SiolNET. Sportal Kolesarstvo
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golčer, Polanc, Rogina, Pellizotti, Ulissi, Horner, Machado ali kdo drug?

1

termometer

Z 21. kolesarsko dirko Po Sloveniji ter državnimi prvenstvi, ki bodo na sporedu zadnjo nedeljo v juniju, se bo končal prvi del letošnje kolesarske sezone, nadaljevala se bo z dirko po Franciji.

Jure Golčer (reprezentanca Slovenije), Diego Ulissi (Lampre-Merida) in Radoslav Rogina (Adria Mobil) so trojica kolesarjev, ki je že slavila zmago na dirki Po Sloveniji. Golčer je edini od udeležencev letošnje dirke, ki je že dvakrat stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra. Poleg tega so dirko na drugem ali tretjem mestu v skupnem seštevku končali že Jure Golčer (2.), Franco Pellizotti (2.), Radoslav Rogina (2. in 3.), Jan Polanc (2.) in Kristijan Koren (3.). Od kolesarjev, ki bodo nastopili na letošnji dirki, so doslej vsaj eno etapno zmago na dirki Po Sloveniji slavili že Borut Božič (4), Filippo Pozzato (2), Grega Bole (2), Radoslav Rogina (2), Jure Golčer (2), Aldo Ino Ilešič (1), Brett Lancaster (1), Diego Ulissi (1), Elia Viviani (1) in Kristijan Koren (1). Poleg tega bodo na dirki nastopili tudi zmagovalec lanske dirke po Španiji Američan Christopher Horner (Lampre-Merida) in nosilec rožnate majice vodilnega na letošnji dirki po Italiji Avstralec Michael Matthews (Orica-GreenEdge). Vsekakor se obeta izjemna tekma, na kateri bo nastopilo 139 kolesarjev, med katerimi bo 28 Slovencev.

Druga etapa bo zelo pomembna, a ne bo tako odločilna kot tretja

A med favorite za zmago v skupnem seštevku ne spadajo le Golčer, Polanc, Rogina, Ulissi in Pellizotti. Na dirki bodo namreč nastopili tudi Tiago Machado, Christopher Horner, Simon Yates, Kristijan Koren in še nekateri kolesarji, katerih pripravljenost bo bolj znana po etapi ali dveh. Vsekakor tekmovanja ne bo odločil uvodni posamični kronometer, na katerem je lani zmago slavil Kanadčan Svein Tuft, tega na letošnji dirki ne bo. Bo pa zelo pomembno, da si kolesarji na 8,8 kilometra dolgi trasi prikolesarijo čim manjši zaostanek ali celo nekaj prednosti pred tekmeci.

Druga etapa bo zelo pomembna, a ne bo tako odločilna kot tretja, ki se bo končala s ciljnim vzponom na Tri Kralje. Zadnji dan dirke lahko pričakujemo ciljni šprint glavnine, v katerem se bodo za zmago bojevali šprinterji z Eliom Vivianijem na čelu. A ne smemo pozabiti, da je lansko etapo s ciljem v Novem mestu dobil Avstralec Brett Lancaster, ki je izjemno hiter kolesar, a ni šprinter. Večkratni svetovni in olimpijski prvak je na lanskem posamičnem kronometru zaostal le za klubskim kolegom Tuftom in je zato tudi prvi favorit za zmago na uvodnem kronometru. Lancaster zaradi odstopa z dirke po Italiji ni tekmoval že mesec dni in mogoče ni tako dobro pripravljen, kot pričakujemo.

Jure Golčer naj bi bil dobro pripravljen in zelo motiviran. Tokrat bo dirkal pod taktirko trenerja kranjske Save Matjaža Zevnika. "Sam sem optimist in ne skrivam dejstva, da bomo dirkali z mislijo na dve majici. Jure Golčer je zelo motiviran in verjamem, da je sposoben poseči zelo visoko. Poleg tega veliko pričakujem od mladega Luke Kovačiča, ki je odličen hribolazec. On bo naš adut za belo majico najboljšega mladega kolesarja. Naš cilj je, da v prvi etapi čim manj zaostanemo in v drugi etapi nič ne izgubimo. Na kronometru bo naš adut aktualni slovenski prvak v tej disciplini Gregor Gazvoda. Odločilna bo tretja etapa, ki bo pokazala zmagovalca dirke. Konec etape je na domačem terenu Golčerja in Gazvode, medtem ko bodo v zadnji četrti etapi naši aduti Božič, Ilešič in Katrašnik," je za Sportal povedal Zevnik, ki bo vodil slovensko reprezentanco.

Na dirki bo na sporedu osem kategoriziranih gorskih ciljev

Poleg rumene majice se bo za belo majico najboljšega mladega kolesarja borilo 27 kolesarjev, med katerimi je kar 16 Slovencev. Zanimiv bo predvsem boj Jana Polanca, Luke Pibernika, Simona Yatesa in Mateja Mohoriča, ki v zadnjih sezonah najbolj blestijo v tej konkurenci. Na dirki bo na sporedu osem kategoriziranih gorskih ciljev, ki bodo določili, kateri bo tisti kolesar, ki bo letos osvojil majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev. V drugi in zadnji etapi bosta na sporedu po dva, medtem ko bodo v kraljevski tretji etapi na sporedu štirje kategorizirani gorski cilji. Na dirki bo na razpolago tudi majica najboljšega kolesarja po točkah. Ljubljanska ekipa Radenska je najmlajša na dirki. Še lani je njihove barve Po Sloveniji zastopal Jan Polanc, ki je v zadnjem letu naredil velik korak.

Slaba in ozka cesta v tretji etapi

"Prvi cilj ekipe je, da se bojujemo za belo majico najboljšega mladega kolesarja. To je zelo zahtevna naloga, največ pričakujemo od Luke Pibernika. Vsekakor je naša želja, da kot ekipa odpeljemo dirko brez večjih in usodnih napak in pri tem iz kolesarjev potegnemo največ. Želimo čim boljše promovirati sponzorje in dostojno zastopati klubske barve. Seveda bomo poskušali presenetiti v kateri izmed etap," je za Sportal povedal trener kolesarjev Radenske Marko Polanc.

"Vsekakor bodo najbolj pomembne prve tri etape, a vse bo odvisno od načina dirkanja. Za kronometer ni skrivnosti, medtem ko v drugi etapi lahko pričakujemo dva mogoča razpleta v cilju: skupino 15 kolesarjev ali šprint večje skupine. V tretji etapi bo nekaj selekcije na klanec, a ta ne bo tako velika, kot bi bila na primer v etapi s ciljem na Vršič. Lahko se zgodi, da bo v ospredju manjša skupinica, medtem ko bo v zadnji etapi ciljni šprint glavnine. Trasa dirke mi je všeč, a imam pripombo, ki zadeva slabo in ozko cesto v tretji etapi. Tam bo velika nevarnost defektov in padcev," je dejal Polanc.

Letos se zagotovo ne bo zgodilo, da kolesar, ki bo zmagal v skupnem seštevku dirke, ne bo niti metra prekolesaril v rumeni majici vodilnega. Edinkrat v vsej 21-letni zgodovini dirke se je to zgodilo predlanskim, ko je Jani Brajkovič rumeno majico oblekel v cilju zadnje, 4. etape.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin