Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 8. 2013,
21.58

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Jani Brajkovič Grega Bole

Četrtek, 22. 8. 2013, 21.58

1 leto, 9 mesecev

Bosta Nibali ali Valverde dosegla svojo drugo zmago na Vuelti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vse bližje je zadnja letošnja tritedenska kolesarska dirka. V soboto se bo namreč v španski pokrajini Galicija začela 68. kolesarska dirka po Španiji (2. WT).

Letošnja dirka se bo z ekipnim kronometrom začela v Galiciji. Nato se bo že druga etapa končala s ciljnim vzponom, kar pomeni, da bo med dirko kar nekaj zanimivih bojev, saj so nekateri kolesarji že zdaj v odlični formi, medtem ko bodo drugi to dosegli šele v drugi polovici dirke. Kolesar, ki bo najboljše opravil z vsemi 21 etapami dirke, ta bo kolesarje po zemljevidu Španije popeljala v nasprotni smeri urinega kazalca, bo tudi skupni zmagovalec dirke. Kar 11 etap letošnje dirke se bo končalo s ciljnim vzponom. Poleg 27 kilometrov dolgega ekipnega kronometra bo na sporedu le še ena posamična vožnja na čas, ki bo dolga 38 kilometrov. A tudi trasa tega bo kolesarje večinoma vodila navzgor. Na dirki bo na sporedu kar 41 kategoriziranih gorskih ciljev. Prave gorske etape se začnejo z 8. etapo. Prvi dan odmora bo na sporedu šele po 10. etapi, drugi pa po 16. etapi. Izjemno zanimivo bo predvsem v 11. etapi, kjer bo imel marsikateri kolesar težave zaradi prostega dne. In v tej etapi je na sporedu prav posamičen kronometer. Končnega zmagovalca dirke bo potrdila predzadnja, 20. etapa s ciljnim vzponom na peklenski l'Angliru!

Lani se je prvič v zadnjih osmih letih pripetilo, da na dirki ni nastopil noben slovenski kolesar. Tokrat bosta slovensko čast reševala Jani Brajkovič (Astana) in Grega Bole (Vacansoleil-DCM). Oba gresta na dirko z velikimi pričakovanji in željo po dobrem rezultatu, oba ga potrebujeta. "Vsekakor menim, da na dirko odhajam dobro pripravljen. Osredotočil se bom na posamezne etape in poskušal v njih poseči čim višje," je pred odhodom v Španijo za Sportal dejal odlično razpoloženi Grega Bole. Zanj bo to drugi nastop v karieri na dirki po Španiji. Prvič je na njej nastopil leta 2010, ko je dosegel tretje, peto, šesto in osmo mesto v posameznih etapah. Vsekakor bomo na tokratni dirki največkrat v ospredju videli kolesarje, kot so Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Joaquin Rodriguez, Ivan Basso, Laurens Ten Dam, Bauke Mollema, Michele Scarponi, Sergio Luis Henao, Rigoberto Uran, Roman Kreuziger, Carlos Alberto Betancur, Mikel Nieve, Igor Anton, Christopher Horner, Thibaut Pinot, Tony Martin, Fabian Cancellara, Philippe Gilbert in Daniel Martin.

Nagradni sklad na letošnji dirki znaša dober milijon evrov (1.057.890 evrov). Etapna zmaga je vredna 11.000, zmaga v skupnem seštevku (rdeča majica) pa 112.000 evrov. Drugouvrščeni kolesar bo prejel 57.000, tretjeuvrščeni pa 30.000 evrov. Na dirki bodo na razpolago štiri majice. Poleg rdeče še zelena za najboljšega kolesarja po točkah, bela z modrimi pikami za najboljšega kolesarja v skupnem seštevku gorskih ciljev ter bela majica. Zadnja je kombinacijska majica in je namenjena najboljšemu kolesarju v skupnem seštevku, na gorskih ciljih in po točkah. Ker Mednarodna kolesarska zveza dovoli največ štiri različne majice, na dirki ni majice za najboljšega mladega kolesarja, kot je to na primer na dirki po Franciji. Pomembno dejstvo je tudi, da so na dirki odbitne sekunde za prve tri kolesarje na letečem cilju (šest, štiri in dve sekundi) ter v cilju (deset, šest in štiri sekunde) za prve tri kolesarje v etapi.

Ne spreglejte