Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2022,
16.46

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,87

9

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Četrtek, 7. 7. 2022, 16.46

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 6. etapa (Binche−Longwy, 219,9 km)

Kakšna predstava Tadeja Pogačarja! Po šesti etapi že v rumenem!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,87

9

Tadej Pogačar, TDF22 | Tadej Pogačar je zmagovalec šeste etape Toura in nov vodilni na dirki! | Foto Reuters

Tadej Pogačar je zmagovalec šeste etape Toura in nov vodilni na dirki!

Foto: Reuters

Zmagovalec šeste etape letošnje Dirke po Franciji je Tadej Pogačar (UAE Emirates). Mladi Slovenec je prevzel tudi skupno vodstvo na dirki, pred Američanom Neilsonom Powlessom (EF Education-EasyPost) ima štiri sekunde prednosti in 31 pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma).

"Vsakič, ko zmagam, je lepše. Danes je bilo težko vse od starta. Prvi dve uri sta bili nori. Najmočnejši kolesar je šel v beg, a na koncu je bil glavnina močnejša. Ekipa je naredila izjemno delo, da me je pripeljala v odličen položaj, in to sem izkoristil. Ni bil klasičen sprint, že na prejšnjih dveh klancih smo šli na polno, bili smo utrujeni, a imel sem dovolj močne noge za zmago. Super vesel sem za zmago, vse ostalo je le bonus," je v cilju povedal Tadej Pogačar.

Izidi šeste etape:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 4;27:13
2. Michael Matthews (Avs/BikeExchange Jayco)
3. David Gaudu (Fra/Groupama FDJ)
4. Thomas Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)
5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)
6. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-Victorious)
7. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)
8. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)
9. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
10. Romain Bardet (Fra/DSM) isti čas

62. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange Jayco) + 3:48
75. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 5:23
122. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 7:28

...

Skupni seštevek (6/21):

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 20;44:44
2. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)        +0:04
3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                        0:31
4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                             0:39
5. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                            0:40
6. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                      0:46
7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora – Hansgrohe)                  0:52
8. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)                       1:00
9. Romain Bardet (Fra/DSM)                                           1:01
10. David Gaudu (Fra/Groupama FDJ)                           1:02

28. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                           2:27
47. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                6:01
80. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                12:18
148. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                    24:58

...

Dirka po Franciji, potek 6. etape:

Cilj - Primož Roglič je začel ciljni sprint, odgovoril mu je Tadej Pogačar in prišel do etapne zmage! Pogačar je prevzel tudi skupno vodstvo na dirki, Roglič je ciljno črto prečkal na devetem mestu.

1,5 km do cilja - Pogačar, Vingegaard, Roglič in še nekaj favoritov se je odpeljalo mimo Vuillermoza.

3 km do cilja Vuillermoz si je privozil nekaj prednosti, med zasledovalci tudi Primož Roglič. Van Aert zdaj zaostaja že štiri minute.

5 km do cilja Alexis Vuillermoz je prvi prečkal Pulventeux, napadel je tudi Tadej Pogačar!

Izidi gorskega cilja, Cote de Pulventeux (III. kategorija):
1. Vuillermoz 2 točki
2. Gaudu 1

6 km do cilja - Luka Mezgec navija tempo na strmi Cote de Pulventeux (12,3 odstotka). Favoriti za skupno zmago se zbirajo v ospredju glavnine.

9 km do cilja - Še en padec v glavnini, na tleh je pristal eden od kolesarjev moštva Groupama FDJ. Pogačar se drži v ospredju glavnine, na čelu tempo diktira ekipa BikeExchange Jayco.

11 km do cilja - Konec bega za Wouta van Aerta. Izčrpani Belgijec je povsem popustil in bo danes najverjetneje izgubil rumeno majico.

12 km do cilja - Van Aert bo vsak čas ujet, v glavnini je prišlo do padca, vpleteni so bili Janse van Rensburg, Madouas, Kuss, Roglič je ostal na kolesu.

15 km do cilja - Van Aert je prečkal Cote de Montigny-su-Chiers in ima le še 15 sekund prednosti pred zasledovalci.

17 km do cilja - Le še 30 sekund naskoka za Belgijca. V današnji etapi ne velja pravilo zadnjih treh kilometrov, zaključek utegne biti zelo napet.

