Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2013,
11.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kristijan Koren Jani Brajkovič

Sreda, 3. 7. 2013, 11.08

8 let

Brajkovič bo moral biti na preži na zadnjih dveh vzponih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S 5. etapo se bo nadaljevala 100. kolesarska dirka po Franciji. Na sporedu bo zelo razgibana etapa, ki je druga najdaljša na letošnji dirki. Na koncu zahteven nekategoriziran vzpon.

V kar 229 kilometrov dolgi etapi bodo na sporedu štirje kategorizirani in en nekategoriziran vzpon. Ti niti niso ne vem kako dolgi, a trasa današnje etape nima nič ravnine. Po vrsti si bodo sledili klanci Chateauneuf-Grasse (1,4 kilometra dolg, 8,4-odstotni naklon), l'Ange (1,6 kilometra dolg, 4,1-odstotni naklon), la Roquebrussanne (3,5 kilometra dolg, 4,2-odstotni naklon), Bastides (5,7 kilometra dolg, 3,1-odstotni naklon) in la Gineste (7 kilometra dolg, 5,5-odstotni naklon). Zadnji ni kategoriziran, a naj bi bil najtežji. Tudi zato, ker bo na sporedu kot zadnji v etapi in se bo začel na dvestoosmem kilometru etape. Od vrha zadnjega bo do cilja še 12 kilometrov in pol. Vsekakor se bodo za etapno zmago v Marseillu borili le kolesarji, ki bodo vzpon končali v prvi skupini. V prvi polovici etape bo na sporedu tudi edini leteči cilj v etapi, kjer se bodo za točke borili šprinterji. Prav ti, a ne vsi, tudi računajo na to, da bi lahko današnjo etapo končali v ospredju in se teko borili za morebitno etapno zmago.

Za zmago pa se zagotovo ne bo boril Američan Edward King, ki je bil na torkovem ekipnem kronometru za sedem sekund prepočasen, da bi danes lahko nadaljeval dirko. Sodniki so bili neusmiljeni in so se striktno držali pravila, da so po 4. etapi uvrščeni le tisti kolesarji, ki za časom zmagovalne ekipe zaostanejo manj kot 25 odstotkov. King, ki je padel ob koncu 1. etape, še kar čuti posledice padca. Ker je imel veliko težav s poškodbami, je na ekipnem kronometru nastopil z navadnim kolesom. A od svojih moštvenih kolegov je odpadel že v prvih kilometrih in je moral nato sam opraviti s celotno traso. Boril se je do konca, a bil za sedem sekund prepočasen. Sodniki tokrat niso imeli usmiljenja in so Američana poslali domov. Današnjo etapo bo tako začelo 195 kolesarjev, med njimi bosta tudi oba Slovenca. Jani Brajkovič bo spet moral biti zelo pozoren in na preži predvsem na zadnjih dveh vzponih, da si po nepotrebnem ne prikolesari zaostanka za najboljšimi. Kristijan Koren bo v zaključku etape zagotovo eden najpomembnejših pomočnikov Slovaku Saganu, ki si želi po dveh drugih mestih osvojiti etapno zmago. Vsekakor je Marseille, ki je najstarejše francosko mesto in največje francosko pristanišče, pravi kraj za to. Marseille danes že petintridesetič v zgodovini dirke gosti štart ali cilj etape.

Ne spreglejte