Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 10. 2020,
17.47

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,51

2

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 21. 10. 2020, 17.47

1 leto, 8 mesecev

Dirka po Španiji, 2. etapa

Primož Roglič z drugim mestom v etapi še povečal prednost na Vuelti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,51

2

Primož Roglič - Vuelta 2020 | Primož Roglič je že po prvi etapi oblekel rdečo majico vodilnega na letošnji Vuelti in jo na drugi tudi zlahka ubranil. | Foto Guliver/Getty Images

Primož Roglič je že po prvi etapi oblekel rdečo majico vodilnega na letošnji Vuelti in jo na drugi tudi zlahka ubranil.

Foto: Guliver/Getty Images

Zmagovalec druge etape Dirke po Španiji je domačin Marc Soler (Movistar), ki je v cilj 151,6-kilometrske preizkušnje od Pamplone do Lekunberrija prikolesaril na drugem mestu, 19 sekund za zmagovalcem. Roglič ostaja varno v rdečem, še več, prednost v skupnem seštevku je povečal na devet sekund.

Soler si je etapno zmago zagotovil z napadom na spustu z zadnjega od treh klancev dneva, medtem ko je Roglič do drugega mesta v etapi prišel v ciljnem šprintu skupine favoritov. Po zaslugi bonifikacijskih sekund je Zasavec še povečal prednost v skupnem seštevku. Zdaj ima pred drugouvrščenim Ircem Danim Martinom (Israeli StartUp) devet sekund naskoka.

Grega Bole in Matej Mohorič (oba Bahrain McLaren) sta bila danes 147. in 148., v skupnem seštevku pa je Mohorič na 47. mestu, Bole pa na 131.

Izidi 2. etape:

1. Marc Soler (Špa) Movistar Team 3;47:04
2. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma + 0:19
3. Daniel Martin (Irs) Israel Start-Up Nation
4. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers
5. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team
6. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team
7. Esteban Chaves (Kol) Mitchelton-Scott
8. Hugh Carthy (VBr) EF Pro Cycling
9. Sepp Kuss (ZDA) Team Jumbo-Visma
10. George Bennett (NZl) Team Jumbo-Visma isti čas

147. Grega Bole (Slo) Bahrain-McLaren) 18:44
148. Matej Mohorič (Slo) Bahrain-McLaren) isti čas

 

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 8;09:41
2. Daniel Martin (Irs) Israel Start-Up Nation + 0:09
3. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers 0:11
4. Esteban Chaves (Kol) Mitchelton-Scott 0:17
5. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 0:17
6. Hugh Carthy (VBr) EF Pro Cycling 0:20
7. Sepp Kuss (ZDA) Team Jumbo-Visma 0:26
8. George Bennett (NZl) Team Jumbo-Visma 0:56
9. Felix Grossschartner (Avt/Bora-hansgrohe) 0:59
10. Marc Soler (Špa/Movistar) 1:04

47. Matej Mohorič (Slo) Bahrain-McLaren) 20:32
131. Grega Bole (Slo) Bahrain-McLaren) 34:01

Dirka po Španiji, potek 2. etape:

CILJ: Marc Soler (Movistar) je zmagovalec druge etape letošnje Vuelte, na drugem mestu pa je ciljno črto prečkal Primož Roglič (Jumbo-Visma) in brez težav ubranil prednost vodilnega na dirki.

3 km do cilja: Soler se pelje etapni zmagi naproti, Roglič in favoriti ne zaostajajo veliko.

9 km do cilja: na spustu se je Rogličevi skupini nekoliko odlepil Španec Marc Soler (Movistar), ki upa, da mu bo uspelo prednost ohraniti do cilja.

12 km do cilja: vodilno skupino je ujel še en član Jumbo-Visme, George Bennett, kolesarjem sta na pot pritekla dva ponija, ki so se jima spretno izognili.

13 km do cilja: skupaj se spuščajo Roglič, Carapaz, Martin, Chaves, Mas, Carthy, Kuss, Valverde in Soler. Pred zasledovalci imajo 26 sekund prednosti.

17 km do cilja: Richard Carapaz je tik pred vrhom Sam Miguela pospešil in prvi prečkal gorski cilj, Roglič zlahka drži priključek, a se ne izpostavlja.

19 km do cilja: Sanchezu so pošle moči, Roglič in druščina so se odpeljali mimo Španca. Roglič ima ob sebi še odličnega pomočnika, Američana Seppa Kussa, ki je že včeraj na ciljnem klancu poskrbel za selekcijo, pa tudi Georga Bennetta, medtem ko Richard Carapaz (Ineos), Esteban Chaves (Mitchelton Scott) , Alejandro Valverde, Enric Mas, Marc Soler (vsi Movistar), pa Dan Martin (Israeli StartUp) prežijo na priložnost. 

21 km do cilja: Španec Luis Leon Sanchez (Astana) je skočil in Rogličevi skupini ušel na 20 sekund.