21 km do cilja - Van Aert ima še 50 sekund prednosti, na čelu glavnine se moštva ves čas menjajo, v lov se je vključil še Movistar.  

30 km do ciljaQuinn Simmons (Trek Segafredo) je popustil, v begu vztraja le še nosilec rumene majice van Aert, ima pa le še minuto prednosti pred glavnino. Na čelu glavnine se pojavljata tudi moštvi Ineos Grenadiers in Arkea Samsic.

Tako je videti zadnji kilometer današnje etape:

36 km do cilja - Glavnina stopnjuje tempo, prednosti van Aerta in Simmonsa padata, zdaj znašata še dobro minuto in pol. V ospredje glavnine so prišli tudi kolesarji Bahrain-Victoriousa, vodi jih Jan Tratnik.

44 km do cilja - V lov za ubežnikoma se je vključila še ekipa EF Education - EasyPost, Belgijec in Američan (ta le redko vleče) še vedno vozita slabi dve minuti pred glavnino.

50 km do cilja - Van Aert in Simmons še vzdržujeta 1:55 prednosti. Bliža se zaključek etape, ki bo postregel s štirimi klanci. Najprej Cote de Montigny-su-Chiers (1,7 km, 4,4 odstotka, IV, kategorija), 15 kilometrov pred ciljem, takoj mu sledi nekategoriziran klanec ter Cote de Pulventeux (800 m, 12,3 odstotka) tretje kategorije (5,3 km do cilja), za konec pa še zaključni vzpon na Longwy.

TDF22, trasa šeste etape, zaključek | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

64 km do cilja - Zdaj v vodstvu vztrajata le še van Aert in Simmons (1:48), Jakob Fuglsang se je ustavil ob cesti (klic narave) in nadaljuje v glavnini.

68 km do cilja - V glavnini so se za preostale točke na letečem cilju pomerili sprinterji, hitrost je poskočila in prednost ubežnikov je padla pod dve minuti (1:45). Zdaj na čelu glavnine tempo diktira tudi Bora - Hansgrohe. Pogačar je v ospredju glavnine, takoj za njim vozita Primož Roglič in Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma).

74 km do cilja - Kolesarji so dosegli leteči cilj v Carignanu, vodilni trio je 2:54 pred glavnino. Wout van Aert je pobral 20 točk, Fuglsang in Simmons ga nista izzvala.

Izidi letečega cilja, Carignan (74 km do cilja):
1. Van Aert 20 točk
2. Fuglsang 17
3. Simmons 15
4. Philipsen 13
5. Jakobsen 11
6. Laporte 10
7. Morkov 9
8. Petit 8
9. Politt 7
10. Rutsch 6
11. Laengen 5
12. Van Kiersbulck 4
13. Pasqualon 3
14. Bjerg 2
15. Mcnulty 1

80 km do cilja - Na čelu glavnine so tudi kolesarji moštva Alpecin – Deceuninck, prednost ubežnikov je padla že na 2:45, zdaj je spet malo manj kot tri minute. Tadej Pogačar se vozi tik za čelom glavnine.

TDF22, šesta etapa, Tadej Pogačar | Foto: Reuters Foto: Reuters

91 km do cilja - Pogačarjevi kolegi iz moštva UAE Emirates so se postavili na čelo glavnine in zaostanek za vodilno trojico zmanjšali na tri minute.

105 km do cilja - Vodilna trojica vozi 3:50 pred glavnino. Luksemburžan Alex Kirsch (Trek-Segafredo) je medtem odstopil z dirke. V boju ostaja še 172 kolesarjev.

111 km pred ciljem je van Aert menjal kolo:

125 km do cilja - Van Aert, Fuglsang in Simmons imajo zdaj 3:20 prednosti pred glavnino in 5:16 pred skupino z Bennettom in Hirschijem.

132 km do cilja - Quinn Simmons (Trek Segafredo) je prvi dosegel gorski cilj, Fuglsang je bil drugi. Z van Aertom imajo 2:22 prednosti pred glavnino, v ospredju katere se vozi tudi Tadej Pogačar.

Izidi gorskega cilja, Cote des Mazures (III. kategorija):
1. Simmons 2 točki
2. Fugslang 1

135 km do cilja - Na začetku prvega vzpona dneva je imel van Aert težave s kolesom, zdaj lovi Simmonsa in Fuglsanga, glavnina pa vozi dobro minuto za trojico. Skupina z Bennettom in Hirschijem vozi že več kot štiri minute za vodilnimi.

