Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2013,
16.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dirka po Franciji kronometer

Sreda, 17. 7. 2013, 16.40

8 let

Froome upravičil napovedi in slavil tretjo etapno zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanec Christopher Froome je zmagovalec 17. etape letošnje kolesarske dirke po Franciji. Odlično so nastopili tudi Contador, Rodriguez, Kreuziger in Valverde.

Trasa današnjega 32 kilometrov dolgega posamičnega kronometra je bila zelo neznačilna. Na sporedu sta bila dva vzpona druge kategorije. Prvi je bil dolg 6,4, drugi pa 6,9 kilometra. Zelo zahteven je bil spust s prvega klanca, na katerem je že na ogledu trase padel Jean Christophe Peraud.

Rentgenski posnetek je pokazal, da ima Peraud počeno desno ključnico. To so mu nato fiksirali in Francoz je lahko nadaljeval dirko. A Paraud je nato spet pristal na tleh in padel na isto stran ter "dokončal, kar mu ni uspelo zjutraj". Zanj je bilo letošnje dirke konec le dva kilometra do cilja današnje etape. Kot smo napovedali že dopoldne, je popoldne dež krojil razplet etape. Sicer so imeli najboljši kolesarji tokrat nekaj več sreče, saj so imeli skoraj vsi suho cestišče. Skoraj vsi razen Christopherja Frooma, ki je v zadnjih kilometrih spusta naletel na povsem mokro cestišče (do začetka zadnjih treh kilometrov). Po pričakovanjih ni ničesar tvegal in je le poskušal čim bolj varno prekolesariti omenjeni del trase.

Froome je nato izjemno opravil z zadnjimi tremi suhimi kilometri etape in uspelo mu je zmagati še tretjo etapo na letošnji dirki. Na vseh treh merjenjih vmesnega časa je zaostajal za tekmeci. Dvanajst kilometrov do cilja je bil še 11 sekund za Contadorjem. A Froome je tik pred tem zamenjal kolo in je nadaljeval s tistim za kronometer. Kljub temu da je imel nato pri spustu nekaj kilometrov mokro cestišče, mu je uspelo zmagati z devetimi sekundami prednosti pred Contadorjem. Vsekakor se bo Contador danes tolkel po glavi, da ni uporabil podobne taktike kot Froome, saj je vse do cilja kolesaril na istem kolesu. Slovenec Kristijan Koren je bil po nastopu zadovoljen. "Še nikoli v svoji karieri nisem nastopil na takšnem kronometru. Občutek sem imel dober in upam, da se bom tako počutil tudi na štartu 18. etape. Nato pa upam, da mi uspe kaj narediti," je po etapi za Sportal povedal Koren, ki je zasedel 60. mesto. Za zmagovalcem etape je zaostal slabih pet minut.

Za kolesarji na dirki je še ena zahtevna in zelo zanimiva etapa. "Niti slučajno si nisem upal predstavljati, da bi lahko danes zmagal. Na traso sem se podal z mislijo, da čim manj izgubim v primerjavi s tekmeci. Ko sem prikolesaril v cilj in videl, da imam najboljši čas, kar nisem mogel verjeti, da mi je uspelo," je takoj po etapi povedal nasmejani Froome. V prihodnjih treh dneh ga čakajo najtežje tri etape na letošnji dirki.

Ne spreglejte