Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 2. 2014,
12.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marco Pantani kolesarstvo

Petek, 14. 2. 2014, 12.02

8 let

Deset let od smrti Marca Pantanija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes mineva deset let, odkar je v hotelski sobi v Riminiju zaradi prevelikega odmerka mamil umrl kolesar Marco Pantani. Zanj je bilo usodno leto 1999, ko je moral zapustiti dirko po Italiji.

Na današnji dan pred desetimi leti, ko rojstni dan med drugim praznujejo tudi Gianni Bugno (50 let), Cadel Evans (37 let), Anders Lund (29 let) in Jan Bakelants (28 let), je močno odjeknila novica, da so v hotelski sobi v Riminiju našli mrtvega Marca Pantanija. Danes bi praznoval šele 44. rojstni dan! Čeprav je v uradnem poročilu zapisano, da je Pantani umrl zaradi prevelike količine mamil, njegova smrt še zdaj ni povsem razjasnjena. Dejstvo je, da se je krivulja uspešnosti kariere Pantanija obrnila navzdol 5. junija 1999. Tistega jutra je namreč analiza njegove krvi potrdila, da raven hematokrita znaša 52 odstotkov, medtem ko je bila zgornja dovoljena meja 50 odstotkov. Pantani je moral odpotovati z dirke po Italiji, na kateri je pred zadnjo, 21. etapo, ki se je končala s ciljnim vzponom v Aprico, vodil v skupnem seštevku s prednostjo petih minut in osemintridesetih sekund pred Paolom Savoldellijem. Tistega jutra je iz hotelske sobe odšel povsem drugi Pantani, kot je večer pred tem vstopil vanjo. Takrat je za takšen rezultat analize krvi veljalo, da mora biti kolesar 14 dni odsoten z dirk. Tistega leta Pantani ni nastopil na nobeni dirki več.

Po Pantanijevi smrti je njegovo dekle (Christina Jonsson) leta 2004 za švicarski l'Hebdo potrdilo, da ji je Pantani priznal, da je po kokainu prvič posegel po izključitvi z dirke po Italiji leta 1999. Njegova kariera je od takrat dalje le še nazadovala in sledilo je vse več obtožb v povezavi z uporabo prepovedanih sredstev. A kljub temu je Pantani v srcih ljubiteljev kolesarstva po vsem svetu ostal zapisan kot izjemno bojevit in nepredvidljiv kolesar, ki je napadal prav v vsakem trenutku, ko se mu je ponudila priložnost.

Ne spreglejte