošlo."

Na vprašanje, koliko zaostanka je pričakoval, je presenetljivo odgovoril: "Dve minuti ali več. Da sem zaostal le 50 sekund, je še vedno precej dobro. Moj oziroma naš čas bo prišel. Tour je dolg in dali bomo vse od sebe."

"Gremo dan za dnem. Izgubil je 50 sekund. Na koncu ne moremo reči, da je na vrhu Galibierja izgubil le šest sekund. Na koncu je izgubil 50 sekund. Živeti moramo s tem in lahko živimo s tem," pa je zaključil športni direktor nizozemske ekipe.

Results powered by FirstCycling.com

Tadej Pogačar
Sportal Velika zmaga Tadeja Pogačarja na Dirki po Franciji
Ne spreglejte