Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 3. 2014,
17.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Božič Kristijan Koren Blaž Jarc

Nedelja, 30. 3. 2014, 17.49

7 let, 12 mesecev

Degenkolb zmagovalec dirke Gent-Wevelgem, padec Božiča v šprintu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Petindvajsetletni nemški kolesar John Degenkolb je zmagovalec 76. enodnevne kolesarske dirke Gent-Wevelgem (1.WT). Demare in Sagan na 2. in 3. mestu. Padec Božiča in Korena.

Že takoj na pričetku 233 kilometrov dolge dirke so glavnini pobegnili Manuele Boaro (Tinkoff-Saxo), Sebastian Lander (BMC Racing), Marcel Aregger (IAM Cycling), Jacobus Venter (MTN-Qhubeka) in Frederik Veuchelen (Wanty-Groupe Gobert). Dirka, ki je bila prvič na sporedu leta 1934, je namenjena šprinterjem, a so morali slednji in njihove ekipe najprej prekolesariti vseh devet vzponov na dirki. Ubežniki so si hitro prikolesarili 10 minut prednosti pred glavnino, ki je kmalu pričela hitreje kolesariti. Osemdeset kilometrov do cilja je imela ubežna peterica le še 3 minute prednosti pred glavnino. Manuele Boaro je bil zadnji ubežnik, ki je bil ujet 35 kilometrov do cilja. Preko zadnjega vzpona se je glavnina raztrgala na več manjših skupin in 25 kilometrov do cilja je bila v ospredju skupina, v kateri je bilo približno 70 kolesarjev. Dvaindvajset kilometrov do cilja so glavnini uspeli pobegniti Stijn Devolder (Trek Factory Racing), Silvan Dillier (BMC Racing) in Andrey Amador (Movistar). Trojica ubežnikov je imela 14 kilometrov do cilja že pol minute prednosti, kar je bil zadnji alarm za ekipe v glavnini. Slednja je pričela na vso moč loviti ubežnike, a nikakor niso mogli ujeti ubežnikov.

V glavnini je bilo veliko odličnih šprinterjev, od katerih sta bila 8 kilometrov do cilja v padec vpletena Andre Greipel (Lotto-Belisol) in Tyler Farrar (Garmin-Sharp). Vse manj je bilo možnosti, da bi bili trije ubežniki ujeti. Pet kilometrov do cilja so imeli še kar pol minute prednosti. Šele takrat so tempo ne čelu pričeli narekovati tudi kolesarji ekipe Omega Pharma-Quick Step. Tri kilometre do cilja je bila prednost že manjša in je znašala 20 sekund. Kilometer in pol do cilja so bili ubežniki ujeti, medtem ko so se padci še kar nadaljevali. Med nesrečneži je bil tudi Borut Božič, ki je na tleh pristal manj kot 300 metrov do cilja. Kljub temu, da je imel zelo slab položaj pred pričetkom šprinta in bi se lahko boril le še za rep deseterice, pa so takšni padci, ki se zgodijo pri maksimalnih hitrostih zelo boleči in lahko tudi usodni. Zmage se je veselil John Degenkolb. Na 2. in 3. mestu sta ciljno črto prečkala Arnaud Demare in Peter Sagan. Slovenske barve so na dirki, ki šteje za točke svetovnega koledarja, sta poleg Boruta Božiča (Astana) branila še Blaž Jarc (NetApp-Endura) in Kristijan Koren (Cannondale). Koren je bil vpleten v padec 50 kilometrov do cilja.

Božič in Jarc sta jo dobro odnesla

Kljub številnim težavam so vsi trije dirko končali. "Lahko potrdim, da trenutno kaže na to, da sem jo v padcu dobro odnesel. Sedaj odpotujem domov za 5 dni in se nato vračam v Belgijo za nastop na dirki po Flandriji, ki bo na sporedu v nedeljo," je za Sportal povedal Borut Božič.

Blaž Jarc je zasedel 90. mesto. "Danes sem jo v primerjavi s številnimi moštvenimi kolegi zelo dobro odnesel. Odlično smo dirkali in imeli v zaključku v prvi skupini kar 5 kolesarjev. Izkupiček je pa takšen, da imamo v tem trenutku tri v bolnišnici na slikanju. Ko sem kolesaril v cilj sta 500 metrov do cilja še kar ležala na tleh moštvena kolega Voss in Schorn. Danes sem videl, da se moje stanje izboljšuje in upam, da bom kmalu lahko tudi sam dirkal v zaključkih dirk," je za Sportal povedal Jarc, ki je nedavno prebolel virozo. Tudi Kristijan Koren je končal dirko, a se ni mogel veseliti nove zmage Petra Sagana, ki je tokrat nekoliko prekmalu pričel s ciljnim šprintom. Je pa Koren lahko zadovoljen saj jo je kljub temu, da je bil dvakrat vpleten v padce, odnesel brez poškodb.

Ne spreglejte