Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 9. 2011,
18.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vuelta Vuelta

Nedelja, 4. 9. 2011, 18.30

8 let

Cobu kraljevska etapa in rdeča majica vodilnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Juan Jose Cobo je zmagovalec kraljevske 15. etape kolesarske dirke po Španiji. Tridesetletni Španec je tudi novi vodilni v skupnem seštevku dirke. Jani Brajkovič 22. v skupnem seštevku.

Kraljevska etapa letošnje dirke je bila dolga le 142 kilometrov, a toliko bolj zahtevna. Cilj etape je bil na zloglasnem Angliruju. Dobrih 12 kilometrov dolg ciljni vzpon je na nekaterih mestih dosegal celo 23-odstotni naklon. Pred pričetkom ciljnega vzpona so morali kolesarji še preko dveh vzponov. Na sedemintridesetem kilometru so glavnini pobegnili Andrew Talansky (Garmin-Cervelo), Dimitri Champion (Ag2r-La Mondiale) in Simon Geschke (Skil-Shimano). Ob vzponu na predzadnji gorski cilj so bili vsi ubežniki ujeti. Kmalu zatem Jani Brajkovič ni mogel več slediti prvi skupini.

Sledilo je nekaj kilometrov spusta in pričetek skoraj 13 kilometrov dolgega ciljnega vzpona. Na čelu prve skupine, v kateri je bilo le še 30 kolesarjev, je tempo narekoval Slovak Peter Sagan. S pobegom je po dveh kilometrih klanca poskusil Carlos Sastre (Geox-TMC). Dobrih 6 kilometrov do cilja ga je ulovil Igor Anton (Euskaltel-Euskadi). Kmalu zatem je tempo kolesarjenja navil Juan Jose Cobo, ki je pred današnjo etapo za vodilnim Wigginsom na 4. mestu zaostajal manj kot minuto. Hitro je ulovil Antona in ga pustil za seboj. Tempo na čelu zasledovalne skupine je pričel narekovati Christopher Froome.

Cobo je imel 5 kilometrov do cilja 13 sekund prednosti pred skupino petih kolesarjev (Froome, Wiggins, Rodriguez, Menčov in Poels). Prednost se je 4 kilometre do cilja povzpela že na 30 sekund. Dobre tri kilometre do cilja je tempo pričel narekovati Wiggins. Cobo je imel 3 kilometre do cilja že 40 sekund prednosti pred Wigginsom in je bil že blizu rdeči majici vodilnega.

Sledil je najbolj strm del vzpona, s katerim je Cobo že na videz opravil najbolje. Wiggins in Froome sta imela več težav kot Menčov in Poels. Kilometer do cilja je bila prednost Coba že dovolj velika, da se je tudi sam lahko pričel veseliti svojega uspeha. Ciljno črto je prečkal skoraj 50 sekund pred Poelsom, Menčovim in Froomom. Wiggins je zaostal minuto in 21 sekund. Cobo je prevzel vodstvo v skupnem seštevku, medtem ko je Jani Brajkovič z več kot devetimi minutami zaostanka v etapi, nazadoval na 22. mesto.

V ponedeljek bo na sporedu zadnji dan odmora na letošnji dirki. Slednja se bo nadaljevala v torek z 203 kilometrov dolgo etapo, ki bo namenjena sprinterjem in ubežnikom. Vsekakor so kolesarji ekipe Geox v preteklem tednu prikazali največ. Ne le, da jim je uspelo slaviti prvo etapno zmago na Vuelti v zgodovini ekipe, ampak so s Cobom prevzeli tudi vodstvo v skupnem seštevku dirke. V vodstvu so tudi v skupnem seštevku razvrstitve ekip.

Ne spreglejte