Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 8. 2023,
16.58

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Domen Novak Jan Tratnik Dirka po Burgosu Primož Roglič Primož Roglič

Četrtek, 17. 8. 2023, 16.58

8 mesecev, 2 tedna

Dirka po Burgosu, 3. etapa

Nov veličasten uspeh Primoža Rogliča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Primož Roglič, Vuelta 22, 21 | Primož Roglič je dočakal jubilejno deseto letošnjo etapno zmago, skupno pa je v karieri vpisal že 75. zmago. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je dočakal jubilejno deseto letošnjo etapno zmago, skupno pa je v karieri vpisal že 75. zmago.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je bil najhitrejši na razgibani tretji etapi dirke po Burgosu, po kateri je prevzel vodstvo v skupnem seštevku in proslavljal jubilejno deseto etapno zmago v tem koledarskem letu. Roglič dokazuje, kako je odlično pripravljen pred novim velikim letošnjim ciljem, slovito Vuelto, ki se bo začela prihodnji teden.

Primož Roglič
Sportal Velika zmaga za Rogliča in Tratnika

"Nikoli ne veš, kako se bo končalo. A veliko dela je bilo narejenega že s tem, da sem bil z najboljšimi na vzponu. Vseeno pa moraš to dokončati. Bilo je vroče, težko, a ekipa je naredila veliko dela z nadzorom skozi celotno etapo. Bilo je zabavno, zelo sem zadovoljen," je organizatorjem povedal zmagovalec tretje etape in vodilni v skupnem seštevku Primož Roglič, ki je v ciljnem šprintu med drugimi uspel premagal Aleksandra Vlasova (Bora - hansgrohe) in Britanca Adama Yatesa (UAE Emirates).

Z zmago je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. V petek bo na sporedu etapa, ki bo pisana na kožo Rogliču, saj je eksploziven zaključek z vožnjo navkreber. Nato kolesarje čaka v soboto še gorska etapa s ciljem v klanec.

Dirka po Burgosu, potek 3. etape:

Primož Roglič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Cilj - Slovenski kolesarski velemojster Primož Roglič je v zaključnem sprintu prehitel vse tekmece, tudi Rusa Aleksandra Vlasova in Britanca Adama Yatesa (UAE Emirates). Četrto mesto je osvojil Avstralec Damien Howson, Romo, Bennett in Rubio pa so kot najbližja zasledovalna skupina za Rogličem zaostali minuto in devet sekund. Jan Tratnik (Jumbo-Visma) je bil 11. s 3:51 minute zaostanka, Domen Novak (UAE Emirates) pa 55. z nekaj več kot 12 minutami zamude.

Roglič (Jumbo-Visma) je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Pred drugouvrščenim Vlasovom (Bora-Hansgrohe) ima 34, pred tretjeuvrščenim Yatesom (UAE Team Emirates) pa 40 sekund prednosti. Med desetimi najboljšimi na dirki po Burgosu sta dva Slovenca. Jan Tratnik, Rogličev klubski kolega, z zaostankom štirih minut in sekunde zaseda osmo mesto. Novak je skupno na 95. mestu (+27:16).

Roglič je skupaj s skupinico tekmecev odločilni korak k zmagi naredil na vzponu na Picon Blanco, ki so ga kolesarji prečkali 36 kilometrov pred ciljem, in na spustu z njega. Yates je ob pomoči narekovanja ritma svoje ekipe UAE Emirates poskusil tudi z napadi na Rogliča, a se mu ga ni uspelo otresti, so se pa "znebili" doslej vodilnega Rogličevega madžarskega sotekmovalca Attile Valterja. Na koncu so Roglič, Vlasov, ki se je trojici pridružil na spustu, Yates in Howson med sabo obračunali za etapno zmago, najmočnejši pa je bil izkušeni Slovenec. | Foto: Anže Malovrh/STA Roglič je skupaj s skupinico tekmecev odločilni korak k zmagi naredil na vzponu na Picon Blanco, ki so ga kolesarji prečkali 36 kilometrov pred ciljem, in na spustu z njega. Yates je ob pomoči narekovanja ritma svoje ekipe UAE Emirates poskusil tudi z napadi na Rogliča, a se mu ga ni uspelo otresti, so se pa "znebili" doslej vodilnega Rogličevega madžarskega sotekmovalca Attile Valterja. Na koncu so Roglič, Vlasov, ki se je trojici pridružil na spustu, Yates in Howson med sabo obračunali za etapno zmago, najmočnejši pa je bil izkušeni Slovenec. Foto: Anže Malovrh/STA

7 km do cilja – Britanec Adam Yates je prišel prvi do Gayangosa in si prislužil tri bonifikacijske sekunde, Aleksandr Vlasov je za drugo mesto prejel dve, izkazal pa se je tudi Primož Roglič in bil za tretje mesto nagrajen z bonifikacijsko sekundo.

20 km do cilja - Prednost vodilne "Rogličeve" skupine se povečuje. Pred najbolj vztrajnimi zasledovalci, v tej skupini so prav tako štirje kolesarji in sicer Einer Augusto Rubio, Javier Romo in dva kolesarja UAE Emirates George Bennett in Jay Vine, si je 20 km do cilja zagotovila že dobro minuto prednosti.

