Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2023,
17.07

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

7

Natisni članek

Soudal-Quick Step Remco Evenepoel Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Torek, 9. 5. 2023, 17.07

11 mesecev, 2 tedna

Dirka po Italiji, 4. etapa (Venosa–Lago Laceno, 175 km)

Francoz do etapne zmage, mladi Norvežan pa prevzel skupno vodstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

7

Aurelien Paret-Peintre | Aurelien Paret-Peintre je zmagovalec četrte etape letošnjega Gira. | Foto Reuters

Aurelien Paret-Peintre je zmagovalec četrte etape letošnjega Gira.

Foto: Reuters

Zmagovalec četrte etape 106. Dirke po Italiji je Francoz Aurelien Paret-Peintre (AG2R Citroën), drugo mesto pa je na 175 kilometrov dolgi preizkušnji od Venose do Laga Lacena zasedel 23-letni Norvežan Andreas Leknessund (DSM), ki je prevzel tudi skupno vodstvo na dirki. Do zdaj vodilni Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - QuickStep) je s skupino favoritov, v kateri je bil tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma), v cilj prišel več kot dve minuti za Leknessundom, ta pa je imel pred današnjo etapo le 1:40 zaostanka za rožnato majico. Leknessund je prvi tudi v razvrstitvi najboljših mladih kolesarjev na dirki, pripada mu torej tudi bela majica.

"To je nekaj super posebnega," je v cilju četrte etape objokan razlagal presrečni Norvežan Andreas Laknessund, ki bo jutri kolesaril v prestižni rožnati majici vodilnega na Giru. "Napadal sem zmago v etapi, zavedal pa sem se tudi, da je mogoče osvojiti tudi rožnato majico. Aureliena sem se poskušal otresti na zadnjem vzponu, pa me je spet ujel na krajšem spustu. Noge so me preveč bolele, da bi sprintal za zmago, je pa seveda tudi rožnata majica več kot odlična tolažba. Ta je bila moj cilj, ampak vsak, ki pozna kolesarstvo, ve, kako težko jo je osvojiti, zato je to zame res nekaj neverjetnega," je še povedal.

Andreas Leknessund je novi lastnik rožnate majice. | Foto: Reuters Andreas Leknessund je novi lastnik rožnate majice. Foto: Reuters

Etapa pa je pripadla 27-letnemu Francozu Aurelienu Paret-Peinteru. "Giro je osrednja dirka moje sezone in prav za to etapo sem se posebej pripravljal. Vedeli smo, da je danes dan za beg, zato je bil to pomemben dan za našo ekipo. Na dirko smo prišli po etapno zmago, želeli smo si tudi vodstvo v skupnem seštevku. Zame je bil popoln dan, se je bilo pa izjemno težko prebiti med ubežnike. Vse do cilja je bilo super težko, ampak sem zato tudi super srečen. Vedel sem, da sem ob koncu močnejši od Andreasa, sva pa sodelovala in vzel je rožnato majico, zato smo lahko vsi zadovoljni," je povedal v cilju.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v cilj pripeljal s skupino favoritov, tudi Remcom Evenepoelom, dve minuti in sekundo za zmagovalcem. Zasavec je bil 26. v etapi, v skupnem seštevku pa je padel na peto mesto, za novim vodilnim ima 1:12 zaostanka.

Izidi 4. etape:

1. Aurelien Paret-Peintre (Fra/AG2R Citroën) 4;16:04
2. Andreas Leknessund (Nor/DSM) + 0:02
3. Toms Skujinš (Lat/Trek – Segafredo) 0:57
4. Vincenzo Albanese (Ita/EOLO – Kometa) isti čas
5. Nicola Conci (Ita/Alpecin – Deceuninck) 1:02
6. Amanuel Ghebreizzabgier (Eri/Trek – Degafredo) 1:07
7. Koen Bouwman (Niz/Jumbo-Visma) 2:01
8. Damiano Caruso (Ita/Bahrain – Victorious)
9. Eddie Dunbar (Irs/Jayco AlUla)
10. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora – Hansgrohe)

19. Remco Evenepoel (Bel/Soudal- QuickStep)
26. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) vsi isti čas
...

Skupni vrstni red:

