Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 10. 2014,
10.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jani Brajkovič Astana selitev

Četrtek, 30. 10. 2014, 10.32

6 let, 7 mesecev

Jani Brajkovič z novo službo, iz Kazahstana se seli v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jani Brajkovič se z novo sezono seli v novo okolje. Iz kazahstanske Astane odhaja v ZDA, v prokontinentalno ekipo UnitedHealthcare, kjer se bo pridružil Slovencu Aldu Inu Ilešiču.

Eden najboljših slovenskih kolesarjev Jani Brajkovič, ki bo letošnjo sezono poskušal kar najhitreje izbrisati iz spomina – spomnimo se grozovitega padca na Dirki po Italiji, v kateri si je v 6. etapi huje poškodoval komolec, in padca na uvodni etapi Dirke po Poljski -, si je našel novo kolesarsko sredino.

Iz ProTour ekipe Astana, ki jo zadnje mesece pretresajo dopinški škandali in ki je zaradi tega morala izpustiti nastop na Dirki po Pekingu, kjer je Brajkovič računal na to, da bi s svojimi predstavami lahko pritegnil zanimanje kolesarskih delodajalcev, se seli v prokontinentalno ekipo UnitedHealthcare, za katero dirka tudi slovenski kolesar Aldo Ino Ilešič. Brajkoviču se triletna pogodba z Astano izteče ob koncu leta, ameriško zgodbo pa naj bi živel prihodnji dve leti, za kolikor je podpisal pogodbo.

Cilja na ameriške dirke

"Res se veselim dirk po ZDA. Že nekaj let sem si želel nastopiti na ameriških dirkah, pa to ni bilo mogoče, zato se zdaj tega veselim toliko bolj," je Brajkovič povedal za spletni portal Cyclingnews. "Moji trije glavni cilji bodo dirka po Kaliforniji, Utahu in Coloradu. Te imam za zdaj v mislih, bo pa vse odvisno od želja ekipe. Več bo znanega decembra, ko bomo pripravljali program," je povedal nekdanji zmagovalec dirke Po Sloveniji.

"Korak naprej"

Brajkovič, nekdanji svetovni prvak med mlajšimi člani v kronometru, ki je bil del najvišje kolesarske ravni kot kolesar ekipe ProTour vse od leta 2005, ko se je pridružil ekipi Discovery Channel in se izkazal kot kolesar za etapne dirke, dirkanja za prokontinentalno ekipo nima za korak nazaj.

"Nasprotno, mislim, da gre za korak naprej. Tukaj bom lahko napredoval in upam, da tudi zmagoval. To je mesto, kjer me bodo obravnavali kot člana družine in mislim, da bom tu užival vsako minuto," je še povedal Brajkovič, ki so se mu koščki kolesarske sestavljanke v letošnji sezoni zložili le na dirki Vuelta a Burgos, kjer je v skupnem seštevku zaostal le za aktualnim zmagovalcem Dirke po Italiji Nairom Quintano in Danielom Moreno.

Nič slabega o Astani

Od Astane, kjer bo svojo pot nadaljeval Borut Božič, se, kot poudarja Brajkovič, poslavlja brez grenkega priokusa. "Nič slabega nimam povedati o ekipi, mislim pa, da nismo bili kompatibilni. Nikogar ne morem kriviti za to, kar se mi je dogajalo. Preprosto se nisem mogel izkazati, niti napredovati tako, kot sem si želel. Mislim, da to ni bila prava kombinacija zame. Ne gre za to, da mi ne bi dali priložnosti, bil sem pač navajen ameriškega načina razmišljanja," je povedal 30-letni Belokranjec, ki je v preteklih letih vozil za dve ameriški ekipi Discovery Channel (2005–2007) in RadioShack (2010–2011).

Tudi prihodnje leto na Giru?

"Naslednje leto bom boljši kot kadarkoli prej. O tem sem prepričan. V preteklosti sem že dokazal, da lahko zmagujem. Bil sem najboljši na dirki Dauphiné leta 2010. Ni šlo za to, da bi imel srečo, Alberta Contadorja sem premagal pošteno. Mislim, da to lahko ponovim," je v zanj neobičajno optimističnem slogu sklenil Brajkovič, ki ga bomo morda tudi v prihodnji sezoni videli na Giru.

Njegov novi delodajalec, ki so mu s prihodom Brajkoviča vidno zrasli apetiti, si namreč prizadeva za nastop na prvi prestižni dirki v sezoni, kjer poleg standardnih ekip WorldToura priložnost dobi še peščica prokontinentalnih. Za slovenske ljubitelje kolesarstva bi bila to vsekakor dobrodošla motivacija za spremljanje dirke, ki se bo Sloveniji najbolj približala 22. maja 2015 v 13. etapi, ko se bo kolesarska karavana ustavila v bližini Benetk, natančneje v počitniškem središču Jesolo, ki je od Ljubljane oddaljeno približno 230 kilometrov.

Ne spreglejte