23 km do cilja: skupina favoritov z Rogličem, Carapazom, Martinom, Chavesom, Masom in še nekaj velikimi imeni se skupaj vzpenja na San Miguel, medtem se je v novih težavah znašel Tom Dumoulin, ki ne zmore tempa skupine.

26 km do cilja: Armirail ni dolgo vztrajal v vodstvu, ujeli so ga Amador, Aranburu in Laas, kmalu zatem pa jih je vse skupaj pogoltnil preostanek glavnine, v kateri so spet dobro zastopani kolesarji Jumbo-Visme. Roglič je videti sproščen in ne kaže znakov utrujenosti. Kolesarji so začeli vzpon na San Miguel.

35 km do cilja: Wellens je popustil in se pustil ujeti, za napad pa se je odločil Bruno Armirail (Groupama-FDJ), ki ima 22 sekund prednosti pred preostankom ubežnikov, a je močno razredčena glavnina, pravzaprav skupina favoritov, le 37 sekund za vodilnim Francozom.

40 km do cilja: beg se počasi končuje, Wellens ima le še nekaj sekund prednosti pred četverico zasledovalcev, glavnina se je približala na 1:45 ...

55 km do clija: Wellens se vozi 1:30 pred štirimi zasledovalci in 4:20 pred glavnino, na čelu katere so zdaj kolesarji moštva Movistar. Kolesarji se počasi bližajo odločilnemu vzponu dneva, Alto de San Miguel:

Izidi gorskega cilja na Puerto de Urbasa:
1. Wellens 3 točke
2. Armirail 2
3. Serrano 1

68 km do cilja: Tim Wellens je napadel na drugi klanec dneva (Puerto de Urbasa, III. Kat., 9,2km s 4,7% povprečnega naklona). Pred preostalimi štirimi ubežniki ima 1:37 prednosti, pred glavnino 5:48.

77 km do cilja: ubežna peterica ima že 4:45 prednosti pred glavnino. Tempo na čelu glavnine diktira Jumbo-Visma, njen kapetan Primož Roglič tudi danes pričakuje hud boj na zadnjem klancu dneva.

"Bomo videli, kako bo šlo, počutim se dobro. Včeraj sem odpeljal dobro etapo, lepo je biti spet v rdečem, a danes je nov dan, nov izziv. Zelo vetrovno je, zato bo najbrž precej nervozno, je pa na sporedu še en lep vzpon ob zaključku in mislim, da bomo šli danes tudi s 'polnim plinom'," je pred etapo povedal vodilni kolesar na dirki.

Rogličev moštveni kolega pri Jumbo-Vismi Tom Dumoulin je na letošnjo Vuelto prišel kot kandidat za skupno zmago, pa so njegovi upi potonili že v prvi etapi, v kateri si je prikolesaril minuto zaostanka. Nizozemec je bil seveda močno razočaran.

Tom Dumoulin
Sportal Rogličev moštveni kolega hudo razočaran že po uvodni etapi

"Počutil sem se v resnici kar dobro, vsekakor veliko bolje kot na preostalih dirkah sezone, imel sem nekaj smole in se na predzadnjem vzponu dneva znašel za padcem Michaela Woodsa, zato sem moral loviti in preprosto nisem mogel nadoknaditi izgubljenega časa. Sicer pa občutki niso slabi, se pa zavedam, da gre za proces vrnitve, potreboval bom še čas, da se vrnem na najvišjo raven. Ta dirka je zame pomembna, tudi kot podlaga za naslednjo sezono, pričakovanja, da bi se po dolgi odsotnosti in resni poškodbi kar takoj vrnil in konkurenčno dirkal na tritedenski dirki, pa so bila povsem nerealna. To je proces, ki ga moram preživeti," pa je povedal še en kolesar, ki je z dosežkom na prvi etapi razočaral. Britanski zvezdnik Christopher Froome (Ineos), zmagovalec štirih Tourov, namreč za Rogličem zaostaja 11 minut in 22 sekund.

100 km do cilja: ubežniki imajo zdaj nekaj več kot štiri minute prednosti pred glavnino, v kateri vozijo vsi nosilci majic.

108 km do cilja: v ospredju je zdaj peterica, Tim Wellens (Lotto Soudal), Španca Alex Aranburu (Astana) in Gonzalo Serrano (Caja Rural-Seguros RGA) ter Francoza Bruno Armirail (Groupama-FDJ) in Jonathan Hivert (Total Direct Énergie). To bo, kot kaže, ubežna skupina dneva, glavnina je namreč povsem popustila in za vodilno peterico zaostaja že več kot tri minute.

115 km do cilja: v ospredju ostaja le še Tim Wellens (Lotto Soudal), preostali ubežniki so v glavnini, vrstijo pa se novi poskusi napadov. Med glavnino in Wellensom so zdaj Alex Aranburu (Astana), Bruno Armirail (Groupama-FDJ) in Jonathan Hivert (Total Direct Énergie) …

Gorski cilj, Puerto de Guirguillano:
1. Wellens 3 točke
2. Van den Berg 2
3. Izaguirre 1

125 km do cilja: Geschkeju sta se v lovu na ubežno četverico pridružila še Bruno Armirail (Groupama-FDJ) in Luis Angel Mate (Cofidis), Geschke in Mate sta kmalu zatem obupala in se vrnila v glavnino, Armirail pa še vztraja. Razlike so še vedno zelo majhne, vodilni kvartet ima manj kot minuto prednosti pred glavnino.