1. Andreas Leknessund (Nor/DSM) 14;35:44
2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal - QuickStep)  + 0:28
3. Aurelien Paret-Peintre (Fra/AG2R Citroën) 0:30
4. Joao Almeida (Por/UAE Emirate)     1:00
5. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)   1:12
6. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 1:26
7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora - Hansgrohe) isti čas
8. Toms Skujinš (Lat/Trek – Segafredo) 1:29
9. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) 1:30
10. Jay Vine (Avs/UAE Emirates) 1:36

Dirka po Italiji, potek 4. etape:

Cilj – Francoz Aurelien Paret-Peintre (AG2R Citroën) se je veselil etapne zmage, Andreas Leknessund (DSM) je bil drugi. Norvežan je tudi novi vodilni na Dirki po Italiji.

3 km do ciljaAurelien Paret-Peintre je prvi prečil gorski cilj Colle Molella.

Izidi gorskega cilja, Colle Molella:
1. Paret-Peintre 18 točk
2. Leknessund 8
3. Albanese 6
4. Skujinš 4
5. Ghebreigzabhier 2

3 km do cilja - tudi Paret-Peintre se ne da, Francoz je ujel vodilnega Norvežana, skupaj nadaljujeta in sta celo povečala prednost pred skupino največjih favoritov na 2:33.

4 km do cilja - zdaj je v vodstvu 23-letni Norvežan Adreas Leknessund sam. Ima še 2:27 prednosti pred Evenepoelom, za katerim v skupnem seštevku zaostaja 1:40. Tesno bo.

5 km do cilja – v vodstvu vztrajajo še Leknessund, Paret-Peintre in Ghebreigzabhier. Močno razredčena glavnina z Evenepoelom in Rogličem je 2:39 za vodilnimi,

6 km do cilja - omagal je Conci, pobira tudi Albaneseja. Glavnina je vse bližje čelu dirke.

7 km do cilja - Nicola Conci se je nekoliko odlepil kolegom iz ubežne skupine, Warrena Barguila pobira. Glavnina je zaostanek za delom dirke zmanjšala na 3:18. Roglič budno pazi na Evenepoela.

9 km do cilja - prednost vodilne sedmerice hitro kopni, zdaj je padla pod štiri minute. Bomo na zaključnem vzponu videli tudi spopad favoritov, Evenepoela in Rogliča? 

12 km do cilja - kolesarji so začeli zadnji in najtežji vzpon dneva, Colle Molella.

Giro 2023, trasa četrte etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

15 km do cilja – kolesarji so se v Mintelli udarili za bonifikacijske sekunde na letečem cilju, zmagal je Andreas Laknessund. Sedmerica ima zdaj manj kot pet minut prednosti pred glavnino.

Izidi letečega cilja, Montella:
1. Laknessund 3 bonifikacijske sekunde
2. Albanese 2
3. Skijinš 1

32 km do cilja - prednost ubežne sedmerice je spet narasla, zdaj znaša 5:48, počasi pa se bliža zadnji vzpon dneva, Colle Molella. 

Danes se Roglič in Evenepoel merita na jubilejnem 50. spopadu, poroča portal ProCyclingStats, Zasavec je dobil 31 medsebojnih obračunov, Belgijec je bil boljši na 18.

50 km do cilja - na drugem daljšem spustu dneva kolesarji niso imeli nobenih težav, vodilna sedmerica ohranja 3:35 prednosti pred glavnino, poraja pa se vprašanje, ali se želi Remco Evenepoel danes znebiti rožnate majice vodilnega. Ta namreč po vsaki etapi tekmovalcu prinaša dodatne obveznosti, udeležiti se mora podelitve, pa novinarske konference ...  

64 km do cilja – kolesarji so opravili še drugi gorski cilj etape, Valico di Monte Carruozzo je prvi prečkal Eritrejec Amanuel Ghebreigzabhier (Trek - Segafredo). Sedmerica ima še 3:50 prednosti pred glavnino.

Izidi gorskega cilja, Valico di Monte Carruozzo:
1. Ghebreigzabhier 18 točk
2. Barguil 8
3. Skujinš 6
4. Paret-Peintere 4
5. Albanese 2
6. Conci 1

66 km do cilja - na čelu glavnine so zdaj kolesarji Evenepoelovega Soudal - QuickStepa, prednost vodilne sedmerice je upadla pod štiri minute.

