SiolNET. Sportal Kolesarstvo
1,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka po Španiji, 18. etapa (Trujillo–Alto de Piornal, 192 km)

Remco Evenepoel odbil vse napade in se veselil etapne zmage

1,48

termometer

Remco Evnepoel Dirka po Španiji 2022 |  | Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency
Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency

Zmagovalec 18. etape 77. Dirke po Španiji je Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), ki se je tako še utrdil v skupnem vodstvu na dirki. Po odstopu Primoža Rogliča po 16. etapi še edini preostali Slovenec na dirki, Jan Polanc (UAE Emirates) je bil danes 22., v cilj je prišel 2:33 za zmagovalcem, v skupnem seštevku pa ostaja na 12. mestu, 19:03 za vodilnim Evenepoelom.

 

Za 22-letnega Remca Evenepoela je bila to 35. zmaga v karieri, druga letos na Vuelti ter že 13. v letu 2022. Med drugim je aktualni zmagovalec preizkušnje Liege–Bastogne–Liege.

V petek bo na sporedu 19. etapa v okolici Talavera de la Reine (138,3 km). Gre za krajšo etapo z dvema daljšima vzponoma, s katerima bodo kolesarji opravili 42 kilometrov pred ciljem. Zato ni mogoče pričakovati večjih razlik med najboljšimi.

Dirka po Španiji, potek 18. etape:

Vuelta22, trasa 18. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Cilj: Enric Mas in Remco Evenepoel sta 300 metrov pred ciljem ujela Roberta Gesinka, trojica je sprintala za zmago, te pa se je naposled veselil Remco Evenepoel! Španec Enric Mas (Movistar) je bil drugi, Nizozemec Robert Gesink (Jumbo-Visma) pa tretji. 

 

Izidi, 18. etapa (Trujillo - Alto del Piornal, 192 km):
1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)       4:45:17
2. Enric Mas (Špa/Movistar)                            + 0:02
3. Robert Gesink (Niz/Jumbo-Visma)                   isti čas
4. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                      0:13
5. Thymen Arensman (Niz/Team DSM)                    isti čas
6. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)
7. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroen)
8. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)
9. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana Qazaqstan)
10. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)
...
22. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                    2:33
...

Skupni vrstni red (18/21):
1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)      69:59:12
2. Enric Mas (Špa/Movistar)                            + 2:07
3. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                    5:14
4. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana Qazaqstan)             5:56
5. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)               6:49
6. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                  7:14
7. Thymen Arensman (Niz/Team DSM)                        8:09
8. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroen)                       9:34
9. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-EasyPost)            9:56
10. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                     12:03
11. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert)         13:53
12. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                   19:03
...

1 km do cilja – Enric Mas je napadel, Evenepoel pa se ga drži, Gesinkova prednost kopni.

2 km do cilja – Evenepoel je s pospeševanjem sam poskrbel za selekcijo v skupini favoritov, Gesinkova prednost je padla na 24 sekund.

3 km do cilja – Gesink še vodi, Evenepoel, Mas in preostali favoriti pa so ujeli Carapaza, Pinota in Gesberta. Vodilni Nizozemec ima 36 sekund prednosti pred zasledovalci.

4 km do cilja – Španci preizkušajo Evenepoela, najprej je poskusil napasti Juan Ayuso (UAE EMirates), nato je tempo stopnjeval Enric Mas (Movistar), mladi Belgijec suvereno odgovarja na vse napade.

5 km do ciljaRobert Gesink (Jumbo – Visma) se je odpeljal sam v vodstvo, sledijo mu Gesbert, Carapaz in Pinot z 11 sekundami zaostanka, 50 sekund za Nizozemcem pa vozi skupina favoritov z Evenepoelom in Masom.

8 km do cilja – kolesarji so na zaključnem vzponu etape, Gesbert in Gesink vodita 12 sekund pred Carapazom, Pinotom, Carthyjem in Higuito, pa le še 46 sekund pred skupino z rdečim Evenepoelom, Almeido, Arensmanom, O'Cnnorjem, Hindleyjem, Mäderjem, Oomenom, Uranom ... Ta je nekoliko pobegnila Enricu Masu, ki pa se močno trudi ujeti priključek. Glavnina s Pedersenom zaostaja 9:52.

25 km do cilja – šesterica vodilnih zdaj vozi 1:57 pred 24 zasledovalci in 2:19 pred skupino z rdečo majico, pa 9:52 pred glavnino, v kateri sta zeleni Mads Pedersen in tudi Jan Polanc.

34 km do cilja – Richard Carapaz je prvi prečkal Piornal.