130 km do cilja: v lov na ubežnike, ki imajo pred glavnino že skoraj minuto prednosti, se je podal še Nemec Simon Geschke (CCC), kolesarji pa se že vzpenjajo na prvi klanec etape, na Alto de Guirguillano (III. kat, 8,2 km s 4,3 % povprečnega naklona). 

135 km do cilja: Kolumbijec Juan Felipe Osorio (Burgos-BH) je prvi, ki se mu je uspelo odlepiti glavnini, v lov za njim so se podali še Nizozemec Julius Van den Berg (EF Pro Cycling), Belgijec Tim Wellens (Lotto Soudal) in Španec Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), ga ujeli, kolesarji v glavnini pa so, kot kaže, zadovoljni z naborom ubežnikov in so spustili tempo.   

145 km do cilja: 173 kolesarjev je začelo današnjo etapo, karavana je za zdaj strnjena, v ospredju se vrstijo poskusi pobegov, a za zdaj še brez uspeha.

Štart: začela se je druga etapa Vuelte, kolesarje čaka 151,6 kilometrov od Pamplone do Lekunberrija, premagati bodo morali tri kategorizirane klance, dva tretje in enega prve kategorije. Vodilni kolesar na dirki in branilec lanske zmage Primož Roglič (Jumbo-Visma) tudi danes spada med ožje favoritte za etapno zmago.

Pred etapo

Vuelta se je začela na najboljši mogoči način, če gledamo iz slovenskega zornega kota. Primož Roglič ni pustil tekmecem, da bi po njegovem lanskem zmagoslavju na Dirki po Španiji kdo drug oblekel rdečo majico vodilnega.

Primož Roglič
Sportal Rogličev nasmeh po trpljenju, zgodovinski dan za Slovenijo
Jan Tratnik
Sportal Zgodovinska zmaga Tratnika na slovitem Giru!

Predal jo je sam sebi in bo z njo poskušal še enkrat prikolesariti do Madrida, kjer bo 8. novembra cilj.  

A je pred njim še 17 preizkusov – zaradi nenavadnega kolesarskega leta je letošnja Vuelta namesto 21 dolga 18 etap.

2 etapa Vuelta | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

In sreda pomeni nov dan in nov izziv. Od Pamplone do konca v Lekunberrriju bo dolžina trase 151,6 kilometra. Višinska razlika med mestoma je vsega 105 metrov, a bo spet klanec I. kategorije ob koncu dneva postregel z zanimivim bojem, vzponom na Alto de San Miguel de Aralar.

Kolesarji se bodo morali povzpeti na 1.215 metrov nadmorske višine. Dolžina vzpona bo 9,4 kilometra, povprečni naklon pa bo znašal 7,9 odstotka – na nekaterih predelih bo ta znašal tudi 15 odstotkov. Pravi izziv bo ob koncu še 17 kilometrov dolg spust, ki bo imel tudi nekaj krajših vzponov.

2 etapa zaključni vzpon Vuelta | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Pred tem bodo kolesarji vozili po razgibani trasi, ki bo imela še dva gorska cilja III. kategorije. Prvi bo že po 21 kilometrih – Puerto de Guirguillano (8,2 kilometra in 4,3-odstotni naklon). Drugi vzpon na gorski cilj III. kategorije se bo začel na 78. kilometru. Puerto de Urbasa bo 9,2 kilometra dolg vzpon, ki bo imel povprečni naklon 4,7 odstotka.

Pravi test moči bo sledil na 125. kilometru, ko se bo začel že omenjeni vzpon na Alto de San Miguel de Aralar. Za konec torej sledi 17-kilometrski spust, ki bo spektakularen. Zanimivo bo videti, ali bo glavnina dovolila ubežnikom svojo dirko ali ne.

Vse skupaj se bo začelo ob 13.49, dogajanje na trasi pa bomo tudi tokrat v živo pospremili na Siolu.

Vrstni red po 1. etapi:

  1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 4:22:24
  2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)           + 0:05
  3. Dan Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)            0:07
  4. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott)                  0:11
  5. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)      isti čas
  6. Enric Mas (Špa/Movistar)
  7. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                   0:14
  8. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                        0:20
  9. George Bennett (NZl/Jumbo-Visma)                   0:50
 10. Andrea Bagioli (Ita/Deceuninck-Quick-step)         1:01
...
 26. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)                2:01
 99. Grega Bole (Slo/Bahrain-McLaren)                  15:30

Primož Roglič
Sportal Nor zaključek Rogliča: rdeča majica je že prvi dan njegova!
Ne spreglejte