SiolNET. Sportal Kolesarstvo
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jan Polanc: Prihajamo mladi, ki smo zelo motivirani in borbeni!

3

termometer

21-letni Jan Polanc je bil edini Slovenec, ki je končal današnjo peklensko, 272 kilometrov dolgo dirko članov. V tej kategoriji nastopa šele dva meseca, dirko pa je končal na 40. mestu.

Polanc, ki je najmlajši član slovenske reprezentance, je imel danes povsem drugo nalogo, kot se je na koncu pokazalo. V prvem delu dirke je bil ob Janiju Brajkoviču, a ko je ta popustil, je pričel dirkati za svoj rezultat. "Prvo kar moram poudariti je, da so me pokonci držali predvsem fenomenalni slovenski navijači ob trasi. Zaradi vremenskih razmer je bila dirka zelo težka. Padcev je bilo ogromno, a zase sem vedel, da si slednjega ne smem privoščiti. Potrošil bi namreč preveč energije, da bi znova ulovil glavnino. Uspel sem se izogniti vsem pastem in sem zelo zadovoljen. Žal je ostala peterica odstopila, a verjamem, da so se vsi potrudili po najboljših močeh. Med dirko mi je Borut Božič dejal, da naj dirkam na svoj rezultat saj se Jani ni dobro počutil. V prvih krogih sem se vozil preveč zadaj zato je Božič kar povzdignil glas in mi 'svetoval', da naj grem bolj naprej. To sem upošteval in mi je bilo kmalu nekoliko lažje," je po dirki povedal Polanc, ki je prvič v karieri nastopil na tako dolgi dirki. Da je bila slednja tudi najbolj zahtevna zanj doslej ni potrebno posebej poudarjati. "Dirke se nisem bal, saj sem šel že na štart z namenom, da jo končam. Zadovoljen sem, da sem tudi sebi dokazal, da zmorem. Zdaj me čaka nastop na dirki po Pekingu, kjer bi utegnil biti kapetan ekipe Lampre-Merida," je zaključil Polanc.

Božič ni zmogel več, Bole jo je odnesel dokaj srečno

Borut Božič, kapetan slovenske reprezentance, je bil dolgo časa ob najboljših. Dva kroga do konca je omagal. "Dirka bi bila že glede na profil ekstremno težka. Nato je svoje dodal še dež. Menim, da nismo tako slabo dirkali. Jan je še mlad in je danes dokazal, da je na pravi poti. Glede na smolo, ki smo jo imeli, ni nobene katastrofe. Sam več kot sem pokazal, nisem mogel pokazati, saj sem imel na dolgem klancu vsak krog veliko težav zadnjem kilometru. Vseskozi sem bil na limitu, saj sem se zavedal, da moram biti v ospredju. To je moja trenutna pripravljenost. Janu je odlično uspelo, medtem ko je bil Jani bolan, Bole se je zapletel v padec, poleg katerega je bil tudi Koren. Lahko bi dejal, da toliko kot smo imeli danes slabega vremena, smo imeli tudi smole. Zelo veliko. Nekaj smo pokazali in vsi dobro vemo, da se vedno da še boljše," je zaključil Božič. Grega Bole je za Sportal potrdil, da je njegov kolk ostal cel. "Bil sem povsem v ospredju, ko sem pri hitrosti 60 kilometrov na uro zapeljal na napis na cesti. Spodneslo mi je kolo in padec je bil neizbežen. Utrpel sem močan udarec na kolk, a je kost k sreči ostala cela. Sedaj moram 10 dni ležati, kar pomeni, da je sezona končana. Vsekakor mi je žal priložnosti, saj sem se dobro počutil."

Polanc bo prišel še daleč, Špilak "zaklal samega sebe"

Selektor slovenske reprezentance Martin Hvastija je po dirki ocenil dirko. "Danes smo videli, kakšna je razlika med teorijo in prakso. Če se je zadnjič vse izšlo, se tokrat pač ni. Jan Polanc je na koncu prikolesaril do cilja, kar je zanj fenomenalno, glede na to, da je odpeljal šele tretjo dirko v tej konkurenci v svoji kratki karieri. Verjamem, da bo še daleč prišel. Sreča pa nas je zapustila pri ostalih. Oba kapetana smo imeli tako ali drugače polomljena oziroma bolna in v takem primeru potem ostanejo ne plan B, ampak plana C in D in tisti so bili tako kot so bili," so bile besede Hvastije po koncu dirke.

Vsem, ki spremljajo slovensko kolesarstvo se je danes velikokrat utrnilo vprašanje, kaj bi danes dosegel Simon Špilak, ki se je nastopu odpovedal, a je v takšnih nemogočih razmerah vedno sijajen. "Težko razmišljam o tem in ne morem verjeti, da je nekdo lahko tako nezainteresiran za nastop v dresu državne reprezentance. Simon je danes očitno 'zaklal samega sebe', če se lahko tako izrazim. A dejstvo je, da je pred desetimi dnevi, ko se je tako odločil, že vedel, zakaj. Očitno je menil, da ni v tako dobri formi, da bi lahko danes bil s prvimi, saj mu ustreza spomladanski del sezone, jesen pa je druga zgodba. Škoda, ampak moramo preko tega. Prihaja rod mladih kolesarjev, za katere verjamem, da jim bodo uspele velike stvari in enostavno moramo gledati naprej," je zaključil Hvastija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin