Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2024,
17.45

Osveženo pred

1 dan, 10 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sreda, 3. 7. 2024, 17.45

1 dan, 10 ur

Dirka po Franciji, 5. etapa (Saint-Jean-de-Maurienne–Saint Vulbas, 177,4 km)

Zgodovina je spisana, rekord je padel! 35. etapna zmaga za Marka Cavendisha!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41
mark

Devetintridesetletni Mark Cavendish je zmagovalec pete etape francoskega Toura in je s 35 etapnimi zmagami zdaj absolutni rekorder največje dirke na svetu! Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki se je za las izognil trčenju s cestno oviro, je ubranil majico vodilnega in 45 sekund prednosti pred prvim zasledovalcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step). Tudi Primož Roglič je varno pripeljal do cilja in je v skupnem seštevku dirke še vedno peti (+1:14).

PODROBNEJE: peta etapa Dirke po Franciji (Saint-Jean-de-Maurienne–Saint Vulbas, 177,4 km)

Cilj! Brez besed! Mark Cavendish je zmagal v ciljnem šprintu, in to 35. v etapi Dirke po Franciji! Zgodovinski dosežek! Zdaj je za eno zmago boljši od Belgijca Eddyja Merckxa, ki ima na svojem računu 34 etapnih zmag na Touru. Tadej Pogačar (danes je v cilj pripeljal 36.) je ohranil rumeno majico vodilnega, Remco Evenepoel pa belo majico najboljšega mladega kolesarja. V zeleni majici najboljšega po točkah bo jutri vozil Biniam Girmay, v pikčasti pa ostaja Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), ki je do danes vodil tudi v seštevku za zeleno majico.

Varno v cilju so tudi Primož Roglič (53. mesto), ki je v skupnem seštevku dirke še vedno peti (+1:14), Luka Mezgec (98. mesto), ki je pomagal pripravljati teren za sprint Nizozemca Dylana Groenewegna, Matej Mohorič (130. mesto) in Jan Tratnik (167. mesto).

Tako je v cilju proslavljal z družino:

Results powered by FirstCycling.com

8 km do cilja: Šprinterski vlaki se že organizirajo ... 

16 km do cilja: Clemen Russo (Groupama - FDJ) je bil izbran za najborbenejšega kolesarja etape. Tempo glavnine narekujejo kolesarji ekipe Lotto Dstny in Astana Qazaqstan Team, ki vse stavi na Marka Cavendisha. Devetintridesetletni Britanec lovi rekordno 35. zmago na Touru. 

25 km do cilja: Nova nevarnost na trasi! Na tleh se je znašel evropski prvak Christophe Laporte (Visma | Lease a Bike), ki pa je hitro skočil nazaj na kolo in nadaljuje dirko. Padel je tudi Norvežan Alexander Kristoff (Uno-X Mobility), ki smo ga letos lahko spremljali na dirki Po Sloveniji, a jo je k sreči odnesel brez težav.

35 km do cilja: Glavnina je ujela ubežnika, zmagovalca današnje etape moramo iskati med šprinterji. Medtem je Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) že prečkal gorski cilj na Côte de Lhuis in si zagotovil, da bo jutri kolesaril v pikčasti majici najboljšega na gorskih ciljih. V seštevku za pikčasto majico ima 25 točk, kar je pet več od Pogačarja. Abrahamsen je do danes vodil tako v seštevku za zeleno majico najboljšega po točkah kot v razvrstitvi za pikčasto majico. 

42 km do cilja: Še pet kilometrov do vznožja naslednjega gorskega cilja Côte de Lhuis. Klanec tretje kategorije bo dolg tri kilometre in ima 4,9-odstotni povprečni naklon. 

44 km do cilja: Prednost ubežnega dvojca Russo – Vercher se je zdaj precej zmanjšala in znaša samo še 37 sekund. Močno dežuje, kar bo še dodatno otežilo etapo, ki se je začela v precej ležernem slogu.

54 km do cilja: Clément Russo (Groupama - FDJ) je prvi prečkal leteči cilj v Aosti in osvojil 20 točk v boju za zeleno majico. 17 točk je pobral njegov sotrpin v begu Mattéo Vercher (TotalEnergies), 15 točk pa je pobral Danec Mads Pedersen (Lidl-Trek), ki je prišprintal iz glavnine. Pedersen ima zdaj enako število točk (94) kot Eritrejec Biniam Girmay (Intermarché - Wanty), zmagovalec tretje etape Toura, a o jutrišnjem nosilcu zelene majice bo odločil cilj današnje etape.

59 km do cilja: Padec v glavnini zaradi cestnega pohištva! Na tleh sta se znašla tudi kapetan ekipe Bahrain Victorious Pello Bilbao in Fred Wright, padcu se je tik pred zdajci izognil vodilni Tadej Pogačar (UAE Emirates).

