Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
21.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kristjan Koren Jani Brajkovič

Četrtek, 27. 6. 2013, 21.16

8 let

Christopher Froome največji favorit dirke po Franciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Znani so vsi kolesarji, ki bodo nastopili na 100. kolesarski dirki po Franciji. Kljub temu, da na dirki ne bo lanskega zmagovalca, ima ekipa Sky še eno zelo močno orožje.

Lanski zmagovalec dirke Bradley Wiggins je letos želel zmagati dirko po Italiji. A na slednji je povsem pogorel in se za nameček še poškodoval. Odstopil je z dirke in ni uspel pravočasno sanirati poškodbe kolena. Zato je ostal brez nastopa na dirki po Franciji. S tem je ekipa Sky nekoliko oslabljena, a zato zagotovo ne bo nepotrebnih trenj v ekipi med njim in Christopherjem Froomeom. Slednji je tako edini kapetan ekipe Sky in tudi prvi favorit dirke. Slednjo je lani končal na 2. mestu. Sledi druga vrsta favoritov, v katero sodijo le Alberto Contador (Saxo-Tinkoff), Alejandro Valverde (Movistar), Joaquin Rodriguez (Katjuša) in Cadel Evans (BMC Racing). Omenjena četverica naj bi se borila za uvrstitev na stopničke zmagovalnega odra. V tretji vrsto pa sodijo še Tejay Van Garderen (BMC Racing), Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp), Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol), Pierre Rolland (Europcar), Jakob Fuglsang (Astana), Thibaut Pinot (FDJ), Rui Costa (Movistar), Lars Boom (Belkin) in Jani Brajkovič (Astana). Omenjeni se bodo borili za uvrstitev v deseterico najboljših v skupnem seštevku.

A dirka po Franciji niso le kolesarji, ki se borijo za zmago v skupnem seštevku dirke. Tu so še kolesarji, ki se bodo borili za etapne zmage. Mark Cavendish, Andre Greipel, Peter Sagan, Marcel Kittel, John Degenkolb, Edvald Boasson Hagen, Nacer Bouhanni, Daniele Bennati, Alexander Kristoff, Roberto Ferrari in Matthew Goss so najhitrejši kolesarji, ki bodo v ospredju v ciljnih šprintih glavnine. V pobegih bodo imeli največ možnosti izkušeni 'stari mački' kot so Jens Voigt (16. nastop na Touru), Thomas Voeckler, Pierrick Fedrigo, Adam Hansen, Philippe Gilbert, Sylvain Chavanel, Niki Terpstra, Simon Gerrans in Juan Antonio Flecha. Vsekakor je neznanka kaj na letošnji dirki lahko dosežejo Peter Velits, Thomas De Gendt, Daniel Martin, Andreas Kloden, Andy Schleck, Andrew Talansky, Robert Gesink, Damiano Cunego, Rein Taaramae, Nairo Quintana, Igor Anton, Jean Christophe Peraud in Tony Martin. Slednji bo zagotovo skušal čim boljše nastopiti na obeh posamičnih kronometrih.

V majici svetovnega prvaka bosta na dirki nastopala Philippe Gilbert in Tony Martin. Slednji bo v njej lahko nastopal le na dveh posamičnih kronometrih. Sicer je Martin tudi aktualni nemški prvak v kronometru, a ima majica svetovnega prvaka prednost. V majicah državnih prvakov bodo na dirki nastopali Andre Greipel (Lotto-Belisol), Arthur Vichot (FDJ), Peter Sagan (Cannondale), Mark Cavendish, Michal Kwiatkowski (oba Omega Pharma-Quick Step), Rein Taaramae (Cofidis), Yukiya Arashiro (Europcar), Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM) in Michael Schar (BMC Racing). Omenjeni bodo v majici državnega prvaka večji čas dirke, medtem ko bodo Jonathan Castroviejo (Movistar), Maciej Bodnar, Brian Bach Vandborg (oba Cannondale), Konstantsin Siutsou, Edvald Boasson Hagen (oba Sky), Peter Velits, Sylvain Chavanel (oba Omega Pharma-Quick Step) in Rui Costa (Movistar) lahko kolesarili v majici državnega prvaka na dveh posamičnih kronometrih.

Slovenca Kristijan Koren (Cannondale) in Jani Brajkovič (Astana) bosta na dirki nastopala s številkama 15 in 61. S štartno številko ena bo nastopal Christopher Froome. Vsekakor bodo najbolj pomembne 8., 11., 15. in 18. etapa ter prvi teden dirke, ki bo najbolj nervozen. Vsekakor pa je za kolesarje, ki želijo poseči visoko v skupnem seštevku dirke, pomembna prav vsaka etapa. Ena napaka in dirka bo za njih izgubljena. Priložnosti za napako pa bo več kot dovolj!

Ne spreglejte