Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 8. 2020,
9.29

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Natisni članek

Ineos Dirka po Franciji

Sreda, 19. 8. 2020, 9.29

3 leta, 8 mesecev

Preobrat pri Ineosu: Froome in Thomas brez nastopa na Dirki po Franciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Chris Froome | Chris Froome v svoji zadnji sezoni pri Ineosu ne bo dobil priložnosti za nastop na Dirki po Franciji. | Foto Getty Images

Chris Froome v svoji zadnji sezoni pri Ineosu ne bo dobil priložnosti za nastop na Dirki po Franciji.

Foto: Getty Images

Pri britanskem kolesarskem moštvu Ineos so se odločili, da bodo na letošnji Dirki po Franciji, kjer za enega glavnih favoritov za skupno zmago velja slovenski kolesarski as Primož Roglič, vse svoje karte stavili na lanskega zmagovalca Egana Bernala. Štirikratni zmagovalec Toura Chris Froome, ki se vrača po hudi poškodbi, in Geraint Thomas, junak predlanskega Toura, sta presenetljivo ostala brez mest v postavi za kolesarsko dirko leta in bosta svojo priložnost iskala na preostalih dveh tritedenskih dirkah.

Thomas bo nastopil na Giru, ki se bo začel 3. oktobra, Froome pa bo naskakoval svojo tretjo skupno zmago na Vuelti (20. 10.- 8. 11.).

Froome Thomas | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Prvi mož ekipe Ineos Dave Brailsford o razlogih za takšno odločitev:

 

"Egan se bo še enkrat potegoval za rumeno majico na Touru, zelo pa nas tudi veseli, da bomo lanskemu zmagovalcu Gira Richardu Carapazu omogočili debi na letošnjem Touru. Geraint bo meril na Giro in s tem dobil priložnost, da podvoji svojo zmago na tritedenskih dirkah, s čimer bi postal prvi Valižan s takšnim dosežkom. Po drugi strani pa bo Chris Froome meril na Vuelto. Chris je legenda kolesarstva, pravi šampion, ki je dokazal neverjetno trdoživost in odločnost, da se vrne po lanskem padcu.

Kako ocenjujete potezo Ineosa, da se na Tour odpravi brez Frooma in Thomasa?

  • Pravilna odločitev.
    74,78 %
    433 glasov
  • Napaka!
    20,03 %
    116 glasov
  • Kolesarstvo me sploh ne zanima.
    5,18 %
    30 glasov
Oddanih 579 glasov

Želimo ga podpreti pri njegovi želji, da zmaga na še eni tritedenski dirki, Vuelta pa mu daje malo več časa za pripravo do vrhunske ravni," je odločitev ekipe pojasnil prvi mož Ineosa (v času Toura se bo ekipa imenovala Ineos Grenadier) Dave Brailsford. Dejal je, da so na podlagi najnovejših informacij o pripravljenosti njihovih kolesarjev sestavili ekipe, ki bodo kar najbolje funkcionirale na tritedenskih dirkah.

Pri Ineosu vse upe polagajo v Kolumbijca Egana Bernala, lanskega zmagovalca francoske pentlje. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Pri Ineosu vse upe polagajo v Kolumbijca Egana Bernala, lanskega zmagovalca francoske pentlje. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Osmerica kolesarjev Ineosa, ki bo nastopila na letošnji, 107. izvedbi Dirke po Franciji:

Egan Bernal (Kol)

Andrey Amador (Kostarika)

Richard Carapaz (Ekv)

Jonathan Castroviejo (Špa)

Michal Kwiatkowski (Pol)

Pavel Sivakov (Rus)

Luke Rowe (VB)

Dylan van Baarle (Niz)

Za nekatere presenetljivo, za druge pričakovano odločitev sta Thomas in Froome komentirala v izredno spravljivem in diplomatskem tonu.

Froome, ki se prihodnjo sezono seli v ekipo Israel Start-Up Nation, je priznal, da gre sicer za precejšnjo spremembo njegovih tekmovalnih ciljev, da pa tudi sam čuti, da letos na Touru svojega dela ne bi mogel opraviti v takšni meri, kot se to od njega pričakuje.

"Precej bolj realno je, da se lotim Vuelte," je povedal v odzivu po odločitvi Ineosa, na Vuelti bo imel namreč večje možnosti, da doseže svoje cilje.

"Navsezadnje se vračam po hudi poškodbi v lanskem letu, ko sem si zlomil marsikatero kost v svojem telesu. Še vedno mi manjka kar precej do popolne pripravljenosti," je dejal Froome.

Geraint Thomas, predlanski zmagovalec Toura, se bo moral zadovoljiti z nastopom na Giru.  | Foto: Reuters Geraint Thomas, predlanski zmagovalec Toura, se bo moral zadovoljiti z nastopom na Giru. Foto: Reuters

Tudi Thomas se je vsaj uradno dokaj hitro sprijaznil s tem, da bo letos ostal brez znamenite dirke in se bo moral zadovoljiti z nastopom na Giru.  

"Lepo je, da končno vem, kakšni so moji načrti, kaj bom počel, in da poskušam iz te sezone potegniti vsaj nekaj pozitivnega. Sicer pa sem vedno rad dirkal na Giru – Italijo imam rad, rad imam njihove navijače in seveda njihovo hrano. Na Giru sem vedno užival in tudi zdaj se ga veselim," je dejal Thomas.

Bernal navdušen nad ekipo za Tour

Na odločitev ekipe se je v pogovoru za kolesarski portal Cyclingnews odzval tudi glavni adut Ineosa, komaj 23-letni Egan Bernal, ki je Kriterij Dauphine zaradi bolečin v hrbtu končal predčasno, trenutno pa se v Alpah pripravlja na Tour.

"Zelo sem vesel, da me bo obkrožala takšna ekipa. Po eni strani smo v njej mladi kolesarji, poleg mene še Pavel (Sivakov) in Richard (Carapaz), po drugi strani pa so v ekipi bolj izkušeni kolesarji, kot so Kwiato (Michal Kwiatkowski), Luke Rowe in Castro (Jonathan Castroviejo), kar se mi zdi odlična kombinacija.

Egan Bernal | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zelo sem vesel, da sem v ekipi za Tour. Poskušal bom dati vse od sebe, zanje in za celotno ekipo," je v izjavi za Cyclingnews dejal Bernal, ki verjame, da je Giro odlična priložnost za Thomasa. Dopustil je celo možnost, da bi tudi sam nastopil na Vuelti in poskušal pomagati Froomu.

Bo na Vuelti Bernal Froomov pomočnik?

"Nekoliko nenavadno je, da na Touru ne bo G.-ja (Gerainta Thomasa) in Froomeyja (Chrisa Frooma), sam pa že komaj čakam, da vidim, kaj lahko G. doseže na Giru. Mislim, da bo ta zanj odlična priložnost, saj so na programu kar trije kronometri. Mislim, da bo tam pridobil kar nekaj prednosti, ki jo bo lahko branil v gorah," je dejal mladi Kolumbijec.

"Kar zadeva Vuelto, pa kdo ve, morda bi se je lahko udeležil in pomagal Froomeyju. Zdaj se moram osredotočiti na Tour, po njem pa kdo ve, načrtov še nimam, zato bi bila to lahko dobra priložnost."

Preberite še:

kronometer DP Primož Roglič
Sportal Rogličevi potrdili vlogo favoritov, pa tudi plačali davek
Lora Klinc Primož Roglič
Sportal Za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska: za Primožem najdete Loro
Ne spreglejte