143 km do cilja - Belgijec, Američan in Danec imajo zdaj 20 sekund prednosti pred glavnino, za to pa je za več kot dve minuti zaostala skupina, v kateri sta tudi Pogačarjeva moštvena kolega George Bennett in Marc Hirschi.

146 km do cilja - Zdaj si je nekaj prednosti privozila trojica Wout van Aert (Jumbo-Visma), Quinn Simmons (Trek Segafredo) in Jakob Fuglsang (Israel PremierTech).

TDF22, šesta etapa, Wout van Aert | Foto: Reuters Foto: Reuters

150 km do cilja - Še vedno se vrstijo poskusi pobega, kolesarji pa se hitro približujejo prvemu kategoriziranemu vzponu dneva, ki je Cote des Mazures (III. kategorija, 2 km pri 7,6-odstotni povprečni naklon). Ta jih čaka 132,8 kilometra pred ciljem.

157 km do cilja - Ponesrečil se je tudi drugi poskus pobega, enajsterico je glavnina ujela. Nadaljuje se živčna vojna. 

163 km do cilja - Ni še miru, vodilni skupini se je pridružil še Francoz Franck Bonnamour (B&B Hotels - KTM), glavnina pa je povsem blizu, zaostaja le deset sekund.

V prvi uri etape je bila hitrost glavnine kar 52,53 kilometra na uro!

168 km do cilja - Zdaj bežijo Danci Magnus Cort (EF), Kasper Asgreen (Quick Step), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Francoz Christophe Laporte (Jumbo-Visma), Belgijec Stan De Wulf (AG2R-Citroën), Britanec Conor Swift (Arkea-Samsic), Norvežana Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates), Andreas Leknessund (DSM) ter Nemca Simon Geschke (Cofidis) in Georg Zimmermann (Intermarché). Njihova prednost ni velika.

173 km do cilja - Zdaj je glavnini uspelo pobegniti deseterici kolesarjev, v tej je tudi Danec Magnus Cort Nielsen (EF Education - EasyPost).  

Magnus Cort Nielsen je že peti dan zapored v begu. | Foto: Reuters Magnus Cort Nielsen je že peti dan zapored v begu. Foto: Reuters

180 km do cilja - Prvega bega dneva je konec, trojica je v glavnini, v ospredje te se je zdaj prebil tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates). Van Aert spet napada.

185 km do cilja - Na čelu glavnine je za nekaj trenutkov tempo diktiral tudi Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), prednost vodilne trojice se še kar topi.

188 km do cilja - Takoj, ko se je s čela glavnine umaknil van Aert, so se spet začeli novi napadi, skupina, v kateri je tudi Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), je hitro ujela Wellensa in Jansena, prednost trojice vodilnih pa je padla na 17 sekund.

194 km do cilja - Cosnefroy, van der Hoorn in Skujins imajo 37 sekund prednosti pred Wellensom in okroglo minuto pred glavnino, vodilne poskuša ujeti še Norvežan Amund Grondahl Jansen (BikeEcxhange - Jayco). Glavnino ves čas vleče rumeni van Aert.

197 km do cilja - Bežeči trojici se poskuša priključiti še Belgijec Tim Wellens (Lotto Soudal). Burgaudeau je medtem spet ujel glavnino.

199 km do cilja - Francoz Benoît Cosnefroy (AG2R-Citroën), Nizozemec Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) in Latvijec Toms Skujins (Trek-Segafredo) so se odlepili in imajo zdaj že 20 sekund prednosti pred glavnino.

204 km do cilja - Trojici kolesarjev je uspelo pobegniti za nekaj deset metrov, a se v glavnini še niso povsem sprijaznili s stanjem, rumeni Wout van Aert jih še lovi, z njim pa je še nekaj kolesarjev.

210 km do cilja - Pobega še vedno ni, še naprej poteka boj, nekateri kolesarji težko sledijo glavnini, stik z njo je za nekaj minut izgubil tudi Mathieu van der Poel, ki pa zdaj spet vozi na repu glavnine.