79 km do cilja - kolesarji so zdaj na vzponu Valico di Monte Carruozzo, sedmerica beži Wargilu in glavnini, Francoz je 2:46 za vodilnimi, glavnina že 4:19. Medtem so iz moštva Israel - PremierTech sporočili, da je tudi njihov kolesar Stephen Williams, ki je grdo padel na spustu s Crocella, spet na kolesu in nadaljuje z dirko.

Izidi letečega cilja, Mudo Lucano:
1. Albanese 12 točk
2. Paret-Peintere 8
3. Barguil 6
4. Ghebreigzabhier 5
5. Leknessund 4
6. Conci 3
7. Skujinš 2
8. Armirail 1

82 km do cilja – Armirail za vodilno sedmerico zaostaja že več kot 40 sekund, glavnina se je umirila in vozi že skoraj štiri minute za ubežniki, kar pomeni, da je Remco Evenepoel virtualno že predal rožnato majico vodilnega Norvežanu Andreasu Leknessundu, ki je med ubežniki najvišje uvrščen v skupnem seštevku. Kolesar moštva DSM je v prvih treh etapah za Belgijcem nabral 1:40 zaostanka.

89 km do cilja - nekaj prednosti si je na spusti privozila sedmerica, Aurelien Paret-Peintere (AG2R Citroën), Nicola Conci (Alpecin - Deceuninck), Vincenzo Albanese (EOLO Kometa), Waren Barguil (Arkea Samsic), Andreas Leknessund (DSM), Amanuel Ghebreigzabhier (Trek - Segafredo) in Toms Skujinš (Trek - Segafredo). Lovi jih še Bruno Armirail (Groupama - FDJ), razredčena glavnina pa zaostaja že minuto.

94 km do cilja - na spustu so padli še štirje kolesarji, med njimi Italijan Diego Ulissi (UAE Emirates), ki nadaljuje dirko. Padli so še Stephen Williams, Luca Covili in Stefan De Bod, Williams jo je, kot kaže, skupil najhuje in obležal na cesti. Za zdaj še ni jasno, če bo dirko lahko nadaljeval. 

98 km do cilja - na dolgem spustu so imeli nekaj težav v Rogličevi Jumbo-Vismi, Sam Oomen je imel defekt, Nemec Michel Hessmann je na enem od ovinkov na mokrem in spolzkem cestišču zdrsnil in padel, ni pa bilo videti, da bi se tudi poškodoval. Primož Roglič pa za zdaj nima nobenih težav.

111 km do cilja - prvi je gorski cilj Passo delle Crocelle dosegel nosilec modre majice, Francoz Thibaut Pinot, ki je tako še povečal prednost v seštevku za najboljšega hribolazca na dirki. 

Izidi gorskega cilja II. kategorije, Passo delle Crocelle:
1. Pinot 18 točk
2. Buitrago 8
3. Ghebreigzabhier 6
4. Kuss 4
5. Leknessund 2
6. Frigo 1

115 km do cilja - zdaj so kolesarji že na kategoriziranem delu klanca Passo delle Crocelle, glavnina se je spet pretrgala, t. i. "grupetto" za vodilno skupino zaostaja že minuto in pol. Francoz Paul Lapeira (AG2R Citroën) je medtem odstopil z dirke. 

125 km do cilja - zdaj bitka za pobeg traja že 50 kilometrov, ves čas je hitrost glavnine izjemna, sta se pa dve skupini spet združili.  

130 km do cilja - glavnina je še vedno v dveh delih, v ospredju z napadi že ves čas poskuša Irec Ben Healy (ED Education - EasyPost). Začel se je že prvi, nekategoriziran del vzpona na Crocelle.

135 km do cilja - glavnina se je raztrgala na dve veliki skupini, prva, v kateri sta tudi Roglič in Evenepoel, je drugi ušla za več kot 20 sekund. Moštvo UAE Emirates z Joaom Almeido zdaj na čelu druge skupine lovi prvo.

145 km do cilja - še vedno ni uspešnega pobega, glavnina je močno razpotegnjena, bliža pa se že prvi kategoriziran klanec dneva, Passo delle Crocelle. Začelo je tudi močneje deževati. Moštvo Soudal - QuickStep vodilnega Remca Evenepoela je že potrošilo nekaj energije s preprečevanjem pobega, Primož Roglič in njegovi tovariši iz Jumbo-Visme so vse skupaj le opazovali. 