73 km do cilja: Na Touru je začelo rahlo deževati, ubežnika Clément Russo (Groupama - FDJ) in Mattéo Vercher (TotalEnergies) pa sta že prečkala gorski cilj na prelazu Belega konja. Prvi je ciljno črto prevozil Russo in pobral edino točko na tem gorskem cilju. Prednost pred glavnino je padla na dve minuti in pol. Karavana se zdaj približuje letečemu cilju v Aosti, ki zanima tudi kolesarje v glavnini.

100 km do cilja: Kolesarjem se danes nikamor ne mudi, do zdaj vozijo s povprečno hitrostjo 38,865 kilometra na uro.

102 km do cilja: Kolesarji so na delu trase, ki se vzpenja, a ne gre za kategoriziran klanec. Gre za položen vzpon iz ene doline v drugo, med prenosom na TV Slovenija pojasnjuje strokovni komentator Martin Hvastija. Francoza Clément Russo (Groupama - FDJ) in Mattéo Vercher (TotalEnergies) še vedno vztrajata na čelu dirke, pred glavnino imata še 3:40 prednosti. 

Dirka po Franciji 5. etapa 2024 | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.
135 km do cilja: Vendarle imamo nekaj sprememb na čelu dirke. Francoza Clément Russo (Groupama - FDJ) in Mattéo Vercher (TotalEnergies) sta si uspela prevoziti že več kot štiri minute prednosti pred glavnino. Kot so pojasnili na Eurosportu, sta oba domačina, zato sta se želela pokazati in dokazati pred domačimi navijači. 

152 km do cilja: Posamezni poskusi pobega, a za zdaj vsi brez uspeha. Kolesarji si čas krajšajo s komičnimi vložki. 

Čudoviti prizori na Dirki po Franciji:

13.30 Začelo se je zares. Kolesarji so prečkali kilometer nič, kar je znak za uraden začetek etape. Glede na profil etape med kolesarji danes ni zanimanja za pobeg. Med favoriti za etapno zmago so Mads Pedersen, Jasper Philipsen, Fernando Gaviria, Biniam Girmay ... 

13.20 Z zaprto vožnjo v mestu Saint-Jean-de-Maurienne se je začela peta etapa Dirke po Franciji, ki je rezervirana za šprinterje. Je to lahko dan D za Marka Cavendisha, ki lovi rekordno 35. etapno zmago na dirki vseh dirk? 

Kaj prinaša 5. etapa Dirke po Franciji?

Na Touru bodo danes v središču pozornosti ponovno šprinterji. Ti so se prvič med seboj preizkusili v ponedeljek, ko je presenetljivo zmago slavil Eritrejec Biniam Girmay. Afriški kolesar bo tudi danes spadal med favorite za končno zmago, a lahko pričakujemo, da bodo v ospredje poskušali priti tudi tisti, ki so bili v prvi šprinterski etapi razočarani.

Jasper Philipsen in Dylan Groenewegen sta bila videti najbolj nezadovoljna. Zanimivo bo videti, kako se bo v šprintu tokrat znašel Mark Cavendish, ki išče pot do slave. Rad bi namreč prikolesaril do 35. zmage, s katero bi bil sam na vrhu po številu etapnih zmag na dirki vseh dirk.

Skupni vrstni red (4/21):

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           19:06:38
  2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal Quick-Step)           + 0:45
  3. Jonas Vingegaard (Dan/Visma | Lease a Bike)           0:50
  4. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                  1:10
  5. Primož Roglič (Slo/Red Bull - BORA - hansgrohe)         1:14
  6. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             1:16
...

Kolesarji bodo začeli dan v Alpah v mestu Saint-Jean-de-Maurienne, v nadaljevanju pa se bodo od Alp oddaljevali.

Dva kategorizirana gorska cilja bosta na trasi, pred tem pa še en nekategoriziran, ki bo na 70. kilometru in bo tudi najdaljši. A ne bo predstavljal težav šprinterjem. Tem bo nelagodno povsem v zaključku. Dvesto metrov pred ciljem bo namreč sledil desni ovinek, kjer bo zelo napeto zaradi pozicij pred zaključnim šprintom.

Upajmo, da ne bo prišlo do kakšnega padca, predvsem pa se lahko vprašamo, kako lahko organizator dopusti, da pride do takšnega zaključka dneva.

V boju za skupno zmago danes ne pričakujemo pretresov. Tadej Pogačar je v četrti etapi opravil odlično delo v boju za skupno zmago in tekmecem dodobra ušel. Drugi Remco Evenepoel zaostaja 45, tretji Jonas Vingegaard 50 sekund. Primož Roglič je z 1:14 zaostanka peti.

Tadej Pogačar
Sportal Velika zmaga Tadeja Pogačarja na Dirki po Franciji
Tadej Pogačar
Sportal Junak Tadej Pogačar govoril o sanjskem scenariju, Primož Roglič o izboljšavi
Jonas Vingegaard
Sportal Jonas Vingegaard po porazu proti Tadeju Pogačarju jasno odgovarja: Moj čas bo prišel
Ne spreglejte