Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2019,
20.26

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Chris Froome Team Ineos Team Sky

Četrtek, 2. 5. 2019, 20.26

4 leta, 11 mesecev

Moštva Sky ni več, postal je Team Ineos

Chris Froome nič več za Sky

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
Chris Froome Team Ineos | Christopher Froome je zdaj prvi zvezdnik moštva Ineos. Sky je kupil najbogatejši Britanec, petrokemični magnat Jim Radcliffe (levo). | Foto Reuters

Christopher Froome je zdaj prvi zvezdnik moštva Ineos. Sky je kupil najbogatejši Britanec, petrokemični magnat Jim Radcliffe (levo).

Foto: Reuters

Zadnja leta eno od najuspešnejših profesionalnih kolesarskih moštev Sky se je v sredo tik pred štartom letošnje dirke po Yorkshiru uradno preimenovalo v Team Ineos. Štirikratni zmagovalec dirke po Franciji Christopher Froome in njegovi moštveni kolegi so se predstavili v novi opremi.

Sky se je iz kolesarstva umaknil, uspešno in drago britansko moštvo pa je zdaj prevzel najbogatejši Britanec, Jim Ratcliffe, ki si je svoje 28 milijard evrov obsegajoče bogastvo ustvaril v petrokemični industriji. Je ustanovitelj in lastnik podjetja Ineos, pred uradno predstavitvijo pa je napovedal, da se bo takoj umaknil, če bo kateri od njegovih kolesarjev goljufal ali uporabljal doping.

"Goljufanje in doping me ne zanimata. V trenutku, ko se bo to pojavilo, zapustim kolesarstvo," je milijarder Ratcliffe napovedal na novinarski konferenci pred uradno predstavitvijo nove ekipe, ki pa so jo zaradi nevarnosti protestov izpeljali na skrivni lokaciji. Ineos ima namreč licence za tako imenovani fracking v Yorkshiru, zato je njen predsednik tarča okoljevarstvenih protestnikov, je poročal BBC.

Podjetje Ineos in njegov predsednik Radcliffe sta na tapeti okoljevarsvenih organizacij. | Foto: Guliverimage/Getty Images Podjetje Ineos in njegov predsednik Radcliffe sta na tapeti okoljevarsvenih organizacij. Foto: Guliverimage/Getty Images

Bradley Wiggins je v dresu moštva Sky leta 2012 postal prvi britanski zmagovalec na dirki po Franciji, v letih 2013, 2015, 2016 in 2017 je na Touru slavil Froome, lani pa Valižan Geraint Thomas, prav tako v moštvu Sky. Lani se je tudi končala 14-mesečna preiskava Britanske protidopinške agencije, po kateri osumljena Froome in Wiggins nista bila obtožena nečednosti, a priokus je ostal in Sky ter Froome sta med ljubitelji kolesarstva izgubila nekaj ugleda.

Ratcliffe je vsaj javno za ničelno toleranco glede dopinga: "Ima zmagovati s pomočjo goljufije sploh smisel? Jaz ga ne vidim. Poleg tega verjamem, da če imaš v ekipi najboljše športnike in najboljši režim treninga, tovrstnih pomagal niti ne potrebuješ." Športni direktor moštva ostaja David Brailsford.

Preberite še:

Jim Ratcliffe Ineos
Sportal Ineos prevzel kolesarsko ekipo Sky
Primož Roglič
Sportal Küng šprinterjem pokvaril boj za etapno zmago, Roglič ostaja v vodstvu
Sportal Sepp Kuss namesto Gesinka na pomoč Rogliču
Ne spreglejte