154 km do cilja - prvi poskus pobega se je izjalovil, glavnina je spet skupaj, ampak močno razpotegnjena in na mestih pretrgana. Kolesarji nadaljujejo z ostrim tempom, spet se vozijo v klanec, kar je slaba novica za sprinterje, ki trpijo že vse od starta današnje etape.

162 km do cilja - zaradi ostrega tempa glavnine je imelo več kolesarjev težave že na prvih dveh nekategoriziranih vzponih, v ospredju pa se je le uspelo odlepiti večji skupini tekmovalcev. Ta ima majhno prednost, iz glavnine še skačejo kolesarji, ki se želijo priključiti begu. Kolesarji vozijo v rahlem dežju, vreme pa se lahko do cilja še poslabša.

175 km do cilja - takoj po uradnem startu so se začeli napadi, danes so lepe možnosti, da ubežnikom uspe priti do cilja pred glavnino.

Start: od 12.30 so se kolesarji podali na zaprto vožnjo, ob 12.48 je direktor dirke dal znak za začetek 4. etape. Kolesarje danes čaka več kot 3.600 višinskih metrov, trije klanci druge kategorije. Startalo je vseh 176 kolesarjev.

Giro 2023, trasa četrte etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Pred etapo

Belgijec Remco Evenepoel ima po treh etapah v skupnem seštevku 32 sekund prednosti pred Portugalcem Joaom Almeido (UAE Emirates) in 44 pred Primožem Rogličem, trojica pa bo morala danes budno paziti drug na drugega, saj je četrta etapa s tremi vzponi druge kategorije in skupno več kot 3.600 "višinci" več kot primerna za premike po lestvici.

Na 175 kilometrih od Venose do Laga Lacena pravzaprav ne bo niti metra ravnine, ves čas bo šlo gor in dol, za nameček pa je slaba tudi vremenska napoved. Velika verjetnost je, da bo kolesarje spet pral dež, kar bi bilo lahko še posebej neugodno na številnih spustih.

Prvi kategorizirani klanec tekmovalce čaka že po 50 kilometrih etape, ko se bodo začeli vzpenjati na Passo delle Crocelle (II, kategorija, 1.136 m. n. v., 13,5 km, 4,3-odstotni povprečni naklon), po dolgem spustu jih bo pričakal že naslednji izziv, dobrih pet kilometrov dolg vzpon na Muro Lucano (5,5 odstotka), ki je že prvi del vzpona na Valico di Monte Carruozzo. Vmes je le krajša ravnina, na Carruozzo pa vodil 8,8 kilometra klanca s povprečnim naklonom, 4,9 odstotka.

Po še enem dolgem spustu bo šlo spet ves čas rahlo navzgor do 151. kilometra etape, sledi spust v Montello, kjer bo leteči cilj, nato pa že nov klanec, najtežji v četrti etapi, Colle Molella. Gre za 9,8 kilometra dolg klanec s 5,9-odstotnim povprečnim naklonom, a ima dva izrazita dela. Prvi je položnejši, drugih peti kilometrov pa ima 8,8-odstotno povprečno naklonino s številnimi odseki, kjer ta presega 10 odstotkov. Klanec bo dovolj težak, da bi na njem lahko videli tudi kakšen napad favoritov za skupno zmago.

Od vrha tega vzpona bodo imeli kolesarji do cilja le še tri kilometre, v teh bo krajši spust in nato ravnina.

Etapa se bo začela ob 12.45, kolesarje pa v cilju pričakujejo med 17.00 in 17.30.   

Preberite še:

Michael Matthews, Giro 2023
Sportal Avstralec do etapne zmage, Evenepoel Rogliču v sprintu odvzel še sekundo
Gorazd Štangelj
Sportal Široka paleta idej in več projektov
Marko Džalo
Sportal Nekdanji vaterpolist, ki se je udomačil v svetu elitnega kolesarstva
Joxean Matxin Fernandez
Sportal Športni direktor Tadeja Pogačarja: Pomembno je, da ne prehitevamo dogodkov
Ne spreglejte