 

25 km do cilja – Vodilni skupini se je pridružil še Aleksandr Vlasov, tako da so 25 km do cilja v njej štirje kolesarji, med njimi kot edini predstavnik ekipe Jumbo-Visma Primož Roglič. Kolesarje čaka 10 km pred zaključkom 3. etape še klanec v dolžini 2,2 kilometra, ki bo imel 5,5-odstotni povprečni naklon.

36 km do cilja – Na gorski cilj Picon Blanco je po "sprintu" kot prvi prišel Britanec Adam Yates, takoj za njim Primož Roglič, tretje mesto pa je osvojil Damien Howson. Omenjena trojica ima pred četrtouvrščenim Vlasovom devet sekund prednosti.

38 km do cilja – Ubežniki so ujeti, zdaj se je v ospredje prebila skupina petih kolesarjev, med katerimi je tudi Primož Roglič. Slovenskemu asu tik pred gorskim ciljem Picon Blanco "delajo družbo" Britanec Adam Yates, Avstralec Jay Vine (oba UAE Emirates), Rus Aleksandr Vlasov in Avstralec Damien Howson.

41 km do cilja – Prednost ubežnikov močna pada. Pred ubežno skupino, v kateri sta tudi Primož Roglič in Jan Tratnik, ritem pa nadzoruje ekipa UAE Emirates, imajo le še 25 sekund prednosti.

50 km do cilja - Prednost ubežnikov je padla na 1:15.

58 km do cilja - Zaostanek glavnine za ubežniki se je zmanjšal na 1:55. Še nekaj kilometrov in kolesarji bodo začeli z najtežjim delom današnjega dne. Gorski cilj Picon Blanco je ekstra kategorije. Dolg je 7,8 kilometra, povprečna naklonina znaša 9,02%.

72 km do cilja - Kolesarji so pred naslednjim testom, ki sliši na ime Alto Retuerta (3,5 km/6,4%). Ubežniki imajo 3:08 prednosti.

100 km do cilja - Pred kolesarji so še trije gorski cilji, najtežji pa bo Picon Blanco - dolg bo 7,8 kilometra in bo imel povprečno devetodstotno naklonino. Prednost ubežnikov je medtem narasla na 2:44.

110 km do cilja - Prednost ubežnikov je spet nekoliko narasla in znaša 2:17.

126 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na naslednji gorski cilj - Alto de la Eme (4,7km/5.5%). Prednost ubežnikov se je zmanjšala na 1:40.

134 km do cilja - Matteo Fabro, Lennard Kämna (oba Bora - hansgrohe), Jaakko Hänninen, Larry Warbasse (Ag2R Citroen), Jesus Ezquerra (Burgos-BH), Raul Garcia Pierna (Kern Pharma), Xabier Berasategi (Euskaltel - Euskadi), Mattia Bais (Eolo - Kometa) in Filippo Conca (Q36.5 Pro Cycling Team) so ubežniki in imajo dve minuti prednosti pred glavnino, v kateri kolesarijo trije slovenski kolesarji - Primož RogličJan Tratnik (oba Jumbo-Visma) in Domen Novak (UAE Emirates)

144 km do cilja - V begu je devet kolesarjev, ki ima pred glavnino 1:46 prednosti. Kolesarji so že opravili s prvima gorskima ciljem III. kategorije - Alto de la Mota in Alto de Escaleron. Naslednji na vrsti bo Alto de la Eme, ki je prav tako III. kategorije.

12.50 – Pozdravljeni ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Na Dirki po Burgosu je na sporedu zelo razgibana gorska etapa.

Napoved pred etapo

Na sredinem ekipnem kronometru so si kolesarji Jumbo-Visme privozili lepo prednost pred tekmeci. Drugouvrščene kolesarje Movistarja so prehiteli za 19 sekund, zasedba Bora-hansgrohe je na tretjem mestu zaostala za 30 sekund.

Danes bo tako v rumeni majici vodilnega kolesaril Madžar v vrstah nizozemskega moštva Attila Valter, enak čas pa imata tudi moštvena kolega Primož Roglič, ki ga zanima skupna zmaga, in Jan Tratnik.

V tretji etapi bodo morali kolesarji opraviti s petimi gorskimi cilji III. kategorije, najtežji del pa bo predstavljal vzpon na Picon Blanco. Klanec se bo začel dobrih 40 kilometrov pred ciljem, dolg bo 7,8 kilometra in bo imel povprečno devetodstotno naklonino – pred tem bodo že štirje kategorizirani gorski cilji.

Deset kilometrov do ciljne črte v Villarcayu bo kolesarje pričakal še en klanec v dolžini 2,2 kilometra in bo imel 5,5-odstotni povprečni naklon. 

Ključni etapi bosta nato v petek in soboto, ko se bosta trasi končali v klanec.

Vrstni red po 2. etapi

Results powered by FirstCycling.com

sprejem Jonas Vingegaard
Sportal V kakšni formi bo Vingegaard na Vuelti, kjer bosta z Rogličem sokapetana?
Koroška
Sportal Najboljši slovenski kolesarji po katastrofalnih poplavah stopili skupaj
Ne spreglejte