214 km do cilja - V ospredju se nadaljuje hud boj, glavnina je močno razpotegnjena, hitrost velika, Burgaudeau s strganim dresom in povito roko lovi glavnino.

217 km do cilja - Spet živčen začetek etape, na tleh se je že znašel Francoz Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). 

12.15 (219,9 km do cilja) - Direktor dirke Christian Prudhomme je dal znak za začetek etape in dirka se je začela tudi zares. Takoj se je začel boj za mesto med ubežniki.

Start: Najdaljša etapa letošnje Dirke po Franciji se bo začela ob 12.05 z zaprto vožnjo v Binchu, ob 12.15 se bo začelo zares. Kolesarje čaka 219,9 kilometra dolga pot do Longwyja. Roglič je na startu videti dobro razpoložen, na poškodovani rami pa nosi opornico.

Primož Roglič, ki si je včeraj pri padcu izpahnil ramo, bo danes štartal, so sporočili iz Jumbo-Visme.

Na startu ne bo Avstralca Jacka Haiga (Bahrain-Victorious) in Avstrijca Michalea Gögla (Alpecin – Deceuninck), ki včerajšnje etape nista končala. Z dirke je po včerajšnjem padcu odstopil tudi Italijan Daniel Oss (TotalEnergies).

Dirka po Franciji 7 etapa | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Pred etapo

Nepredvidljiva peta etapa po legendarnih kockah je nekaterim prinesla zadoščenje, drugim veliko žalost. Osrednji favorit za zmago Tadej Pogačar se je v velikem slogu ognil pastem in z novo odlično vožnjo pokazal zobe. Razočaranji so bili pri Jumbo-Vismi. Zlasti Primož Roglič, ki mu je dobro kazalo, nato pa je 30 kilometrov pred ciljem padel in si ob tem celo izpahnil ramo, ki si jo je poravnal kar sam. V primerjavi s Pogačarjem je izgubil veliko časa in se najbrž poslovil od možnosti za osvojitev rumene majice.

Primož Roglič
Sportal Izpahnjeno ramo si je Roglič po padcu poravnal kar sam
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar izmučen po izjemni predstavi, Roglič trpel ob padcu

Po tresenju in peklu na kockah je danes čas za novo epizodo na Dirki po Franciji. Šesta etapa bo zaokrožila tretjino letošnje izvedbe tritedenskega kolesarskega pekla. Sedma etapa, ki je najdaljša na Touru, je dolga 219,9 kilometra.

V preteklosti smo lahko videli, da so najdaljše preizkušnje zanimale Mateja Mohoriča (Bahrain-Victorious), ki je na prav vseh treh tritedenskih dirkah dosegel etapne zmage na najdaljših trasah. Lahko tudi danes od njega pričakujemo kakšen napad? V žepu ima že dve etapni zmagi na Dirki po Franciji − do obeh je prikolesaril lani.

Primož Roglič
Sportal "Prekleti Tour, Rogla, drži se!"

Trasa od mesteca Binche do Longwyja bo razgibana, imela pa bo tri gorske cilje. Prvi bo na 85. kilometru, imenuje se Cote des Mazures (2 km/7,6-odstotni povprečni naklon) in ima predznak tretje kategorije.

Naslednji test bo predstavljal Cote de Montgny-sur-Chiers, ki je četrte kategorije in bo dolg 1,6 kilometra s povprečno 4,4-odstotno naklonino. Malce pred 205. kilometrom bo sledil zadnji kategoriziran klanec. Cote de Pulventeux je dolg 800 metrov in bo imel kar 12,3-odstotni povprečni naklon. Po krajšem spustu bo sledil še ciljni vzpon do Longwyja – ta bo dolg 1,6 kilometra in imel 5,8-odstotni povprečni naklon.

Vsekakor se obetata razburljiva zaključek in nov dan na Touru.

Skupni seštevek (5/21):

  1. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                    16:17:22
  2. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)     + 0:13
  3. Edvald Boasson Hagen (Nor/TotalEnergies)               0:14
  4. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                 0:19
  5. Yves Lampaert (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)               0:25
  6. Mads Pedersen (Niz/Trek-Segafredo)                          0:36
  7. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                        0:40
  8. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                             0:48
  9. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                            0:49
 10. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                      0:50
...
 41. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                2:22
 44. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                           2:36
 94. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                  7:04
151. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                    17:39

...

Ne spreglejte