Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 5. 2015,
10.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jan Polanc Dirka po Italiji Giro

Četrtek, 14. 5. 2015, 10.09

6 let, 6 mesecev

Jan Polanc, junak rožnatega Gira, ki si je z zmago voščil za rojstni dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Ta zmaga je rojstnodnevno darilo samemu sebi - Jan Polanc je svoj 23. rojstni dan praznoval 6. maja, na dan, ko je potoval proti San Remu, štartni točki 98. Dirke po Italiji - ekipi in sponzorjem."

S temi besedami je Jan Polanc, junak včerajšnje 5. etape slovite Dirke po Italiji, ki letos praznuje že svojo 98. izvedbo, za spletno stran svoje ekipe Lampre Merida ubesedil občutke po fenomenalni zmagi. Ta je po lanski zmagi Luke Mezgeca na zaključni etapi v sosednjem Trstu že druga etapna zmaga na Giru, ki je pristala v slovenskih rokah.

Na Giro z mešanimi občutki

Ko smo Jana Polanca prejšnjo sredo poklicali za nekaj besed o pričakovanjih pred njegovim drugim nastopom na Giru, se je ravno nameščal v hotelu v San Remu, na štartnem prizorišču prve letošnje tritedenske etapne dirke. Na seznam devetih kolesarjev je bil uvrščen tik pred zdajci, natančneje v ponedeljek, 4. maja, saj je kot rezerva zamenjal enega od kolesarjev ekipe Lampre- Merida. Imel je mešane občutke. Po eni strani se je priložnosti veselil in jo zgrabil z obema rokama, po drugi bi verjetno, če bi že prej vedel, da ga čaka nastop na Giru, izgubil kakšen kilogram, kot je namignil v pogovoru za STA.

Želi si obdržati modro majico najboljšega hribolazca

Tras še ni poznal, niti ni imel nobenih pričakovanj. No, po včerajšnji neverjetni zmagi v 5. etapi Gira, ki je zaradi pobega (skupaj s kolesarji Sergejem Tvetcovom, Sylvainom Chavanelom, Silvanom Dillierjem in Axelom Domontom so se od glavnine odcepili že v 20. kilometru in imeli največjo prednost celo 10 minut) še toliko bolj dragocena, je vse drugače. Tudi apetiti so zrasli. Zdaj si želi, da bi se kolesarji Lampreja na rožnati pentlji nekoliko bolj posvetili njemu in poskušali osvojiti modro majico, ki si jo je Polanc zaradi točkovanj v gorskih ciljih nadel že včeraj.

Nase opozoril že na dirki Po Sloveniji

Polanc je slovensko javnost nase opozoril že pred tem. Leta 2013 je na največji kolesarski dirki v Sloveniji, dirki Po Sloveniji, pri rosnih 20 letih, zaostal le za Hrvatom v dresu novomeške ekipe Adria Mobil Radoslavom Rogino.

Dileme o tem, kaj bo v življenju počel, ni bilo. Že v otroštvu si je zastavil cilj, da bo postal poklicni kolesar in se temu cilju tudi sistematično posvetil. Da je k temu veliko pripomogla tudi očetovska pomoč – oče Marko Polanc, sicer nekdanji kolesar, je bil njegov trener pri domačem klubu Radenska –, ni dvoma. Besede: "On je moj trener, on je moj šef, vsekakor je glavni razlog, da sem tu, kjer danes sem," so dovolj zgovorne.

Da bi lahko ves čas namenil le kolesu, se je odločil tudi za krajšo šolsko pot – dokončal je poklicno šolo, kjer je pridobil poklic slikopleskarja. Kot je razlagal ob robu lanskoletnega kolesarskega praznika Franja, glavnino sezone preživlja v Sloveniji, natančneje v domačem Britofu pri Kranju, ekipi pa se pridruži le na dirkah. "Rezultate s treningov oddajam v Garminov center, kjer šefi preverjajo, kako treniramo."

V napad!

Očitno dobro. Brez treninga in odpovedovanja bi o etapni zmagi na Giru lahko le sanjal, tako pa te sanje tudi živi. "Občutki ob moji prvi etapni zmagi, na tako posebni dirki, kot je Giro, in na vzponu, kot je bil ta na Abetone, so fenomenalni. Zmagal sem na način, ki mi je najljubši: z napadom. V svoji profesionalni karieri sem že velikokrat sodeloval v pobegih, tudi na dirki Orope, lanski Dirki po Italiji, dirki v Quebecu in Montrealu, na dirki po Lombardiji, letos pa na dirki Amstel Gold Race, no, danes pa mi je pobeg končno uspelo kronati z zmago," se je veselil mladi kolesar iz Kranja, za katerega je to šele druga sezona med profesionalnimi kolesarji.

"Moja naloga je bil pobeg, kar mi je tudi uspelo, in zahvaljujoč sodelovanju med vsemi 'ubežniki' smo se izognili napadu glavnine. V zadnjem vzponu sem vedel, da sem najmočnejši, samo počakati sem moral na najboljši trenutek za napad," je za uradno spletno stran svojega moštva občutke strnil Polanc, ki bo na štartu 6. etape stal v modri majici najboljšega hribolazca. Trenutno je skupno z zaostankom 17 minut in 18 sekund 40., v seštevku mladih kolesarjev pa je peti.

Ne spreglejte