Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2011,
14.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Giro Alberto Contador Simon Špilak

Torek, 3. 5. 2011, 14.07

7 let, 12 mesecev

Contador prvi favorit, na Giru trije Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V soboto se bo v Torinu pričela že 94. kolesarska dirka po Italiji (2.WT). Na startu dirke, katere prvi favorit je Alberto Contador, bodo tudi Borut Božič, Simon Špilak in Gorazd Štangelj.

Pričakujemo lahko zelo nervozno prvo polovico dirke ter izjemno spektakularen zadnji teden. Organizatorji dirke so več kot pretiravali z zahtevnosto trase. Zadnji teden dirke zato ne bo spektakularen, ampak zelo brutalen. V nedeljo se je končala dirka po Romandiji, ki je znana po tem, da na njej slavi kolesar, ki je dober pri vožnji v klanec. Dirka je imela na sporedu pet etap in prolog, v katerih so morali kolesarji v vseh šestih dneh premagati 6100 višinskih metrov vzpona. Sicer letos dirka ni bila najtežja doslej, kar se tiče klancev, a vseeno že pogled na 15. etapo letošnjega Gira pove, kako so Italijani pretiravali v tem, da bo dirka dovolj ''spektakularna''.

Peklenski del dirke se bo pričel s 13. etapo, ki se bo končala na Grossglocknerju (Glockner Haus) v sosednji Avstriji. Pred ciljnim vzponom bodo na sporedu še trije kategorizirani klanci. Sledi 14. etapa s ciljem na Monte Zoncolanu. Pred tem bodo morali kolesarji še preko štirih kategoriziranih klancev, od katerih bo najtežji predzadnji vzpon na Monte Crostis. Naslednji dan bo 15. etapa, v kateri bodo morali kolesarji prekolesariti 6320 višinskih metrov vzpona, kar pomeni, da bo samo v eni etapi več klanca, kot ga je bilo na vsej letošnji dirki po Romandiji. Poleg tega bo etapa dolga skoraj 230 kilometrov. Pred to etapo bosta na sporedu že dve zelo zahtevni gorski etapi. Za nameček po dveh tednih dirkanja!

Da ne bo povprečna hitrost letošnje dirke ''prevelika'', bo v 16. etapi na sporedu gorski posamični kronometer. V 17. etapi bosta na sporedu ''le'' prelaza Tonale in Aprica, v 18. etapi pa bo na sporedu le dobrih 9 kilometrov dolg vzpon na prelaz Ganda. Dan kasneje bosta v 19. etapi zopet na sporedu ''le'' dva klanca. Najprej skoraj 14 kilometrov dolg vzpon na Mottarone ter nato še skoraj 29 kilometrov dolg ciljni vzpon do Macugnage. Da pa gledalcem ob televizijskih ekranih ter ob trasi ne bo ''dolgčas'', pa bo tudi predzadnja 20. etapa gorska. Na sporedu bosta vzpona Finestre (18.5 km) in 16 kilometrov dolg ciljni vzpon v Sestriere. Zadnja etapa bo namenjena sprinterjem, a že sedaj lahko zapišemo, da bodo v Milanu sprintali Contador, Scarponi, Nibali in njim podobni kolesarji. Na prste ene roke bomo namreč lahko prešteli sprinterje, ki bodo na startu zadnje etape v Milanu.

Letos bodo na dirki po Italiji nastopili trije Slovenci: Borut Božič (Vacansoleil-DCM), Simon Špilak (Lampre-ISD) in Gorazd Štangelj (Astana). ''Menim, da bo zmaga za nas težko dosegljiva, čeprav je potrebno startati z visokimi cilji. Način dirkanja se je v zadnjih letih močno spremenil, tako da je vse mogoče in bo potrebno vztrajati vse do zadnjega dne dirke. Imamo solidno ekipo in ker nismo favoriti na papirju nam bo nekoliko lažje oz. manj težko, ker lahko zagotovo ne bo,'' je za Sportal pred odhodom na Giro dejal Štangelj. Prvi mož ekipe Astana bo Čeh Roman Kreuziger. Štanglju bo to že 11. nastop na Giru v karieri. Za Špilaka bo sicer šele drugi v karieri, a je že leta 2008 dirko končal na 48. mestu v skupnem seštevku. ''Na Giro odhajam z mislijo na dobro uvrstitev, v kateri izmed etap in nalogo, da čim bolj pomagam kapetanu Scarponiju do čim boljšega rezultata. Na dirki po Trentinu sem še zelo trpel pri vožnji v klanec. Na dirki po Romandiji je bilo že boljše in upam, da se bo forma še nekoliko dvignila,'' je za Sportal dejal Špilak.

Alberto Contador (Saxo Bank-SunGard) je največji favorit za zmago. Tudi če uspe zmagati, mu grozi, da bo v primeru, da bo s strani Mednarodnega športnega razsodišča spoznan za krivega jemanja prepovedanih sredstev, ostal brez zmage. Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale), Michele Scarponi (Lampre-ISD), Denis Menčov (Geox-TMC), Roman Kreuziger (Astana), Igor Anton (Euskaltel-Euskadi), Tiago Machado (RadioShack) in Joaquim Rodriguez (Katjuša) bodo njegovi največji tekmeci.

Richie Porte (Saxo Bank) in Carlos Sastre (Geox) sta že potrdila, da bosta na dirki v pomoč kapetanoma. Ne smemo pozabiti na kolesarje kot so Stefano Garzelli (Acqua & Sapone), Jose Serpa, Emanuele Sella (oba Androni Giocattoli), Domenico Pozzovivo (Colnago-CSF Inox), Marco Pinotti (HTC-HighRoad), Danilo Di Luca (Katjuša), Giovanni Visconti (Farnese Vini), Matteo Carrara in Johnny Hoogerland (oba Vacansoleil-DCM), ki pa bodo verjetno bolj nevarni za etapne zmage kot pa za visoko uvrstitev v skupnem seštevku dirke.

Borut Božič, ki je že leta 2009 slavil etapno zmago na dirki po Španiji, bo priložnosti iskal v etapah, ki so namenjene sprinterjem. Mark Cavendish, Tyler Farrar, Alessandro Petacchi, Mark Renshaw, Danilo Napolitano, Sacha Modolo, Danilo Hondo, Francisco Ventoso, Gerald Ciolek, Graeme Brown in Robbie McEwen bodo njegovi največji tekmeci. Vsekakor se obeta zelo zanimiva dirka. Če bi bilo hipotetično vseskozi lepo sončno vreme, brez vetra in 20 stopinj Celzija, bi bila dirka glede na traso prezahtevna. Vemo pa, da tritedenska dirka ne mine brez dežja, mraza in včasih celo snega. Dejstvo je, da dirko naredijo zahtevno tudi kolesarji, in lahko se pripeti, da pride do kakšnega protesta v zadnjem tednu dirke.

Ne spreglejte