Izidi gorskega cilja Alto de Piornal (I. kategorija):
1. Carapaz 10 točk
2. Higuita 6
3. Carthy 4
4. Gesbert 2
5. Pinot 1

41 km do cilja – na prvem vzponu na Alto de Piornal sta so se v ospredju zbrali Carapaz, Pinot, Carthy, Higuita, Gesbert in Gesink, vrh so prečkali 25 sekund pred 25 zasledovalci in tri minute pred Almeido in Solerjem, ta dva pa imata še 52 sekund prednosti pred glavnino.

73 km do cilja – Carapaz je prvi prečkal Alto de la Despera, na spustu pa je iz ubežne skupine pobegnil Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers). Ta vozi pet sekund pred 41 zasledovalci, ki pa so 4:09 pred Portugalcema Joaom Almeido in Ivom Oliveiro (oba UAE Emiraes). Glavnina vozi 5:04 za čelom dirke.

Izidi gorskega cilja, Alto de la Despera (II. kategorija):
1. Carapaz 5 točk
2. Meurisse 3
3. Nibali 1

100 km do cilja – ubežniki zdaj vozijo že 8:40 pred glavnino. Kmalu bodo začeli vzpon na prvi kategorizirani klanec dneva, Alto de la Despera (II. kategorija, 3,7 km, 9,4 %). V prvih dveh urah etape je bila povprečna hitrost kolesarjev 45,4 km/h. Odstopil je še Francoz Simon Guglielmi (Arkea Samsic), ki se je usedel v klubski avto.

117 km do cilja – ubežniki so prednost hitro povečali na 6:53, pridružil se jim je še Ivo Oliveira (UAE Team Emirates), zdaj jih je 42.

Ubežna skupina:
Jumbo-Visma: Gesink, Oomen, Teunissen
AG2R Citroën: Peters, Prodhomme
Astana Qazaqstan: Nibali
Bahrain Victorious: Mäder, Sütterlin, Zambanini
Bora-Hansgrohe: Fabbro, Higuita, Van Poppel
Cofidis: Villella
EF Education-EasyPost: Carthy, Kudus, Padun, Van den Berg
Groupama-FDJ: Pinot, Molard
Ineos Grenadiers: Carapaz, Geoghegan Hart
Intermarché-Wanty-Gobert: Bakelants
Israel Premier Tech: Goldstein
Movistar: Oliveira, Verona
Quick-Step Alpha Vinyl: Masnada
BikeExchange-Jayco: Craddock
Trek-Segafredo: Cataldo
UAE Team Emirates: Soler, Oliveira
Alpecin-Deceuninck: Meurisse
Burgos-BH: Bol, Diaz Gallego, Navarro
Kern Pharma: Garcia Pierna
Euskaltel-Euskadi: Iturria, Martin
Arkea Samsic: Gesbert, McLay, Owsian, Russo

135 km do cilja – v vodstvu je zdaj velika skupina 40 kolesarjev, v prvi uri etape pa so tekmovalci prevozili 49,9 kilometra. Pred glavnino imajo ubežniki že več kot dve minuti prednosti. Med ubežniki je v skupnem seštevku Vuelte najvišje uvrščen Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ta ima za vodilnim Evenepoelom 26:20 zaostanka in zaseda 16. mesto.

Bežijo:
Jumbo-Visma: Gesink, Oomen, Teunissen
AG2R Citroën: Peters, Prodhomme
Bahrain Victorious: Sütterlin, Zambanini
Bora-Hansgrohe: Fabbro, Higuita, Van Poppel
Cofidis: Villella
EF Education-EasyPost: Carthy, Kudus, Padun, Van den Berg
Groupama-FDJ: Pinot, Molard
Ineos Grenadiers: Carapaz, Geoghegan Hart
Intermarché-Wanty-Gobert: Bakelants
Israel Premier Tech: Goldstein
Movistar: Oliveira, Verona
Quick-Step Alpha Vinyl: Masnada
BikeExchange-Jayco: Craddock
Trek-Segafredo: Cataldo
UAE Team Emirates: Soler
Alpecin-Deceuninck: Meurisse
Burgos-BH: Bol, Diaz Gallego, Navarro
Kern Pharma: Garcia Pierna
Euskaltel-Euskadi: Iturria, Martin
Arkea Samsic: Gesbert, McLay, Oswian, Russo

142 km do cilja – glavnina je razpadla, zdaj v ospredju vozi velika skupina 32 kolesarjev, v kateri je tudi Richard Carapaz (Ineos), 30 sekund za temi so prvi zasledovalci, glavnina pa zaostaja že več kot minuto.

165 km do cilja – napadalci so ujeti.

167 km do cilja – Nekaj prednosti pred glavnino si je izborila šesterica, Chris Harper (Jumbo-Visma), Jasha Sütterlin (Bahrain – Victorious), Sergio Higuita (Bora – Hansgrohe), James Shaw (EF Education – EasyPost), Nelson Oliveira (Movistar) in Robert Stannard (Alpecin – Deceuninck). Njihova prednost je majhna.

V glavnini so padli Španec Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), Francoz Quentin Pacher (Groupama – FDJ) in Avstralec Jay Vine (Alpecin – Deceuninck), pa tudi Danec Mads Pedersen (Trek - Segafredo). Ob zdravniški avto pa je zapeljal še Nizozemec Sam Oomen (Jumbo – Visma). Nosilec pikčaste majice Vine se je poškodoval in odstopil z dirke. V seštevku za najboljšega hribolazca na dirki po odstopu Vina vodi Richard Carapaz (Ineos) s 30 točkami, drugi je Thymen Arensman (DSM) z 22.

180 km do cilja  – vse od starta se vrstijo napadi, kakšnim 20 kolesarjem je uspelo uiti za nekaj sekund, pa jih je nato glavnina ujela. Nadaljuje se boj za beg, hitrost kolesarjev pa je temu primerna, trenutno kar 52 km/h.

12.19 (192 km do cilja) – 18. etapa se je začela tudi zares. Startalo je 136 kolesarjev, na startu se nista pojavila Francoz Bruno Armirail (Groupana – FDJ), ki ima bronhitis, ter Italijan Samuele Battistella (Astana), ki je "imel povišano telesno temperaturo, a je bil negativen na testu na novi koronavirus", kot so sporočili iz njegove ekipe.

Start: ob 12.10 so se kolesarji podali na štiri kilometre dolgo zaprto vožnjo, okoli 12.19 bo direktor dirke pri kilometru nič zamahnil z zastavico in 18. etapa se bo začela tudi zares.

Kolesarje danes čaka 192 napornih kilometrov, skupaj pa kar 3.500 višinskih metrov.

Pred etapo

Edini preostali slovenski kolesar na letošnji Vuelti Jan Polanc (UAE Emirates) je v skupnem seštevku na 12. mestu, tudi danes pa bo garal za moštvena kolega, 19-letnega Španca Juana Ayusa in Portugalca Joaoja Almeido. Ayuso je v skupnem seštevku tretji, za Evenepoelom zaostaja 4:51, Almeida pa je šesti (+ 6:51). Polanc sam ima za vodilnim kolesarjem 16:20 zaostanka.

Primož Roglič, Vuelta22 Sportal "Za Primožem je težka noč v velikih bolečinah, počakajmo nekaj dni in tednov …"

Evenepoelovo zmago na Vuelti lahko ob odsotnosti Primoža Rogliča še najresneje ogrozi španski as Enric Mas (Movistar), ki ima na drugem mestu le 2:01 zaostanka, danes pa ima imenitno priložnost za napad. Roglič je v etapah pred odstopom pokazal, kakšen je recept za zmanjševanje zaostanka, 192 kilometrov dolga zahtevna etapa od Trujilla do Alta de Piornala pa omogoča presenečenja.

Rigoberto Uran, Vuelta22 Sportal Rigoberto Uran zmagovalec etape, Remco Evenepoel ostaja varno v rdečem

Vuelta22, trasa 18. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Kolesarje namreč danes čaka kar nekaj "plezanja", na trasi so trije kategorizirani klanci, najprej Alto de la Desaspera (III. kategorija, 3,7 kilometra, 9,4 odstotka povprečnega naklona), za konec dneva pa dvakratni vzpon na Alto de Piornal (I. kategorija) z dveh smeri. Z obeh je vzpon dolg 13,5 kilometra, povprečna naklonina pa znaša okroglih pet odstotkov.      

Primož Roglič, Vuelta22 Sportal Uradno: posledice padca končale sanje Primoža Rogliča

Vuelta22, trasa 18. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Ob 12.10 bo štart zaprte vožnje, ob 12.19 začetek dirkanja, v cilj pa naj bi kolesarji prišli enkrat med 17.14 in 17.48.

Primož Roglič, Vuelta 22 Sportal Rogličev direktor: Načrt se je uresničeval idealno, nato je šlo vse narobe Primož Roglič, Vuelta22 Sportal Drama na Vuelti: Roglič napadel in padel, pa vseeno še zmanjšal zaostanek za Evenepoelom

Skupni vrstni red (17/21):

1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)   65;14:05
2. Enric Mas (Špa/Movistar)                           2:01
3. Juan Ayuso (Špa/UAE Emirates)                      4:51
4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)            5:20
5. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                    5:33
6. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)                    6:51
7. Thymen Arensman (Niz/Team DSM)                     7:46
8. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroen)                    9:11
9. Rigoberto Uran (Kol/EF Education - EasyPost) 9:33
10. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                  11:40
...
12. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                     16:20
...

Vuelta22, trasa 18. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin